A la final!

Saras Jasikevicius era conscient a la prèvia del matx decisiu contra el Tenerife que fer un tercer quart com el del primer partit de play-off, seria molt difícil, sinó impossible. Per aquesta raó ha demanat als seus homes que fessin un exercici defensiu de primer ordre per tal d’aconseguir el passi a la final de l’ACB.

Doncs dit i fet. Una espectacular defensa dels blaugranes, 11 punts concedits en el tercer capítol el matx, han estat la clau de la victòria local. L’avantatge acumulat, 18 punts amunt, ha fet que tot i els intents dels illencs, el darrer quart fos pràcticament de tràmit per un Barça que arriba en bona dinàmica a la final i amb bona part del planter en molt bona forma. De fet els primers vint minuts del partit han estat molt similars als disputats quatre dies abans en el mateix escenari.

Inici molt igualat

Els avui grocs sortien amb les piles carregades pel que fa al tir. Tot i que els locals començaven bé, amb un Cory Higgins que dividia amb facilitat la pintura rival, així arribava la primera cistella del matx, l’encert d’Aaron Doornekamp des de més enllà de la línia del 6,75, avançava als visitants, 2-6. Tot i una cistella d’un excel•lent Nick Calathes, un tercer triple visitant, ara de Tyler Cavanaugh, mantenia als illencs al davant.

Els homes de Txus Vidorreta aprofitaven perfectament la seva superioritat física sobre Àlex Abrines qui anava de corcoll en la defensa que havia de fer del tir exterior, fos Cavanaugh o el mateix Doornekamp. Però era el mateix Abrines qui, després de dos tirs lliures transformats per Brandon Davies, empatava el matx gràcies a un triple, 9-9. Els locals comencen a donar mostres que avui seria en la defensa on posarien l’accent.

Millora el rebot

Gràcies al domini en el rebot defensiu i la intensitat en les marques, els de Jasikevicius completaran un parcial, 9-0, després de dues cistelles més del de Filadèlfia pel 13-9. Un nou triple de Doornekamp demostra que els forasters no pensen renunciar a res. Respon Calathes qui a més de portar el timó de la nau, culmina un parell d’entrades fins a la cuina pel 17-12.

Amb els visitants tornant a anotar, un triple de Nikola Mirotic, l’únic que anotaria avui, torna a ampliar la renda local fins als quatre punts, 20-16. Amb l’entrada de Pau Gasol es millora força pel que fa al rebot. El de Sant Boi anotarà cistella i addicional per mantenir els quatre amunt per un Barça que està cuidant els petits detalls. Una cistella final de l’exblaugrana Emir Sulejmanovic deixa el 23-21 que hi ha al marcador quan s’acaba el primer capítol.

Comença la reacció blaugrana

 

Malgrat que el segon període no comença gairebé pels de casa, problemes en el rebot defensiu permeten una segona oportunitat pels visitants que Sasu Salin aprofitarà per convertir un triple que capgira el marcador, 23-24. Qui encapçala la reacció local serà un molt encertat Gasol qui transformarà un parell de triples de forma consecutiva pel 29-24. Els homes de Saras continuen ajustant bé la seva defensa i això és un mal de cap pels illencs. Després de dues cistelles visitants, serà de nou Gasol, ara des del tir lliure, qui anota. A continuació arriba un triple d’Adam Hanga per posar sis punts de marge a favor dels locals.

Tot i que el tècnic lituà ha ordenat que els seus homes defensin en zona 2-3, un triple de Bruno Fitipaldo redueix a la meitat el marge local. Rolands Smits després de dues cistelles consecutives, la segona culminant un contraatac, porta el marge local als set punts, 38-31, màxim avantatge fins al moment. Immediatament demana temps mort Vidorreta, però li serveix de poc perquè qui anota, i de tres, és Calathes que dispara al marge blaugrana als deu punts, 41-31. Marge que es mantindrà després de cistella d’Higgins, però que una errada en un tir lliure de Davies disminuirà un pèl, 44-35.

El pivot de Filadèlfia, en el següent atac anotarà d’esmaixada la que serà darrera anotació local abans del descans. Després de la jugada es produeix una picabaralla entre el pivot blaugrana i Giorgi Shermadini que acaba, com era fàcil de preveure, amb falta tècnica pels ambdós jugadors. Amb la defensa blaugrana treballant força bé, l’únic que mourà el marcador serà una cistella de Marcelinho Huertas, pel 46-39 amb el que acabarà la primera meitat, perquè primer Mirotic i a continuació Calathes fallen els triples que proven.

Lliçó defensiva blaugrana

S’arriba al tercer capítol, que dilluns passat va ser el decisiu. Els locals surten a totes. Anota Higgins abans que amb el Barça defensant en zona 2-3 molt agressiva obligui a Marcelinho a fer un tir inversemblant que treu com a premi tres tirs lliures que el brasiler transforma, 48-42. A partir d’aquí la defensa zonal blaugrana millora. Nega el tir de dos i pràcticament fa inexistent el triple per part d’uns illencs que no poden amb la intensitat física d’uns blaugranes que ho estan fent prou bé.

La feina de Gasol al cor de la pintura és impagable. Un triple de Doornekamp, que respon a un anterior de Calathes, no fa canviar l’actitud blaugrana. Gasol acaba un alley-hoop dibuixat pel base de Casselberry, abans de posar-li un tap inversemblant a Marcelinho.

Una zona de matrícula

La defensa que fan els homes de Saras, ara és espectacular. Fins i tot rescaten una antiga proposta d’Alejandro Garcia Reneses, quan defensen dos contra un al pal baix. El Tenerife per uns moments no sap com superar l’entramat defensiu d’un excel·lent Barça. A la banqueta en Saras celebra cada recuperació dels seus com si fos una cistella. De fet, l’efecte és similar. Gasol aporta dos tirs lliures més, abans que després d’una altra bona defensa arribi un triple de Kyle Kuric, 60-45.

Un triple de Sergio Rodríguez trenca la màgia, però el Barça insisteix amb la seva lliçó defensiva, que continua demostrant la vigència de la zona. Anota Mirotic abans que en dues jugades consecutives Davies passi per la línia per anotar sense errada els quatre tirs lliures dels quals disposa pel 66-48. Una esmaixada de Shermadini, el de Tiblisi ni de lluny s’aproparà als registres del partit disputat dimecres passat al Santiago Martín, precedeix a la darrera cistella dels locals en el quart anotada per Higgins. Amb 68-50 al marcador s’arriba als darrers10 minuts de partit.

La victòria serà blaugrana

 

El partit està mig resolt, però no val a badar. Els locals, que continuen fent la defensa zonal que tants bons resultats els hi ha donat en el quart anterior, tenen algun problema amb el rebot defensiu, mentre que en atac Davies només anota un tir lliure. El tècnic lituà ordena canviar la defensa que ara és individual. Kuric anota tres tirs lliures amb resposta de Dornekamp, el més encertat dels visitants, en forma de triple.

Un nou triple foraster, ara de Salin, obliga a Saras a tallar el partit amb 72-60 al lluminós. Les instruccions funcionen i l’avantage local torna als setze punts després de cistella i addicional de Pierre Oriola i un tir lliure de Calathes, 76-60, quan queden 5.03 per la fi. Veient que queda poc temps per jugar, Vidorreta demana als seus jugadors un darrer esforç.

Al Tenerife no li surt bé la seva tàctica

Els avui grocs enduriran la seva defensa que serà encara de més contactes. Gràcies a aquest enduriment anotaran quatre punts de forma consecutiva. Però en la següent jugada atacant dels locals, a Bruno Fitipaldo li prenen el número quan els àrbitres li assenyalen una falta tècnica per flopping. El tir lliure transformat per Higgins, el seguirà un altre tir lliure anotat per Mirotic, mentre que l’atac visitant acaba amb rebot defensiu blaugrana. La posterior jugada en atac dels locals finalitza amb un triple d’Higgins que val gairebé mig partit, 81-64 a 2.40 per la fi.

Amb l’atac groc molt pressionat, Leandro Bolmaro anota dos tirs lliures per augmentar la renda local fins als dinou punts, 83-64 a 2.03. Un triple de Doornekamp és el cant de la sirena dels grocs. Primer Bolmaro i posteriorment Léo Westermann, aquest de triple, anotaran per fer arribar l’avantatge culer als vint punts, 88-68 quan queden, tan sols, 59 segons per la fi.

Sulejmanovic falla el tir addicional abans que entrem en un final surrealista. Vidorreta, fidel al seu estil ho protesta tot. Els seus estan perdent de divuit punts a manca de menys de quaranta segons per la botzina final, però tant li fa. Entre els àrbitres i la taula es fan un embolic amb el rellotge, però tant si val, tot està decidit. Un tir lliure de Smits i una cistella final de Cavanaugh deixen el definitiu 89-72 amb el qual, els blaugranes, s’han guanyat el seu passi a la final que començarà en el Palacio de Deportes de la Comunidad el diumenge vinent.

@FCBbasket

Estadística