La setzena Copa Asobal al sac!

El Barça s’ha adjudicat la seva setzena Copa Asobal després d’un partit més complicat i ajustat del que es pressupostava a priori i del que diu el resultat final. Víctor Montesinos havia dissenyat un partit amb atacs llargs i lents per aconseguir diversos objectius. El primer deixar poques possessions als blaugranes, per tal d’evitar una pluja de gols que fes del partit una tasca impossible pels seus homes. El segon objectiu, tenir poques pèrdues i per tant evitar la pitjor arma blaugrana, el contraatac. I tercer objectiu, trobar les millors posicions de tir. En això era indispensable la feina del veterà pivot Juan Carlos Herrero Lon, tot intentant que els de Xavi Pascual no s’escapessin al lluminós.

Si s’aconseguia complir els tres objectius i el seu porter titular Ernesto Sánchez, el mur de Leganés, tenia un dia com el que va tenir a la semifinal davant el Bidasoa, tenien opcions de plantar cara al totpoderós Barça. A l’hora de la veritat, tot i complir-se bona part dels objectius marcats als seus homes, Montesinos, impotent, ha vist com li saltava pels aires el seu pla de joc. Perquè com tots els plans, hi havia una part que no podia controlar de cap manera. Era ni més ni menys la part més complicada de tot, veure quin Barça es trobaria al davant. En definitiva, quedava per veure com l’equip català respondria al repte. Com veurem més endavant, ha estat en aquest petit detall on s’ha decantat, finalment, la victòria dels blaugranes.

El porter càntabre, un mur que manté el seu equip

El partit començava amb un objectiu, que havia prèviament determinat el tècnic dels càntabres, completat. A la porteria local, que avui eren, curiosament, els visitants, Sáchez començava molt endollat aturant amb solvència els primers llançaments dels rivals. Ni Luka Cindric, ni Dika Mem podien amb el mur de Leganés. Però el pla dels avui visitants començava a esquerdar-se quan Keviin Möller accepta el repte i ell també comença a aturar. Ja havíem dit que tots els plans tenen punts fluixos. De fet el primer gol del partit és blaugrana, Timothey N’Guessan.

Els càntabres que estan jugant molt lent i molt llarg, segon objectiu que també es completava, poden empatar gràcies a un gol d’Alberto Pla. I això passarà en una bona part de la primera meitat. Per part blaugrana qui anoten seran Ludovic Fàbregas, altre cop N’Guessan, Aleix Gómez des dels set metres i Jure Dolonec, fins al 6-6.

En aquest moment del matx cal destacar dues coses per part blaugrana. El bon partit tant de Möller com de la defensa que no cauen en el parany de perdre la concentració a l’hora d’evitar els xuts dels rivals. I el segon fet a destacar és que, tot i el ritme extremadament lent que imposen els avui visitants, els homes de Xavi Pascual no renuncien a córrer quan se’ls presenta l’ocasió.

Möller i la seva defensa controlen el partit

Mentrestant, la defensa blaugrana està sent clau a l’hora de compensar el fet que el porter de Leganés està funcionant a tota màquina. Ha aturat llançaments des dels set metres tant de Dolenec com del mateix Aleix Gómez. De fet Sánchez es converteix en un malson per un atac blaugrana que en condicions normals i amb un porter més terrenal estaria dominant àmpliament el marcador.

A partir del primer gol de Blaz Janc, signant un contraatac, es produeix el primer trencament al lluminós. La defensa blaugrana continua jugant a alt nivell i això permet, primer un contraatac signat per Fàbregas i a continuació un gol marcat per Hadiel Langaro. Immediatament Víctor Montesinos demana un temps mort per reconstruir la moral dels seus homes. Els blaugranes continuen aplicant la mateixa recepta, bona defensa i atacs consistents i sense massa pressa.

El marge de tres gols es mantindrà després dels que anoten Dolenec des dels set metres i Luka Cindric, 11-8. Una nova aturada de Kevin Möller, qui està fent un grandíssim partit, però sense arribar al nivell excepcional que demostra Sánchez, fa una aturada que permet a N’Guessan augmentar l’avantatge blaugrana fins als quatre gols, 12-8. Janc no pot en un contraatac superar a Sánchez, però entre la defensa i Möller mantenen les coses controlades tot i els gols que anota des dels cinc metres Herrero Lon. Dolenec fa el 13-9 i ell mateix farà des dels set metres, després d’un altre gol del veterà pivot càntabre, el 14-10 amb el qual s’arriba a la fi dels primers 30 minuts.

El Barça comença a decidir el partit

La segona part comença sense canvis a les porteries. Les coses continuen igual amb Casper Mortensen enviant un llançament al pal. Aleix Gómez anota des dels set metres equilibrant el gol que abans havia anotat Nicolás Zungri. Els càntabres continuen desenvolupant el seu pla de joc al qual se li obre una nova via d’aigua, perquè Montesinos no ha ponderat el desgast físic que pateixen els seus homes.

Mentrestant, els homes de Xavi Pascual continuen mostrant una gran disciplina sobretot en defensa. Una aturada de Sánchez a Dika Mem mostra que el mur de Leganés continua en bona forma. Per la seva part Mortesen per fi supera de contraatac al porter dels avui visitants fent pujar el 16-12 al marcador. Després d’un gol de Nacho Vallés, Mortensen pot tornar a anotar. I això és la prova del cotó que demostra que el mur comença a esquerdar-se.

Dos gols del danès i un d’Aleix Gómez comencen a decidir l’enfrontament, 19-13, tot i que encara queden gairebé 23 minuts de partit. L’avantatge blaugrana, sis gols, aconsellen a Montesinos a aturar de nou el joc. De moment sembla que el temps mort li funciona . Els seus homes poden reduir altre cop el marge dels avui locals fins a deixar-lo en els mateixos quatre gols que hi havia a l’electrònic a la mitja part, 19-15. Però les esquerdes a la porteria ja són molt evidents. Els gols que anoten Mortensen, Aleix Gómez i N’Guessan tornen a ampliar la renda catalana, 22-16. En defensa els de Xavi Pascual continuen fent molt bé les coses.

Els càntabres no poden amb l’atac blaugrana

El tècnic dels càntabres decideix canviar de porter perquè el mur de Leganés s’està quedant en no res per culpa de l’erosió que li està produint la gota malaia que és l’atac blaugrana. Tot i el canvi a la porteria, Dika Mem pot superar per dos cops a Elcio Carvalho, tot i que el de Cap Verd pot fer un parell d’aturades. Ara el marge blaugrana és ja de vuit gols, 24-16.

Montesinos, un pèl desesperat, torna a aturar el partit, però és un acte de contrició més que un intent de posar la victòria blaugrana en qüestió. Torna a anotar Herrero Lon, acabarà el matx amb una targeta immaculada de set gols en set llançaments. Després d’una aturada de Carvalho a xut de Cindric, Gustavo Alonso fa el 24-18. Sis gols de marge que tornaran a ser vuit després dels gols que anoten Dolenec, Janc i el mateix Cindric, 27-19 dins ja dels darrers 10 minuts de partit.

I la Copa serà pels blaugranes

Amb l’equip càntabre patint molt en l’aspecte físic per culpa del desgast al qual s’ha sotmès, ara els homes de Xavi Pascual anoten amb certa comoditat. Els gols de Luís Frade, Àlex Pascual i de nou Janc porten la renda blaugrana als onze gols, 30-19 quan queden menys de vuit minuts de joc. Una aturada de Carvalho permet reduir la renda dels visitants després dels gols que anoten Francisco Castro i Luis Pla. Per part blaugrana anota N’Guessan amb els càntabres sent capaços de tornar a reduir encara més el marge rival gràcies a un gol de Gustavo Alonso, 31-22.

La mala ratxa de l’atac blaugrana la trenca Cindric qui supera Carvalho. Un darrer gol d’Alonso precedeix al que anota, ja dins dels darrer minut de partit, des dels set metres Dolenec pel definitiu 33-23. Els avui visitants decideixen no atacar en els 21 segons que queden al rellotge i el partit s’acaba sense que es torni a moure el marcador. Aquest és el cinquè títol de la temporada d’un Barça que acabarà el curs el proper cap de setmana al Lanxess Arena de Colònia.

@FCBhandbol

Estadística