La sèrie es decidirà al Palau

Un horrorós darrer quart envia la sèrie de tornada al Palau pel tercer i definitiu partit d’aquest play-off semifinal de la lliga ACB. Els blaugranes que ja havien patit una davallada als inicis del tercer període, moment en el qual han arribat a perdre de 12 punts, 49-37, no han resistit la darrera batzegada illenca a les beceroles del darrer capítol.

Les errades d’un atac que era incapaç de treure profit de les errades del rival, els tirs mal escollits i una defensa poc intensa han permès que el Tenerife tornés a agafar un avantatge de 12 punts, 69-57, que ja estat impossible de recuperar. Amb Saras Jasikevicius provant-ho tot, incloent jugar sense base en un final de partit un pèl esperpèntic, el matx s’ha acabat de decidir a manca de poc més de dos minuts. Però el cert era que en cap moment del matx, l’atac blaugrana ha donat mostres de ser capaç de plantar cara als de Txus Vidorreta.

Mal inici

Les coses ja començaven malament pels forasters quan eren incapaços d’agafar avantatge al marcador, tot i les errades dels locals en el tir en un inici ple d’errors i amb pocs punts al lluminós. Un triple de Tyler Cavanaugh inaugura el marcador, abans que arribin els primers punts visitants després de dos tirs lliures anotats per Brandon Davies. El tècnic lituà ordena als seus defensar en zona 2-3. Una opció defensiva que els hi funciona més per errades dels locals que per encert propi. Dos tirs lliures de Pau Gasol i una cistella després de contraatac d’Àlex Abrines posen als visitants dominant de tres punts, 3-6. Avantatge que mantindran primer Cory Higgins i més tard Gasol altre cop des de la línia.

Per part local la producció arriba de la mà de Marcelinho Huertas i Giorgi Shemardini, que a més combinen a la perfecció en un pick’n’roll de manual. En canvi els blaugranes troben una via de producció inesperada. Adam Hanga, qui no arribarà a ser ni dos minuts a pista, però que té temps de transformar un triple i una cistella per fer arribar el marge visitant als quatre punts, 11-15. La renda es manté després d’una cistella de Gasol i una altra de Nick Calathes pel 15-19 amb el qual s’acaba el primer capítol.

El que es guanya en defensa, es perd en atac

Tot i que el segon període comença amb un triple d’Aaron Doornekamp, els blaugranes són capaços d’augmentar el seu avantatge. Un espectacular Kyle Kuric  anota cistella i triple amb addicional pel 20-25. Malauradament seran els únics punts que anoti el d’Evansville en el matx. La resposta dels illencs arriba de part dels inevitables Huertas i Shermadini. Tres jugades de tres punts, triple del base i un parell de cistelles amb addicional del pivot georgià impulsen als locals. Per part catalana només arriba una cistella, Calathes que serà la seva darrera anotació en els quaranta minuts de partit.

De cop i volta el petit marge visitant s’ha esfumat, 28-27. I les sensacions comencen a ser horroroses. Amb els visitants fallant massa atacs, Jasikevicius ha de demanar un temps mort amb els seus homes perdent de quatre, 31-27. La defensa que ara està més intensa és la local i això fa que els blaugranes només puguin anotar des de la línia, Davies i Higgins pel 33-31. Amb el Barça defensant en zona 2-3, un triple de Charles Jenkins, eleva el marge dels canaris fins als cinc punts, 36-31.

Amb la defensa blaugrana treballant bé, dues cistelles d’Higgins redueixen la renda local a la mínima expressió. Malgrat la bona feina al darrere dels visitants, els homes de Saras no ho aprofitaran. Abrines i Mirotic, altre partit per oblidar del montenegrí, fallen els triples que proven. Un cop de palmell sobre la botzina de Tyler Cavanaugh deixa els tres punts de renda que els locals tenen quan s’arriba el descans.

Reacció blaugrana

Malgrat que en la primera jugada de la segona part, Higgins acabarà anotant, això si des de la línia, l’atac dels blaugranes continua descentrat. S’arribaran a fallar fins a tres triples i això permet la primera escapada amb cara i ulls dels locals. Un triple de Doornekamp la culmina pels 12 punts de renda als que abans fèiem referència, 49-37.

Les sensacions són molt dolentes perquè el duet Huertas-Shermadini, 47 punts entre els dos al final dels 40 minuts de joc, continua fent mal. Malgrat això, els tirs lliures, avui els visitants no en fallaran ni un dels 19 que llançaran, i cinc punts de Gasol, dues cistelles i un addicional i una cistella de Leandro Bolmaro, serveixen per reduir el marge local fins als cinc punts, 55-50.

Tot i que continuen fent mal la parella formada per Huertas i Shermadini, un triple, el primer dels dos que Mirotic anotarà en el partit, seguida d’una cistella després de rebot ofensiu de Gasol, bon partit del de Sant Boi, deixen en dos punts el marge local a manca de 1.59 per la fi del tercer període, 57-55. Són els millors minuts dels blaugranes perquè, malauradament, el seu encert en atac arriba fins aquí. Per sort els locals tampoc anoten massa, de fet només sumaran un punt de tir lliure, obra d’Emir Sulejmanovic pel 58-55 amb el qual s’arriba al desenllaç.

Un quart per oblidar

L’inici del darrer període serà horrorós pels visitants. Bé, l’inici i tota la resta del període serà horrorós. Amb una defensa que és superada un cop i un altre, quan no és Huertas és Shermadini i viceversa, els locals van anotant mentre que els blaugranes són incapaços de trobar l’anella rival. Quan Davies anota els primers punts dels blaugranes en el quart, l’avantatge local torna a ser de dotze punts, 69-57, i el que és pitjor, queden menys de cinc minuts per la fi.

Per cert feia més de set minuts de la darrera cistella visitant, aquella de Gasol després de rebot ofensiu. Així no és que sigui complicat guanyar, sinó que és totalment impossible. Després de la cistella del de Filadèlfia, sembla que l’equip reacciona. Mirotic li posa un tap a Bruno Fitipaldo i malgrat fallar el triple que prova, els blaugranes treuen l’orgull. Recuperaren un parell de pilotes en dues bones accions defensives a l’inici de dos atacs illencs. Les dues bones defenses acaben amb esmaixada de Davies i dos tirs lliures de Mirotic a les que cal sumar una nova cistella de Davies pel 69-63. La pena és que només queden per jugar-se 2.19.

Els blaugranes tornen a defensar en zona, ara la 3-2 i a més Saras decideix jugar sense base. El que dèiem al començament, tot un pèl esperpèntic. Els locals anotaran gràcies a Shermadini i Cavanaugh qui fallarà el tir addicional pel 73-63 que acabarà per decidir la definitiva victòria dels illencs. Anota Davies, el millor blaugrana en aquest tram de partit, però la resposta local arriba en forma de triple anotat per Huertas, 76-65. El segon i darrer triple de la nit de Mirotic arriba massa tard i serveix únicament per maquillar una mica el resultat. Amb un atac blaugrana que torna a assecar-se, una cistella sobre la botzina de Sasu Salin deixa el definitiu 80-68 amb el qual acaba el partit, deixant la sèrie del decisiu matx que s’ha de jugar al Palau Blaugrana.

@FCBbasket

Estadística