Gran victòria i homenatge als herois del 2010!

Ha estat un vespre d’emocions entrecreuades. Avui era la vigília del 50è aniversari del Palau. I en aquesta dada tan assenyalada, l’equip blaugrana ha fet un partit gairebé rodó per imposar-se clarament al Zenit que des de la banda dirigeixen Xavi Pascual i Iñigo Zorzano, precisament els directors del planter que aquella temporada màgica del 2009/2010 van portar la segona eurolliga des de París al museu del club.

Com no podia ser d’altra manera, s’ha aprofitat la presència dels dos tècnics per fer un petit homenatge a tots els jugadors i membres de l’staff d’aquell llegendari equip que es va imposar a l’Olympiacos la tarda-nit del 9 de maig de 2010. No han pogut ser-hi tots, per diverses raons, però la bona colla que han pogut ser han rebut l’escalf d’un Palau que mai s’oblidarà d’ells. Com no se n’oblidarà mai del planter que va guanyar la primera, del qual, com si fos cosa del destí, hi havia una representació a l’equip actual, ni més ni menys que l’actual tècnic, una altra llegenda blaugrana, que va ser en el seu moment peça fonamental a la pista per aconseguir la primera.

L’equip actual ha posat el seu gra de sorra a l’esdeveniment en fer una extraordinària actuació que l’ha servit per desfer-se de l’equip de St. Petersburg en un partit molt complet. El públic que per primer com des del 14 de març de 2020, podia asseure’s en tota la grada del Palau, participava de l’espectacle gaudint d’un enfrontament que després d’un inici un pèl irregular s’ha decantat a partir del segon període a favor d’un Barça superior.

Inici força igualat

Com dèiem, el matx començava amb molta càrrega emocional.  Sempre és complicat controlar les emocions, i això provocava que els dos equips fallessin els respectius atacs. Les defenses dominaven provocant errades en el rival. Amb els russos anotant les dues primeres cistelles del matx, per fi responien els locals amb Nikola Mirotic anotant després de rebot ofensiu. Aquest rebot era la prova del cotó de l’agressivitat que avui demostrarien els homes de Jasikevicius. Un triple de Dmitry Kulagin, serveix per mantenir als visitants al davant, però tant Nick Caltahes com Mirotic faran la feina. El primer amb una assistència fantàstica que culmina Kyle Kuric i el montenegrí fent el seu passi perquè anoti el de Casselberry. Un triple de l’estrella de Pogdorica, empata el matx a 9 quan s’està a punt d’arribar al minut cinc de joc.

Cinc punts consecutius dels visitants sense resposta local, obliguen el tècnic lituà a demanar temps mort. Les instruccions rebudes serveixen per fer un parcial 6-0, triple de Kuric, cistella al pal baix de Mirotic i un sol punt de tir lliure de Calathes, que capgirarà altre volta el lluminós, 15-14. El que funciona perfectament pels de casa des de l’inici i ho farà els quaranta minuts, és el rebot defensiu. Tot i això, un nou triple rus, ara de Mateus Ponitka, posa als visitants al davant, abans que sigui el montenegrí que transformi cistella i addicional per tornar a capgirar l’electrònic, 18-17. Els russos insisteixen amb cistella de Billy Baron tot just abans que una esmaixada de Kuric deixi el 20-19 amb el qual s’arriba al final del primer capítol.

El Barça posa la directa

El segon període serà la clau de volta del partit. Kuric continua anotant, abans que Jordan Loyd de tir lliure anoti dos punts per recordar, perquè a partir d’aquí arriba l’explosió dels de casa. La defensa local i que fins al moment havia fet bé les coses, fa un pas endavant, deixant a l’equip rus sense anotar durant una bona estona. En canvi els locals amb un immens Brandon Davies ben acompanyat de Nico Laprovittola, convertiran la defensa russa en una joguina trencada. Un parcial 14-0 deixarà als homes de Pascual tocats. De res val els intents desesperats del tècnic de Gavà per recuperar el terreny perdut. Tampoc li serveix de res el temps demanat quan els de casa manen de sis, 27-21, després d’una cistella de Davies al pal baix i el primer triple del base de Morón, 27-21.

La defensa local és gairebé perfecta i això permet que una cistella de Nigel Hayes-Davis, un segon triple de Laprovittola, una nova jugada al pal baix del pivot de Philadelphia i una cistella de l’ex del Zalgiris facin arribar el marcador a un 36-21 que a hores d’ara sembla demolidor. Una cistella d’Arturas Gudaitis és un mínim consol per un Xavi Pascual que comença a desesperar-se. S’afegeix a la festa Sertac Sanli, qui avui tornava a les pistes, amb una esmaixada.

Una cistella de Cory Higgins precedeix a un altre temps mort demanat pel tècnic de Gavà per esbroncar als seus jugadors. L’esbroncada serveix de poc perquè qui torna a anotar és el fillol de Michael Jordan. Anota, tot i fallar l’addicional, Kulagin, amb cistella posterior de Calathes. A 21 segons pel descans, en Saras demana un temps mort per preparar el darrer atac del primer temps. La jugada no acabarà de funcionar prou bé, sent Jordan Mickey qui anoti dos tirs lliures. Amb 44-27  s’arriba al final del primer temps.

El Zenit no troba resposta al joc blaugrana

Quan el matx es reprèn, ho fa una mica com a l’inici, un tir fallat per Higgins, en aquest cas de tres, i amb la defensa blaugrana continuant jugant de faula. Qui no falla és Mirotic que farà 8 punts, dos tirs lliures i dos triples, com si res, pel 52-27 que envia al Zenit altre cop a la banqueta amb un Xavi Pascual que ja fa cara de resignat. A partir d’aquest temps mort, les coses canvien per uns moments per l’atac blaugrana que perd el punt de brillantor que tenia des de la tornada dels vestidors. Tot i això, els russos només anoten quatre punts, abans que torni l’encert als catalans.

Dues esmaixades de Davies i entremig una cistella de Mirotic posen el 58-32 al lluminós. El pivot de Philadelphia es troba molt còmode i continua anotant aprofitant el seu joc al pal baix per fer un parell de cistelles més, 62-35. A hores d’ara a la banqueta russa hi ha conformisme perquè són totalment conscients que no tenen res a fer. Hi ha intercanvi de cistelles amb Rokas Jokubaotos i Laprovittola fent les dels locals, abans que Conner Frankamp de tir lliure deixi el 66-41 amb el qual s’arriba al darrer període.

Partit resolt

Amb el matx resolt, Saras fa el que sembla més lògic i és reservar els primers espases. Els locals continuen defensant força bé i això no permet cistelles fàcils a uns russos que ara mateix no són un rival de consideració. Per acabar-ho d’arrodonir Rolands Smits transforma un triple. Entre Jokubaitis i Sanli se les apanyem per mantenir les coses iguals, 73-48. El base lituà insisteix, ara ajudat per Smits qui anota dos tirs lliures pel 77-52.

Qui aprofitarà els darrers minuts per reivindicar-se és el pivot turc. De les seves mans surten els darrers set punts locals, dues cistelles i un triple pel 84-53 a 1.11 per la fi. Ponitka té l’honor de fer la darrera cistella del matx a 18 segons per la fi. La salutació, menys cordial que al principi, entre Saras i Xavi Pascual posa el punt final a un partit força especial.

@PBBMeritxell

Estadística