El Barça, una piconadora

Els blaugranes han aconseguit, brillantment, el passi a la final, la quarta de consecutiva, de la Lliga Catalana. El triomf ha estat conseqüència de la seva maduresa com equip i de la seva capacitat per desenvolupar el seu joc de molt alt nivell en totes les circumstàncies. Fidels al llibre d’estil, els homes d’Edu Castro han aguantat l’envit inicial dels rivals, per finalment, com si fos una piconadora acabar per fer forat en la defensa que plantejaven els homes de Pere Varias, que incapaços de seguir el ritme de joc blaugrana han hagut de capitular.

Com ja va passar davant el CP Voltregà, el matx ha quedat pràcticament decidit en els primers 25 minuts, en els quals els barcelonistes, locals avui, havien obert el marcador, però tot i que els del cava han empatat mot aviat, la insistència dels d’Edu Castro, que no han deixat de perseverar, ha tingut el premi en forma de fins a quatre gols més.

El Barça s’avanca al marcador

El partit començava amb un Noia mot intens. El ritme que imposaven els de l’Alt Penedès era altíssim, però els blaugranes acceptaven el repte sense fer escarafalls. Tot i la intensitat en el joc no hi havia gaire arribades davant els respectius porters, Aitor Egurrola pels barcelonistes, Xus Fernández pels cavistes. Les dues defenses estaven prou encertades per evitar les rematades dels rivals. De tot plegat en sortia un partit molt viu, agradable per l’espectador i una mica contrari a la idea dels entrenadors que voldrien, sense dubte, un matx més controlat.

Tot just després d’una bona oportunitat de Roc Pujades, salvada pel pop amb solvència arribava el primer gol del partit. La jugada blaugrana finalitza amb bola controlada per Ignacio Alabart, el d’A Coruña fa un passi a la seva dreta per on circula Pau Bargalló. El de Sant Sadurní patina cap a la seva esquerra i quan veu el forat clava de pala un xut creuat que entra per l’escaire esquerre de la porteria defensada per Fernández. És el minut 6.54 quan els blaugranes s’avancen al marcador.

Empata el Noia i el Barça reacciona amb més gols

Sense temps per reposar el gol, els blaugranes reben l’empat. És una jugada que inicia Xavi Costa sortint del darrere. Després de combinar amb Eloi Mitjans, el d’Amposta arriba tot just davant Egurrola al qui supera per dalt. Només havien passat 23 segons des de l’1-0 quan el matx queda empatat a 1. El gol del Noia, no té cap efecte en un Barça que continua jugant a un ritme altíssim.

Edu Castro ordena els primers canvis en el cinc que hi ha a pista i això, com és habitual, no varia gens l’esquema d’un Barça que cada cop domina més el joc. Producte d’una de les arribades dels blaugranes, una escombrada amb l’estic de Jordi Bargalló sobre Helder Nunes és castigada com a penal. El xut del de Barcelos supera a Fernández, fent pujar el 2-1 al lluminós en el minut 8.15.

Aquest gol coincideix amb l’inici de la davallada en el joc dels cavistes que comencen a patir força per mantenir el ritme que ells mateixos havien imposat des del començament. Pere Varias ha de demanar un temps mort perquè és conscient de les dificultats per les quals passa el seu equip. Però la pausa no soluciona res. Amb domini blaugrana total del joc, arriba el tercer gol barcelonista. Nil Roca controla una bola en defensa darrere la porteria d’Egurrola, fa un passi a Nunes que el portuguès aprofita per fer un esprint per la banda esquerra de l’atac blaugrana escapolint-se dels jugadors que li surten al pas. A gran velocitat arriba davant Fernández a qui supera amb xut a l’escaire esquerre. Aquest espectacular gol arriba en el minut 14.23, és el 3-1.

Clar domini blaugrana

Aquest tercer gol del Barça enfonsa als jugadors del Noia que no tenen resposta davant l’aclaparador domini blaugrana. Els d’Edu Castro a més juguen llarg desgastant a un Noia que ara pateix i força a pista. A més, els blaugranes, com indica el nombre de faltes, estan més intensos en defensa tot i anar guanyant el matx. Producte d’aquesta intensitat defensiva arribarà en el minut 17.52 una falta feta per Matías Pascual que és la desena dels avui locals. L’encarregat d’executar el llançament directe és Eloi Mitjans. Entre la guarda dreta d’Egurrola i el travesser eviten el gol. La segona oportunitat per NItjans tampoc entra per l’aturada del pop.

El matx arriba a la fase final del primer temps amb els blaugranes dominant totalment el partit. Per part dels homes de Varias tindran un parell d’arribades que Egurrola treu sense més problemes. A 2.06 per la mitja part arribarà el quart gol blaugrana. Una recuperació a mitja pista de Matías Pascual el permetrà arribar davant Fernández després de combinar amb Bargalló. El xut del de San Juan supera Fernández, 4-1.

Poc després, en el minut 23.52, Bargalló circula per darrere la porteria de Fernández. La bola està en el vèrtex superior de l’àrea controlada per Alabart. El d’A Coruña filtra el passi cap al pal esquerre de la porteria rival, per on apareix el de Sant Sadurní que ha sortit de darrere la porteria. Amb un gir de canell que sembla impossible, Bargalló envia la bola a l’escaire dret fent inútil l’esforç d’un sorprès Fernández. És el 5-1 amb el qual s’arriba a descans.

El ritme del partit es calma

Quan el matx es reprèn, el ritme del joc ara és més tranquil. Sobretot per part d’un Noia que no vol, no pot, mantenir la intensitat inicial. Les arribades davant els respectius porters no sovintegen gaire, però Joao Rodrigues tindrà una doble oportunitat que Fernández salva in extremis. En el minut 27.49, els àrbitres li ensenyen targeta blava a Xavi Costa per protestar.

Els homes d’Edu Castro aprofitaran que el rival juga tan sols amb tres jugadors de pista, per sotmetre’ls a un atac i gol angoixant. Un xut de Rodrigues va al pal. Però tot i el jugador de menys, el Noia tindrà una clara oportunitat davant Egurrola, però la rematada de Roc Pujades va al pal. En la jugada posterior, Nunes que circula per la dreta després de recuperar la bola en defensa, fa un passi al cor de l’àrea on es troba Joao Rodrigues. El d’Oeiras remata a l’escaire esquerre de la porteria de Fernández. És el minut 28.54 quan puja a l’electrònic el 6-1.

El matx que continua dominat pels blaugranes ara és més calmat. Les arribades no sovintegen, entre altres raons, perquè els homes d’Edu Castro fan atacs molt llargs arribant, gairebé, a exhaurir el temps de possessió. En el minut 36.01 un clar penal de Xavi Costa sobre el jove Oriol Llenas qui havia entrat a pista tres minuts abans, l’executa Nil Roca qui amb un xut sec i ras supera Fernández. És el 7-1. Un parell de minuts més tard, una falta d’Aleix Esteller és la desena del Noia. El xut l’executarà el jove Llenas qui no pot superar a Fernández.

Egurrola tanca la porta

A partir d’aquí, els homes de Varias es refan i tenen la intenció de fer un segon gol, però es trobaran a un Egurrola que els hi mostra perquè és conegut com el pop. El barceloní tanca a pany forrellat la seva porteria davant la frustració dels seus rivals. En el minut 42.05 una falta de Llenas és la quinzena feta pels barcelonistes. El llançament directe és executat per Roc Pujades que torna a trobar-se davant seu un mur anomenat Egurrola, qui per dos cops evita el segon gol dels cavistes.

En canvi qui si marcarà serà el jove Llenas. Una rematada de Matías Pascual va al travesser. El rebuig li cau al davant d’on és Llenas, qui sense pensar-s’ho gaire remata superant a Fernández. És el minut 43.13 quan el definitiu 8-1 puja al marcador. En el que queda de temps de joc, el Noia tot i intentar-ho no superarà a Egurrola, mentre que per part blaugrana, les rematades de Bargalló, Nunes són aturades per Fernández, mentre que un xut de Nil Roca va al pal.

@FCBhoquei