Dia d’emocions al Palau

En un partit molt especial, atapeït de nostàlgia i emocions, el Barça ha superat tots els condicionants per endur-se’n una nova victòria a l’EHF Champions League. La visita de l’equip romanès estava marcada amb tinta vermella al calendari. El Palau rebia a una de les seves llegendes comandant l’equip rival. Era com un malson fet realitat. Un tècnic estimat per l’afició que ho havia guanyat tot amb l’equip blaugrana, arribava ara a casa nostra, casa seva, havent d’asseure’s a la banqueta visitant. Era un sense sentit.

Per això quan la gent del Palau l’ha vist aparèixer pel túnel de vestidors ha esclatat en una ovació sostinguda que ha durat més de dos minuts, amb el de Gavà refrenant, com podia les seves emocions. Les seves i les d’un públic entregat que volia demostrar-li que sap ser agraït amb aquell que ho ha donat tot pels colors blaugranes. A mesura que l’ovació durava i durava, Xavi Pascual, feia cada cop més esforços per superar la calorosa rebuda que se li feia. Ovació que s’ha repetit al final de la presentació de l’equip visitant, de forma més curta però igual d’intensa.

Dika Mem, l’heroi del partit

Un cop ha sonat l’himne de la Champions, era hora de tornar a la realitat. Estàvem en un matx de la competició més important del món pel que fa a l’handbol i s’havia de deixar totes les emocions a banda. Era el moment de l’handbol. El matx, com era d’esperar després del desgast que pateixen els blaugranes entre partits i viatges, ha estat dur i complicat.

Tot i els condicionants, els locals han aconseguit desplegar un brillant joc ofensiu mentre que la defensa era menys intensa de l’habitual, com ho demostra el fet que per tercer partit consecutiu han rebut més de 30 gols. Malgrat aquest dèficit, els blaugranes, amb un Dika Mem sensacional, han sabut negociar la part final del matx, ja que els romanesos no han deixat de lluitar, com s’espera d’un equip dirigit per Pascual. Finalment, els blaugranes s’han endut una victòria important per seguir en el pom de dalt de la classificació.

Bona sortida blaugrana

L’inici del matx ha estat espectacular pel que fa als locals. Amb una bona defensa que no permetia alegries als forasters, els gols de Ludovic Fàbregas, Ali Zein i Domen Makuc, posaven un 3-0 al lluminós. Tot i el marge aconseguit tothom era conscient que les coses no serien tan fàcils com ho semblava per aquest començament. Amb Makuc jugant de central, la distribució del joc passa per alguns problemes, però l’equip és capaç de mantenir el ritme anotador. Aleix Gómez de contraatac i també des dels set metres i Haniel Langaro fan augmentar la renda fins al 6-2.

S’entra en una fase de cert descontrol en atac per part d’un Barça un pèl imprecís. Tot i això, marge local no baixa sinó que augmenta després d’un parell de gols, Mem i Luis Frade, amb el portuguès treballant de valent a la línia dels sis metres, 8-3. Pels romanesos cal destacar la bona mà de Raul Nantes un bon lateral esquerre que no té cap problema en moure’s a punt feble per seguir anotant. Mem anota els següents tres gols locals per mantenir el cinc de renda, 11-6. Anota Cedric Sorhaindo, una altra llegenda blaugrana, abans que ho faci Aleix des dels set metres.

El Barça manté l’avantatge al marcador

La renda blaugrana s’estabilitza perquè l’atac romanès sap furgar entre les escletxes de la defensa local. De fet el marge local no creix sinó que tan sols es manté gràcies als gols anotats per Aleix, altre cop des dels set metres i Langaro pel 13-8. Carlos Ortega ordena un canvi defensiu a 5-1 amb Aitor Ariño d’avançat que talla Xavi Pascual amb un temps mort. De tornada a pista, els blaugranes recuperen la seva tradicional defensa 6-0. Un nou gol de Mem serveix per augmentar la renda al sis gols, 14-8. Renda que augmentarà després dels gols anotats per Ángel Fernández i altre volta Mem, pel 16-9.

Després d’un gol de Nantes, qui ara fa la defensa 5-1 és el Dinamo, amb Robert Militaru d’avançat. Tot i que des dels set metres Aleix manté els set de marge, els gols de Nantes i Àlex Pascual aquest des dels set metres, fan que la renda blaugrana torni als cinc gols, 17-12, tot just abans que una pilota perduda per Makuc permeti a Christian Dissinger anotar. Malauradament, els blaugranes han deixat escapar la possibilitat d’obrir forat al marcador. Una extraordinària aturada de Gonzalo evita que el marge local continuï en caiguda lliure. El tècnic malagueny demana temps mort abans que el Dinamo torni a la defensa 6-0. Un parell de gols més, Mem i Aleix amplien el marge abans que Javier Humet anoti el 19-14 amb el qual acaba la primera meitat.

Els millors minuts del Barça

Sense canvis a les porteries, Gonzalo a la catalana i Khalifa Ghedbane a la romanesa, comença la segona meitat. Entre Mem i Fàbregas responen els gols rivals per mantenir els cinc amunt, 21-16. Un contraatac transformat per Àlex Pascual, és respost per Mem, el braç executor dels blaugranes. Tot i que els romanesos insisteixen, els locals se les empesquen per augmentar la renda. Després de gols de Mem i Ariño, arriben els millors moments blaugranes en el partit. Entre Aleix, Makuc i Timothey N’Guessan obren un forat de nou gols al marcador després de completar un parcial 6-1 amb l’únic gol visitant anotat de contraatac per Àlex Pascual.

El 27-18 sembla decidir el partit de forma definitiva, però els romanesos no es deixaran anar. Xavi Pascual demana un temps mort que li servirà per redreçar la situació. Els homes d’Ortega mantindran la renda aconseguida uns minuts més gràcies a un parell de gols de l’inevitable Mem, 29-20. A partir d’aquí comença la recuperació forastera. Entre Makuc i Ariño mantenen les coses gairebé iguals, 31-23, però el ritme ofensiu dels catalans és evident que pateix una davallada. Per sort, Gonzalo evita mals majors amb intervencions de mèrit que permeten mantenir el tipus.

Toca patir al final, però la victòria no s’escapa del Palau

Ara qui llança els set metres pels forasters és Valentin Ghionea, qui converteix el primer que prova. Respon Frade pel 32-24. Sorhaindo treballa molt bé als sis metres, ben secundat per Ashem Mamdouh. Pels locals anoten Makuc i Mem, 34-27, però Ghionea està infal·lible des dels set metres. A menys de sis minuts per la fi, Ortega demana un temps mort perquè no ho veu clar. Ara mateix la defensa ajuda molt poc a Gonzalo i això és un problema.

Es combinen una sèrie d’errades en atac, amb gols visitants per deixar un ajustat 34-30 tot i l’entrada de Leo Maciel a la porteria local en un set metres convertit per Ghionea. Dan Racotea, especialista defensiu té l’oportunitat de retallar encara més el marge local, però el seu tir surt molt per sobre la porteria local. Qui no falla és Makuc, aprofitant una exclusió de Militaru per fer el 35-30 a manca de 1.48 per la fi. Anota Mamdouh amb resposta de Mem. Un gol d’Àlex Pascual serveix per deixar el definitiu 36-32 perquè en el darrer atac local a 4 segons per la fi, Mem troba el pal en lloc de la xarxa. Amb patiment final, però els locals s’emporten la important victòria.