S’escapa la Super Globe 2021

No ha pogut ser. Un rocós i molt convincent Magdeburg ha acabat per imposar-se a un Barça que només ha dominat el matx en el tram inicial del partit. Un cop, en els darrers minuts del primer temps, els homes de Bennet Wiegert s’han avançat al marcador, ha estat completament impossible capgirar el resultat. Els homes de Carlos Ortega s’han trobat al davant un equip que els ha fet tastar una bona dosi de la seva pròpia medicina. Amb una intensitat brutal, que no ha defallit en els seixanta minuts de joc, l’equip de l’estat federat de Sajonia-Anhalt, ha estat un rival molt complicat. Inclús superava el ritme blaugrana fins al punt que ha desesperat als jugadors barcelonistes que s’han cansat de nedar per no arribar ni a tocar la sorra de la platja. Ha estat, sense cap mena de dubte, una cura d’humilitat que ha de servir i molt en el futur.

El Barça s’avança

Les coses començaven bé pels avui visitants perquè entre Haniel Langaro i Dika Mem portaven l’iniciativa al marcador, 3-4 després de tres gols del francès i un del brasiler. Tot i que els atacs catalans es resolien amb certa comoditat, era en defensa on les coses no acabaven de funcionar. Omar Magnusson, un lateral dret islandès, ni massa alt, ni massa fort, ni massa ràpid, era en realitat el cervell a la pista del seu equip. Per les seves mans passava tot el joc d’atac d’un Magdeburg que mostrava una duresa mental digne del cartesianisme tradicional dels alemanys. Acompanyant a Magnusson cal destacar la feina en atac d’un encertat Phillip Weber.

Gràcies als gols anotats per Ludovic Fàbregas i Aleix Gómez, aquest des dels set metres, els blaugranes continuen dominant el matx, 6-7. L’ínclit Magnusson torna a anotar, és ja el seu tercer gol, per l’empat a 7. Amb poca aparició en atac d’Aitor Ariño, seran Mem i Aleix Gómez els que continuen portant als seus al comandament del marcador, 8-9 abans del minut 10.

Problemes a la direcció del joc

 

Per part blaugrana, però, hi ha un núvol a l’horitzó. Es tracta de la poca connexió amb la línia de sis metres, on Fàbregas no troba qui li faci un passi en condicions. Pesa i molt la baixa de Luka Cindric perquè malauradament a Domen Makuc li queda molt per aprendre en partits grans.

Ara mateix el ritme de partit és infernal amb els alemanys sense cometre massa errades. Per un moment sembla que els catalans obriran forat, 9-11, després d’una aturada de Gonzalo Pérez de Vargas, entremig de dos gols dels blaugranes, Makuc i Mem, 9-11. És més, Makuc té la possibilitat de portar fins als tres gols el marge català, però perd la possessió. Un gol d’Aleix Gómez, els blaugranes continuen sense trobar a Ariño, porta el marcador fins al 10-12. Avantatge de dos gols que mantindrà Makuc tot i que els blaugranes han patit l’exclusió de Thiagus Petrus.

Després d’un gol de Magnus Saugstrup arriba una nova aturada de Jannick Green davant Fàbregas qui després d’un primer gol ara es troba davant seu un mur infranquejable. Un fly d’extrem a extrem, iniciat per Tim Hornke i finalitzat per Lukas Mertens empata el matx a 13. Serà l’inici de la fi per un Barça que anirà de corcoll.

Els alemanys prenen el comandament al marcador

L’enèsima falta en atac de Makuc permet el gol del pivot Moritz Preuss pel 14-13 a passi de l’infal·lible Magnusson. És el primer cop que els de l’antiga RDA manen a l’electrònic. Una nova aturada de Green ara davant Luís Frade és el precedent del 15-13 anotat per Gisli Kristjansson.

No té altre remei al tècnic blaugrana que demanar temps mort. Tot i l’aturada les coses continuaran pel mateix camí. Aturades de Green, i desconcert en un Barça que no té cap pla alternatiu. Ortega pren dues decisions, la primera defensar amb 5-1 amb Makuc d’avançat, i ll segona en atac asseure al jove eslovè per fer jugar de central a Mem. Cap de les dues propostes serviran de molt. En atac ara és Mem qui perd una pilota i això permet el 16-13 que anota Weber. Fàbregas torna a anotar des dels sis metres abans que Kay Smits faci el mateix. Aleix Gómez transforma un set metres, amb resposta de Marko Bezjak.

La defensa blaugrana té força problemes amb la mobilitat germànica i això és un problema. Blaz Janc anota abans que Aleix Gómez no pugui superar a Mike Jensen que ha entrat expressament pel llançament del de Sabadell. Això passa abans que Weber, un dels artillers dels alemanys pateixi un esquinç que el deixarà a la banqueta en el temps que queda de partit. Wiegert no pateix per aquesta baixa perquè té en reserva un altre canoner tan o més perillós que Weber, es tracte de Michael Damgaard. De fet és qui fa el 19-16 entremig de dues aturades de Green a xuts d’Ángel Fernández. El resultat no canviarà ni després del temps mort demanat pel tècnic dels avui locals.

Un mal son anomenat Magnusson

En la segona meitat, molt han de canviar les coses perquè els blaugranes tinguin opcions a la victòria. De fet, quan les coses canviïn ho faran a pitjor per uns blaugranes que no trobaran la manera de superar en atac als rivals, mentre que en defensa aniran de corcoll. Sense canvis a les porteries, comença la segona part. La primera possessió és alemanya i acaba amb gol de Damgaard, 20-16. Després de gols d’Aleix i Mem, una aturada de Gonzalo permet que Makuc redueixi el marge rival als dos gols, 21-19.

Els alemanys, però, no es posen nerviosos perquè apareix al rescat Magnusson. Com ho farà una mica més tard, després d’un nou gol de Mem, per anotar el 24-20 després d’una nova pèrdua de Makuc. Com es troba a faltar a Cindric. El marge de quatre gols es mantindrà després de gols de Mem i Magnus Gullerud.

Després d’un gol de Langaro, el Barça prova altre cop la defensa 5-1 fent-la tan profunda que sembla una 3-2-1. Alternativa que serveix de poc perquè Mertens des de l’extrem dret fa el 26-22. Se succeeixen pèrdues de pilota dels blaugranes en atac i aturades de Gonzalo que no s’aprofiten de moment. Torna per part blaugrana la defensa 6-0, que de moment funciona. Els gols d’Aleix i Mem i una aturada de Gonzalo redueixen el marge alemany altre volta als dos gols, 26-24, obligant a Wiegert a demanar temps mort. Un set metres transformat per Magnusson calma les coses pels de la Sajonia. No fa el mateix Aleix qui veu com Jensen li torna a guanyar la partida des dels set metres, fet que torna a castigar Magnusson, sempre ell, fent el 28-24.

El Magdegurg just vencedor de la final

Ara qui demana un temps mort és Ortega. La jugada blaugrana acaba amb Green fent dues aturades consecutives a Fàbregas i Aleix abans que el marge alemany arribi als cinc gols, 29-24, després el gol anotat per Saugstrup. Les alarmes comencen a sonar a la banqueta blaugrana. Ortega prova a Ali Zein en la posició de central. Mem anota pel 29-25,abans que els blaugranes tornin a defensar en 5-1. Gonzalo farà tres aturades fantàstiques però una falta en atac de Mem i una pilota perduda de Melvyn Richardson acaben amb cinc amunt pels alemanys altre cop, 30-25. Una enèsima falta en atac de Fàbregas és el precedent del 31-25.

Cal dir que les faltes en atac que comenten els blaugranes són producte de la immensa feina en defensa que fa un Magdeburg incansable. Amb Richardson exclòs i després d’un aturada de Green a xut de Timothey N’Guessan arriba el 32-25 a menys de 7 minuts per la fi. La victòria ja fa estona que és impossible però tot i això Ortega demana un temps mort. Mem no pot amb Green, mentre que ara els alemanys fan un nou fly amb canvi de cantó que finalitza Hornke pel 33-25.

Richardson continua sense superar a Green tot just abans que Gonzalo li aturi un llançament a Magnusson que demostra ser humà. Després d’un set metres executat per Magnusson que li atura Gonzalo, per fi troben a Ariño qui fa el 33-26. A partir d’aquí, els alemanys es relaxaran, la feina ja està feta i això ho aprofitaran els catalans per maquillar el resultat amb dos gols de Fàbregas pel definitiu 33-28. Una victòria merescuda per un Magdeburg força superior.

@FCBhandbol

Estadística