Victòrial coral d’un equip consistent

Una gran actuació de Rokas Jokubaitis ha estat clau per un equip que ha dominat còmodament els tres primers períodes, però que ha passat per un lleuger daltabaix en el tram final del matx. Tres triples d’Andrew Gaudelock han estat claus per arribar a dominar tan sols de 9 punts a manca de menys de tres minuts per la fi. Aleshores ha estat quan la direcció de Jokubaitis i els punts Nico Laprovittola, Rolands Smits i Pierre Oriola, han permès negociar perfectament els darrers minuts de joc per aconseguir una victòria d’ofici.

Inici igualat

Tot i que el matx començava amb un triple de Nick Calathes les coses s’ajustarien després de cinc punts, amb triple inclòs, de Rafa Luz per avançar als locals, 5-3. Un rebot ofensiu arreplegat per Ángel Delgado, el center de referència dels locals augmentava el marge dels homes de negre fins al 7-3. Qui responia pels blaugranes era Nikola Mirotic anotant 8 punts de manera consecutiva per tornar a avançar als seus, 9-11.

El rebot defensiu blaugrana fa una estona que ha millorat i per aquí els locals no troben cap via d’aigua oberta. Es tornen a avançar els locals abans que el de Pogdorica empati a 13 des de la línia. El seu substitut, Rolands Smits, capgira el marcador, 14-15, amb els dos equips encadenant possessions sense treure res de profit més enllà d’un tir lliure local. Serà el jove lituà qui, transformant tres tirs lliures consecutius, doni els dos punts de renda pels forasters que hi ha al marcador quan s’arriba a la fi del primer capítol, 16-18.

Jokubaitis comença el seu recital

Amb Jokubaitis fent d’home orquestra, augmentarà la renda blaugrana fins als quatre punts, 18-22, amb dues cistelles del de Mazeikiai. Els locals reaccionen i gràcies a un triple del també lituà Gytis Masiulis, tornen a manar de tres punts, 25-22. El tècnic blaugrana ha de demanar temps mort perquè hi ha quelcom que no rutlla. Avui qui no està encertat en els triples és Kyle Kuric. Acabarà el matx amb 0 de 5, però de les seves mans surten quatre punts en dues penetracions pel 25-26.

A 4.24 per la mitja part arriba la inevitable falta tècnica assenyalada a Saras Jasikevicius. Tot i això entre Jokubaitis amb cistella i triple i una jugada al pal baix de Brandon Davies aconseguiran un avantatge de cinc punts, 28-33. Anota Nico Laprovittola, en una cistella que recorda la famosa jugada de la final four de París 96 quan Dorizon i Virovnik van donar com a vàlid un tap il•legal de Vankovric a Montero. Ara el tap és d’Álex Galán, però ell no té tanta sort com el croat i la cistella de l’argentí és donada com a bona, 28-35.

Un triple de Lude Hakanson, exblaugrana, esmorteix el drama dels de negre, però primer Sertac Sanli i més tard Mirotic, aquest des de la línia, posen el 33-39 a 10 segons per la mitja part. La darrera jugada de la primera meitat és local, però Calathes recupera la possessió que permet a Nigel Hayes-Davis fer el 33-41 sobre la botzina. Els vuit punts de renda són el millor botí aconseguit pels visitants a la primera meitat.

El partit sembla decidit

La segona part comença pels catalans amb el cinc titular a pista, això els permet posar més distància al lluminós. Entre Mirotic, Calathes i Sanli obren un forat de tretze punts, 37-50. Avantatge que mantindrà Davies després de rebot ofensiu. Hayes-Davis  farà el 39-56, després de dues cistelles, aprofitant els mals moments pels quals passa l’atac local. Disset punts amunt pels blaugranes que intenten evitar una revifada dels de negre. Ara qui ho passa malament a l’hora d’anotar són els forasters que només troben consol en un tir lliure transformat per Pierre Oriola. Smits fa arribar el marge foraster en setze punts, 43-59, abans que aparegui Jokubaitis amb triple i cistella per deixar mig partit decidit, 45-64 a manca dels darrers 10 minuts del matx.

El Bilbao ho prova però no se’n surt.

El mateix jove lituà és qui fa el 45-66, abans que Smits anoti un sol tir lliure. Una esmaixada de Kuric, eleva la renda blaugrana fins als 22 punts, 47-69, màxim avantatge blaugrana en el matx, però a partir d’aquí els blaugranes baixaran la seva producció. Jokubaitis falla un addicional pel 51-71. Jasikevicius que entén que el matx està decidit, dona descans a Kuric fent entrar a Michael Caicedo. Un primer triple de Goudelock hauria de servir d’avís, però res d’això. De fet, la producció blaugrana continua baixant en picat. Un tir lliure només de Jokubaitis abans d’un nou triple de Goudelock amb Sergi Martínez fent el 57-74 amb un cop de palmell abans que un tercer triple de Goudelock deixi un preocupant 62-74 al lluminós quan queden 4.25.

En Saras desfà el canvi de Caicedo i torna a fer entrar a Kuric. Però els locals plens de confiança tenen esma per continuar rebaixant el marge català fins als 9 punts, tot just abans que Smits al pal baix faci el 65-76. Per evitar que les coses es continuïn complicant, Laprovittola és qui anota un triple abans que els locals no superin a la defensa d’uns blaugranes que finalment se’n surten després d’una nova cistella al pal baix de Smits. Sense resposta local, un triple d’Oriola serà definitiu, 65-84 a 2.52 segons per la fi. Un triple final de Tomeu Rigo tanca el matx amb el definitiu 68-84 al marcador. Victòria d’ofici d’un Barça força sòlid tot i l’ensurt final.

@FCBbasket

Estadística