Allau blaugrana

El partit d’avui davant el Tenerife de Txus Vidorreta, ha seguit un guió similar al tercer de la sèrie de quarts de final. Una primera part ajustada i en canvi un tercer quart de somni d’uns blaugranes intensos i efectius en defensa i força encertats en el tir exterior. En definitiva, s’ha produït una allau blaugrana que s’ha emportat la poca resistència que els hi quedava a uns grocs superats clarament en les dues pintures.

Inici igualat

Com hem dit, el matx començava molt igualat, tant en el joc com en els errors que cometien els dos equips. De fet, se succeïen de manera alterna errades en el tir i pèrdues de pilota per les dues bandes fins que Nick Calathes arribant a sota cistella fa el 2-0. Un triple de Charles Jenkins avançava als illencs, però la resposta local arriba de forma immediata també en un triple anotat pel base de Casselberry. Els de Vidorreta se les empescaran per mantenir-se a prop al marcador, sense permetre que els locals obrissin forat.

Després de l’empat a 5, malbaratant Giorgi Shermadini un tir addicional, serà Cory Higgins qui mantingui l’avantatge dels locals. Més tard serà Calathes qui posi als seus al davant, però tan sols d’un punt al fallar un tir lliure, 8-7. Els dos equips es continuaran alternant en el comandament al lluminós durant una estona amb Nikola Mirotic anotant les tres següents cistelles del seu equip, 14-13. Un triple de Fran Guerra donen dos punts de renda als grocs, mentre que per part local torna a ser Mirotic s’encarregui d’eixugar l’avantatge visitant. Una cistella de Leandro Bolmaro avança als locals a manca de 20 segons per la fi del primer quart. El temps mort que demana el tècnic dels illencs li permet dissenyar una jugada que culminada per Guerra dins de la pintura blaugrana, empata el matx a 18 al final dels primers 10 minuts de joc.

La defensa blaugrana incrementa la intensitat

Els blaugranes necessiten augmentar el ritme de joc perquè tal com van les coses se li pot complicar el matx. Amb aquesta idea comencen el segon capítol. I de moment les coses els hi surten prou bé. Dos tirs lliures transformats per Pau Gasol i una cistella de Rolands Smits fan arribar la renda blaugrana als quatre punts que tal com ha anat fins ara el partit és tota una fita. Gasol mantindrà l’avantatge amb la defensa blaugrana treballant de valent.

Un cop els grocs han aconseguit reduir la renda local a només dos punts, els locals gaudeixen de l’encert en el triple primer d’Adam Hanga i a continuació de Kyle Kuric, inèdit fins al moment. Ara els locals dominen de sis, 30-24. Avantatge que mantindrà Kuric abans que un triple d’Aaron Doornekamp després d’un passi mal dirigit de Calathes, deixi la renda local en només un punt, 32-31.

De fet les coses s’acaben de complicar quan Shermadini des de la línia posa als seus al davant per un punt, 32-33. Serà el punt d’inflexió del partit. Amb la defensa blaugrana tornant a augmentar la intensitat, l’atac local millora força les seves prestacions. Primer amb l’encert des de la línia de Mirotic, posteriorment Kuric, amb un triple, a continuació una cistella de Mirotic amb rebot ofensiu inclòs i per acabar dos tirs lliures de Gasol que configuren un parcial 9-1 que deixa als de Vidorreta amb un pam de nas. Quan els grocs anoten, ho farà Marcelinho Huertas. En la mateixa jugada li assenyalen falta en atac posterior, que per culpa del bonus acaba en tirs lliures que Hanga transforma pel 43-36 amb el qual s’arriba al descans.

Un Barça desfermat

El Barça que surt a l’inici de la segona meitat és la versió corregida i augmentada del que hem vist en els darrers minuts de la primera part. Els locals semblen posseïts. Triple de Mirotic, cistella de dos de Gasol que per un pèl no és triple. Nou triple de Mirotic. I ara si triple de Gasol. En menys de dos minuts el matx queda pràcticament decidit, 54-38.

Amb la defensa dels visitants incapaç d’aturar l’allau local, el matx es converteix en un festival de llum i de color, blaugrana. Anota Calathes, també ho fa Bolmaro, esmaixada de Kuric, triple de Mirotic. Els grocs van al seu pas mentre que els blaugranes van com un coet. Un nou triple de Smits eleva el marge local als vint punts, 66-46. Vidorreta dempeus a la banda s’ho mira impotent i amb un tel d’enveja als ulls. Una cistella amb addicional de Guerra vol alleugerir la cremor que està destrossant la moral illenca, però no deixa de ser un pedaç perquè Bolmaro s’encarrega d’engrandir la ferida amb dues cistelles seguides, 70-49.

I els locals no ho fan tan sols bé en atac sinó que en defensa s’escarrassen minimitzant l’atac visitant fins a fer-lo residual. Tot el contrari que el blaugrana que continua encertat. Triple de Smits, cistella de Davies, triple de Bolmaro. Els recursos i l’encert blaugrana semblen inesgotables. Un nou triple de Kuric fa arribar la renda local als 30 punts, 81-51. En el darrer minut i 47 segons, els homes de Jasikevicius s’ho prendran amb certa filosofia i només anota de dos Abrines. Un triple sobre la botzina de Jenkins fa baixar el marge local dels trenta punts, 83-54. Després dels quaranta punts anotats pels blaugranes en aquest quart, tothom és conscient que el matx està decidit.

No es pot aturar aquest Barça

Com en el tercer partit de la sèrie de quarts de final, Saras decideix treure a l’inici del darrer capítol un cinc a pista força atípic. L’encert en el llançament triple continuarà, almenys a l’inici del quart. Primer Abrines i a continuació Davies transformen els que proven, mentre que per part dels grocs continuen sense haver-hi notícies, 89-54.

Després que per fi anotin, Marcelinho comet una falta antiesportiva que el pivot de Filadèlfia aprofita a mitges. Transformarà només un dels dos tirs lliures. El rebot és blaugrana i Abrines ara sí que transforma els dos llançaments pel 92-56. Marcelinho anota el seu quart punt del quart, abans que l’aler mallorquí transformi un altre triple. Vidorreta a la banda fa un posat de conformisme, ni protesta, fet molt poc usual en el tècnic de Bilbao. El cert és que el seu equip sembla una joguina trencada.

Per si hi mancava quelcom, un triple de Bolmaro fa pujar la renda local als quaranta punts, 98-58. I sense que anotin els illencs, arriba un nou triple, ara d’Abrines pel 101-58. Anoten els visitants, fet que a hores d’ara és notícia, abans que Léo Westermann ho faci per dos cops des de la línia. Una cistella al pal baix de Smits fa arribar la renda local als 42 punts, 105-63.

Pels forasters anoten des de la línia primer Sergio Rodríguez i a continuació Tyler Cavanaugh abans que el base de Las Varillas transformi un altre triple pel 108-67. Rodríguez insisteix des de la línia, però els darrers punts del matx seran blaugranes. Pierre Oriola amb una cistella al pal baix i dos tirs lliures finals de Davies deixen el definitiu 112-69 que envia la sèrie a San Cristóbal de La Laguna amb el Barça a una victòria de la final.

@PBBMeritxell

Estadística