A una victòria del títol

Un altre tercer període per emmarcar permet al Barça recuperar el factor pista i deixar el play-off final a una sola victòria per conquerir el títol de Lliga. Per arribar a aquest final de partit, han hagut de passar un munt de coses. Entre elles la feina feta pels homes de Sarunas Jasikevicius que en els pitjors moments del seu joc, bàsicament en el primer capítol, han estat capaços de sotmetre a un gran desgast als blancs. Fins al punt que els homes de Pablo Laso es quedarien ja a la segona meitat sense arguments, ni ofensius ni defensiu per plantar cara a un Barça que augmentava la seva pressió fins a fer-la insuportable.

En els millors moments blaugranes, han arribat de forma inevitable les crítiques als àrbitres, que com les orenetes quan comença l’estiu, es fan presents, només en comptades ocasions. Curiosament coincideixen quan les coses els hi van malament al Madrid. I quan això passa, vol dir que són les millors notícies pel Barça, ja que vol dir que l’equip dirigit pe Saras està fent una molt bona feina.

Tavares fa mal a la pintura

Com hem dit les coses no començaven gaire bé pels visitants perquè Walter Tavares els provocava força problemes tan a la seva pintura com en la dels rivals. L’envergadura del de Cap Verd és un problema de difícil solució en aquests primers minuts. Ell és el responsable de la pèrdua del rebot defensiu que és bàsicament la raó del 9-0 inicial, amb triple de Carlos Alocén, que obliga a Saras a demanar un temps mort molt aviat. Només s’han disputat 2 minuts 14 segons de joc. Nick Calathes anotarà un primer triple, abans que amb millora del rebot defensiu blaugrana inclosa, Jeffery Taylor rebi una falta antiesportiva que Cory Higgins només aprofita a la meitat, al fallar el segon tir lliure, 9-4.

Els blancs continuen ampliant la seva renda tot i que Alberto Abalde falla l’addicional. Després del temps mort, és evident que la defensa visitant millora i es fa responsable de la recuperació al marcador. Una cistella de Kyle Kuric i dos punts després d’un rebot ofensiu de Pau Gasol capturat en fallar Calathes els dos tirs lliures, permet reduir fins als 3 punts, el marge blanc, 11-8.

Tavares continua fent mal i ara anota cistella i addicional pel 14-10. Gasol falla un triple, però la feina que fa en el rebot defensiu és impagable. Leandro Bolmaro, qui ha entrat per Calathes, anota, abans que arribi l’únic triple que anotarà Sergi Llull, dels vuit que provarà en el partit. Amb els blancs dominant de vuit punts, 20-12, un triple d’Higgins redueix el marge fins als cinc punts, amb els quals acabarà el primer capítol, no sense que Pau sigui capaç de taponar a Tavares i Kuric falli un triple final. Sigui com sigui, 20-15 al final del primer acte.

El partit s’ajusta

 

El segon capítol comença amb Llull anotant cistella i addicional per augmentar fins als vuit punts la renda blanca. Tot i aquest inici, la defensa visitant dóna proves evidents de la seva millora amb Gasol enviant-li un avís en forma de tap a l’impetuós Usman Garuba. El rebot blanc continua sent un problema pels blaugranes que tampoc poden dominar a Vincent Poirier, substitut de Tavares. Tot i això els blaugranes poden tornar a reduir la renda local fins als quatre punts, després de cistelles de Gasol, gran partit del de Sant Boi, i Calathes qui culmina un contraatac.

Un triple de Fabien Causeur, torna a ampliar, ara als set punts, la renda blanca, però quelcom ha canviat en el partit. Amb la renda local arribant als nou punts, després de dos tirs lliures fallats pel base de Casselberry, serà el torn de Brandon Davies. Anotarà dos tirs lliures, que són tota una notícia i una cistella posterior pel 28-23. Un tir lliure de Nikola Mirotic, millor en el rebot que en el tir fins al moment, deixa en quatre punts la renda blanca, 28-24.

Una falta antiesportiva, una mica fili prim, assenyalada a Bolmaro permet als locals obrir de nou forat al marcador, 32-24. Primer Higgins i posteriorment Kuric, amb un triple, tornen a reduir el marge local fins als tres punts. Després d’un parell de bones de defenses, els homes de Jasikevicius empaten el matx a 32 gràcies a un segon triple de Kuric. La resposta de Laso és un temps mort que servirà per refer als seus homes. Ara l’atac blaugrana s’empantana perquè es llancen sense massa criteri un parell de triples. Fet que aprofiten els blancs per anotar quatre punts més que només tenen la resposta d’un tir lliure transformat per Higgins. El matx arriba al descans amb els locals manant de tres, 36-33.

Explosió Higgins!

A la represa, les coses continuen igual. Gasol falla un triple mentre que Abalde anota el que prova després de rebot ofensiu capturat pels blancs, 39-33. Res de nou sota el sol. Amb els blancs manant de vuit, 41-33, arriba el moment de l’explosió Higgins. El de Danville agafa amb convicció les regnes de l’atac del seu equip.

Tot comença amb dos tirs lliures, que junt amb una millora defensiva seran la clau pel canvi de rumb d’un partit que pateix un gir de guió impensable minuts abans. El fillol de Michael Jordan, anota un dels seus clàssics tirs des de quatre metres per a continuació transformar un triple pel 44-40. Amb el californià desencadenat arriba una cistella que a més té premi en forma de tir addicional i deixa a punt de caramel les coses pels blaugranes. Higgins ha aconseguit deu punts cabdals.

Parcial 3-21

Arran de l’explosió Higgins, l’atac local pateix una davallada que aprofitaran primer Calathes per anotar cistella i addicional i a continuació arriba el primer triple de la nit de Mirotic. Dues cistelles més d’un Hiigins que vol acabar la feina que ell mateix havia iniciat pocs minuts abans. Ha estat un parcial 3-20 que desconcerta i de quina manera a un equip blanc al qual no li agrada ni mica anar al darrere al lluminós. Els blancs, desesperats, segueixen fallant, però Mirotic ho aprofita a mitges al fallar un dels tirs lliures.

El parcial visitant és ja de 3-21. Anoten els locals, però dos tirs lliures de Davies mantenen l’avantatge. Un triple de Rodolfo Fernández vol revitalitzar l’atac blanc, però els forasters continuen anotant de tir lliure, ara és Adam Hanga. Mirotic, insultat i xiulat des de la grada, s’apunta a la festa amb un triple que respon a dos punts locals per mantenir els deu punts amunt. Avantatge que mantindrà després d’un tir lliure blanc anotat, un d’Hanga pel 52-62 que hi ha al marcador a la fi del tercer capítol.

Partit ben encarat

Després d’una cistella de Calathes, els locals continuen encertant a mitges els tirs lliures i això ho aprofitarà Rolands Smits per augmentar encara més la renda dels visitants després de rebot ofensiu pel 53-66. Un segon triple de Rodolfo Fernández, és l’últim que anotarà avui, retalla fins als 10 punts, la renda culer. Renda que creix tot i que Davies falla un addicional. Rodolfo Fernández, amb els nervis alterats s’autoimposa una falta tècnica que no desaprofita Higgins, abans que una nova cistella de Calathes porti l’avantatge visitant als quinze punts, 56-71.

En ple descontrol blanc, malament en atac i sense massa concentració en defensa, torna a aparèixer Higgins per fer de les seves. Cistella i addicional pel 56-74. Queden 6.45 i es guanya per 18 punts. No es pot dir que el blat sigui al sac, però la victòria està molt ben encarada. Tot i un tap d’Hanga a Alocén, els locals són capaços d’aconseguir un parell de cistelles que obliguen a en Saras a demanar temps mort. No es pot perdre aquesta gran oportunitat. I de fet les coses milloraran pels forasters.

El Madrid perd els nervis

Una nova falta tècnica ara assenyalada a Jeffery Taylor significarà la seva desqualificació perquè ja li havien assenyalat una tècnica en el primer quart. Higgins torna a anotar. A continuació serà Gasol qui no falla des de la línia i el matx es posa completament de cara pels culers. Queden 5.20 i dominen de disset, 60-77. Avantatge que es mantindrà després d’un cop de palmell de Davies i un tir lliure de Mirotic, 63-80, quan queden 3.42 per la fi. No val a badar.

Després de dos punts blancs, arriba un nou triple visitant, Hanga, pel 65-83. Causeur anota també de tres, però els blaugranes no perden el cap. Ara qui anota al pal baix és Davies, amb 68-85 al marcador quan queden tan sols 2.32. L’avantatge es redueix un pèl, després que el pivot de Filadèlfia només anoti un tir lliure. L’apartat dels tirs lliures junt amb el rebot, són les úniques pegues d’un gran partit dels blaugranes, 70-86. Però com estem a només 1.33 de la fi, la nova errada en el tir lliure no té gens d’importància.

Amb els blancs ofuscats amb l’arbitratge en lloc de fer autocrítica, un triple inútil de Causeur, queda compensat pel que anota Pierre Oriola, que ha entrat poc abans. Vicent Poirier anota per deixar el definitiu 75-89 que porta la sèrie al Palau amb la possibilitat que els blaugranes no hagin de tornar al Palacio de Deportes de la Comunidad. Veure’m.

@FCBbasket

Estadística