La primera victòria al sac!

El Barça de bàsquet ha aprofitat les quasi 48 hores que ha tingut des de la desfeta de diumenge passat al Lanxess Arena per passar les cinc fases del dol provocat per la dolorosa derrota patida a Colònia. I ho ha fet de manera que li ha permès iniciar els play-offs de l’ACB amb una victòria, més clara del que diu el marcador, davant el rival de tota la vida de l’àrea metropolitana. Victòria que, sent qui és el rival, sempre té un valor afegit que s’ha de tenir en compte.

De fet, els blaugranes que començaven l’enfrontament amb bones sensacions, han repetit l’error de fer un quart amb poca producció ofensiva que els ha fet perdre bona part del botí aconseguit en els primers deu minuts.

Quan el partit s’ha reprès els de Jasikevicius han posat fil a l’agulla i a base de bon joc i un major encert en el tir han doblegat a un equip verd-i-negre, que, fidel al seu estil, volia treure profit del dol del rival metropolità. Però no ha pogut ser perquè els locals, conscients que una derrota els col•locava en una posició molt vulnerable s’han encarregat de deixar les coses clares. Ja amb el matx decidit, fins i tot s’han pogut relaxar una mica cosa que ha permès que els de Badalona es posessin una mica de maquillatge a la ferida.

Bona sortida al primer quart

Com hem dit les coses començaven força bé pels interessos blaugranes. Una cistella de Brandon Davies, un triple de Cory Higgins i cinc punts d’Àlex Abrines, cistella de contraatac i triple del mallorquí, obrien forat al marcador des de molt aviat, 10-2. Pel Joventut l’únic que anota en aquests primers minuts de partit és l’exblaugrana Ante Tomic.

Una nova cistella de Davies i un punt de tir lliure de l’avui sorprenent titular Adam Hanga, venia d’estar a pista només set segons en el partit contra els turcs, fa arribar la renda local als 9 punts, 13-4. Torna a anotar el gegant de Dubrovnik i a continuació arriba un triple d’un altre exblaugrana, Pau Ribas, que rebaixa a quatre punts l’avantatge culer, 13-9.

Bolmaro creix partit rera partit

Els locals que estan tancant bé el rebot defensiu collen una mica més en defensa i això els permet tornar a augmentar el seu marge al lluminós. Primer és Nikola Mirotic qui anotarà cistella i addicional i a continuació qui aporta és un Leandro Bolmaro que vol aprofitar l’absència de Nick Calathes, per tenir més minuts a pista.

Les dues cistelles que anota el de Las Varillas fa que el marge creixi fins als deu punts, 19-9. L’argentí,que està fent una temporada boníssima, torna a insistir amb dues cistelles més que responen a les que anoten els homes de Carles Duran, mantenint els deu punts de renda, 23-13.

L’avantatge local creixerà un pèl més després que Gasol transformi un tir addicional. Ja en el tram final del primer quart, Xabi López-Arostegui anotarà un triple per deixar la renda blaugrana en els vuit punts que hi ha al marcador quan s’arriba a la fi del primer capítol, 26-18.

Problemes al segón quart

Les coses canviaran en el segon quart. D’entrada, un nou triple de López-Aróstegui redueix la renda local a tan sols cinc punts. Anota Gasol abans que Nenad Dimitrjevic transformi cistella i addicional per deixar el desavantatge dels visitants en només quatre punts, 28-24. Els locals ara estan força incòmodes a pista, fet que els farà entrar en una fase desconcert sobretot en atac.

Els punts locals arriben en comptagotes, com una esmaixada de Gasol, mentre que els visitants furguen en l’ara precària defensa blaugrana. Un triple amb addicional de Dimitrijevic encén algun llum d’alarma perquè l’avantatge dels de Jasikevicius és només de dos punts, 30-28. L’atac blaugrana no acaba de rutllar i la millor mostra la tenim en el fet que Kuric falla un tir lliure, fet molt poc habitual.

Reacció abans del descans

Després de dos punts més dels de la costa, a 5.25 per la mitja part, el tècnic lituà ha de demanar temps amb el seu equip dominant d’un sol punt, 31-30. El temps mort blaugrana serveix de ben poca cosa perquè Vladimir Brodziansky des de la línia avança als visitants al lluminós. Avantatge que arribarà als tres punts perquè l’atac local continua col·lapsat, 31-34.

Després d’una cistella d’Hanga, els verds i negres anotaran quatre punts que eleven el seu avantatge fins als cincs punts, 33-38. Els llums d’alarma ja fa estona que estan fent pampallugues. Per fi, els locals reaccionen. Primer gràcies a dos tirs lliures anotats per Mirotic, els seus primers i únics punts en aquest període, i a continuació amb l’equip defensant amb dents i ungles. Arriben cinc punts de forma consecutiva, triple de Kuric i cistella d’Higgins, que capgiren el marcador abans del descans, 40-38.

L’equip surt amb les idees clares al tercer quart

Amb l’equip blaugrana conscient de què s’està jugant, la segona part comença bé pels seus interessos. Anoten Mirotic i Higgins culminant un contraatac pel 44-38. En defensa, els locals fan la seva defensa que comença en zona, fins i tot flirtejant amb el ja famós calaix cubà, per acabar defensant de manera individual.

L’alternativa defensiva sembla desconcertar una mica l’atac dels costaners, mentre que en atac les coses es fan millor i ara s’anota amb més comoditat i sobretot amb més continuïtat. Higgins transforma cistella i addicional mentre que Mirotic falla un dels dos tirs lliures dels quals disposa. Tomic està fent una mica de mal en el rebot defensiu culer. Dos triples consecutius de Bolmaro i Davies, més un cop de palmell de Mirotic, amplien la diferència, 56-46, quan estem ja en els darrers quatre minuts d’aquest tercer quart.

La defensa local torna a treballar bé i això permet que dos tirs lliures del de Pogdorica facin arribar l’avantatge blaugrana a la seva màxima expressió fins al moment, 58-46. Durán, el tècnic dels visitants ordena un canvi defensiu. Ara els seus homes defensen en zona 3-2. I de moment l’encerta perquè l’atac blaugrana ara juga amb menys encert. De fet, els blaugranes només anotaran un parell de tirs lliures, Rolands Smits, abans que acabi el tercer capítol, 60-50.

Un quart per certificar la victòria

El darrer quart comença amb Gasol fallant un triple que tot i el rebot capturat per Smits, la jugada acaba en no res. En el següent atac blaugrana, el de Sant Boi anotarà amb una esmaixada i a continuació el letó transformarà, només un tir lliure.  La renda local arriba als onze punts, 63-52. El mateix letó en el següent atac convertirà un triple per disparar l’avantatge blaugrana fins als catorze punts, 66-52.

El tècnic visitant demana un obligat temps mort. A partir d’aquí els costaners tornen a la defensa 3-2 que pràcticament faran en el que queda de partit. Una falta tècnica assenyala a Albert Ventura, l’aprofita Kuric amb Gasol anotant els dos tirs lliures que llança a continuació. De nou els àrbitres assenyalen una tècnica, ara a Carles Durán que aprofita el mateix Gasol. A continuació el de Sant Boi tindrà dos tirs lliures que falla, mentre que qui no falla és Bolmaro que anota el seu segon triple de la nit, 73-57 a 5.41 per la fi.

Els verdinegres es despedeixen del play-off

Setze punts de marge que els badalonins retallaran un pèl abans que els locals amb cistelles anotades per Higgins i Gasol, consolidin els catorze de marge. Un triple de Brodziansky retalla la renda local abans que Bolmaro tranquil·litzi les coses pels blaugranes, 79-66. Amb Tomic eliminat per faltes personals, els verds i negres que en les darreres jugades havien defensat a l’home, tornen a defensar en zona 3-2.

De nou els hi surt bé el canvi defensiu, ja que els locals fallaran un parell de triples, 79-70. Qui no falla el triple és Smits que certifica d’aquesta manera la victòria blaugrana a manca de 1.25 per la fi, 82-70. Una esmaixada després de rebot ofensiu de Smits manté els dotze de marge abans que Brodziansky des de la línia deixi el definitiu 84-74 final.

@FCBbasket

Estadística