La Lliga Catalana es torna a escapar

Decebedora desfeta d’un Barça que ha anat de més a menys en el curs del partit, acabant per pràcticament desaparèixer en un darrer quart per oblidar. Saras Jasikevicius deia abans de disputar aquesta edició de la Lliga Catalana, que tenia moltes ganes de guanyar-la, entre altres raons perquè se li va escapar la temporada passada. El lituà, doncs, haurà d’esperar un any més, perquè aquest tampoc se n’ha sortit.

Els blaugranes han dominat el primer quart, després d’un joc molt irregular. Coincidint amb els millors minuts dels blaugranes avui, han ampliat la renda fins a dominar de 10 punts, a poc més de 5 minuts per la mitja part. A partir d’aquí el desastre. Els manresans han remuntat fins a perdre el primer temps tan sols d’un punt. Aquest cop el tercer període dels homes de Saras ha estat sense pena ni glòria, arribant als darrers deu minuts de joc amb tres punts amunt, 53-56, pels barcelonistes.

El darrer quart ha estat lamentable per un Barça al qual se li han vist totes les vergonyes. Sense rebot, ni defensiu ni ofensiu, amb el punt de mira més desviat que el d’una escopeta de fira, sense esma en defensa, i sense encert en atac, tan sols s’han anotat catorze punts, els darrers 10 minuts han estat un festival dels locals, que han acabat guanyant el matx quan i com han volgut. Una pena. Anem a pams.

El Barça surt bé

Els blaugranes començaven bé, un tap d’Ibou Badji evitava la primera cistella local, Ismael Bako. A continuació anotava Nick Calathes. Tot anava bé. El rebot defensiu se’n sortia prou bé. Una cistella de Nikola MIrotic, partit per oblidar del macedoni, desfeia l’empat a 2. Amb els locals posant-se al davant al marcador, 5-4, el primer triple blaugrana, Cory Higgins, tornava a avançar als seus.

Un nou triple, ara de Nico Laprovittola, fa augmentar la renda blaugrana fins als tres punts, 7-10, abans que una nova cistella de Mirotic, fent de ‘palomero’, la fes arribar als cinc punts, 7-12. El de Pogdorica anota un tir lliure per una falta tècnica pel 9-13. Serà Brandon Davies qui mantingui el marge, 11-15, abans que augmenti fins als cinc punts després d’un nou triple que ara anota Kyle Kuric, 13-18. Els triples continuaran, un per part manresana, Joe Thomasson i un altre pels blaugranes transformat per Nigel Hayes pel 16-21 que hi ha al lluminós al final dels primers 10 minuts.

El Manresa redueix distància

Ja hem vist que les coses han acabat força bé pels blaugranes després d’un inici de matx un pèl irregular. Les bones sensacions continuen a l’inici del segon capítol. Gràcies a l’aportació de Rolands Smits, de lluny el millor blaugrana avui, l’avantatge visitant arriba als nou punts amb sis de consecutius anotats pel letó, 18-27. El marge creixerà fins als dos dígits després d’un tir lliure anotat per Higgins per una falta tècnica assenyalada al tècnic local, Pedro Martínez, i una cistella de Calathes, 20-30.

De moment l’únic problema que tenen els forasters radica en el fet que no poden controlar el joc interior local on Bako està fent molt mal. Calathes anota tan sols un tir lliure, fet que no és cap notícia, abans que un triple d’Elias Valtonen redueixi el marge blaugrana fins als cinc punts, 26-31. Tot i un temps mort demanat per Jasikevicius, els seus homes continuen emboirats en atac, fet que aprofiten els locals per continuar reduint el desavantatge.

Entre un tir lliure per falta tècnica asenyalada a Saras i una cistella amb addicional transformat per Bako, ara els blaugranes només guanyen d’un punt, 30-31. Entre Mirotic i Calathes augmenten la renda fins als tres punts, 32-35, però una nova tècnica , ara a Mirotic, serveix perquè els locals tornin a dominar a l’electrònic d’un punt, 36-35. Una cistella final de Smits dóna avantatge als forasters poc abans de la fi de la primera part, 36-37.

Smits, l’únic blaugrana que avui funciona

Quan comença el tercer període fa la sensació que de nou serà el quart decisiu pels blaugranes. Però només serà una impressió perquè la defensa farà figa. Entre sis punts de Calathes, una cistella del pivot de Philadelphia i un triple de Mirotic, l’únic que anotarà avui dels vuit que provarà amb un lamentable 12,5% d’encert final, fan arribar la renda blaugrana als quatre punts, 44-48. Una renda que no creix més pels problemes defensius que tenen els de Saras que no poden aturar el joc interior dels rivals.

Saras substitueix a Davies per Badji, però el canvi serà és un problema que una solució. Els locals capgiraran altre cop el marcador després d’un triple de Thomasson i una cistella pel 49-48. El tècnic lituà desfer el canvi anterior fent tornar a pista a Davies per un Badji inoperant. Per sort, torna a aparèixer Smits anotant cistella i addicional per tornar a avançar als seus, 49-51 a 2 minuts per la fi del tercer capítol. Smits falla un tir lliure, però la renda blaugrana continua creixent, gràcies també als tirs lliures que anota Davies, 49-54. El marge es mantindrà gràcies a Rokas Jokubaitis, però una cistella inversemblant de Guillem Jou la retallarà fins al 53-56 amb el qual s’arriba al capítol definitiu.

Un quart per oblidar

Les coses no comencen malament pels blaugranes en el darrer acte. Després de cistella local, arriba un triple de Hayes pel 55-59. L’augment de la renda serà puntual perquè la defensa blaugrana amb un rebot inexistent es convertirà en un forat negre. Sergi Martínez anota un sol tir lliure. Un triple de Kuric manté una mica les coses, 60-63, però un parcial 6-0 dels locals capgirarà les coses.

Ara són els blaugranes els que van a remolc. L’únic que aguanta la bandera és Smits qui gràcies a la seva lluita a la pintura rival anotarà quatre punts consecutius, 68-67. Un triple de Sylvain Francisco fa arribar el marge local als quatre punts, 71-67. En una decisió difícilment comprensible, Jasikevicius treu de la pista al letó. El mateix tècnic blaugrana és qui es carrega, sense encomanar-se a ningú, al seu únic baluard en la lliuta a la pintura. Aquesta decisió hauria de meditar-la força perquè des de fora la pista no s’entén de cap de les maneres.

Manresa, una festa!

El Manresa ho agreix i augmenta el seu avantatge. Saras ha de demanar un temps mort perquè els locals ja dominen de sis punts, 73-67. Un triple de Kuric dona fe que ja vida a l’atac blaugrana, 73-70 a 2.42 per la fi, però serà una fe de vida que porta de forma implícita la defunció de l’atac blaugrana, entre altres raons perquè el tècnic manté assegut a Smits.

El rebot defensiu blaugrana és de rissa mentre que l’ofensiu ja fa estona que ha passat a millor vida. Mirotic falla un triple, cosa que avui és normal, i no hi ha ningú capaç de superar la defensa local. Smits s’ho mira bocabadat des de la banqueta. Un contraatac signat per Jou deixa el 79-70 tot just abans que, mentre el pavelló és una festa, Jasikevicius demani un temps mort de càstig pels seus homes. A ell qui el castiga?, perquè Smits continua assegut. Per si hi mancava quelcom, Calathes comet una falta antiesportiva de llibre que serà el punt final del partit. Els dos punts de tir lliure deixen el 81-70 final perquè Mirotic falla el seu setè triple abans que el matx s’acabi amb 11 punts de renda pels locals, 81-70.

@FCBbasket

Estadística