No ha pogut ser

No ha pogut ser. El baix percentatge en el tir de dos, tan sols un 45%, i el fluix partit tant de Nikola Mirotic com de Nick Calathes, els dos principals referents de l’equip blaugrana, han acabat de condemnar a un Barça que tot i deixar-s’ho tot a pista ha estat incapaç de guanyar a uns turcs als quals no han superat en cap dels tres cops que s’han enfrontat aquesta temporada.

Per part turca, el duet format per Shane Larkin i Vasilije Micic, no ha fallat, fins el punt de ser decisius en anotar més de la meitat de punts del seu equip, concretament 46 dels 86 punts totals del seu equip. Conscients del perill que representaven aquests dos jugadors, els blaugranes han defensat força bé el tir exterior sense permetre que gaudissin de llançaments oberts des de més enllà de la línia del 6,75.

Però tot i l’esforç defensiu, a l’hora de la veritat, no han acabat de tancar la seva pintura a les penetracions dels homes d’Ergin Ataman que tenien molt clar que havien de fer. Tot i anar per darrere en el marcador des del segon quart, un període en el qual els homes de Saras Jasikevicius han anotat només catorze punts, han arribat, ja en el tram final del matx, a estar a només un punt dels rivals, 74-75. Aleshores una pilota perduda de Cory Higgins ha acabat amb les possibilitats dels blaugranes perquè els d’Ataman han aconseguit un avantatge de 5 punts, 74-79, que han sabut gestionar per acabar aconseguint la seva primera Eurolliga.

L’equip comença bé

El matx s’iniciava força bé pels blaugranes que tenien en Brandon Davies el seu referent. Un cop de palmell de Víctor Claver i una esmaixada després de recuperar una pilota en defensa del de Filadèlfia, donava als de Jasikevicius un 4-0 que per començar no estava gens malament. Els turcs, però, responien de forma immediata.

Aprofitant un parell d’atacs malbaratats pels blaugranes, empataven a 4. Un tap de Cory Higgis sobre Larkin, permetria al de Danville tornar a avançar al Barça ara des de la línia. L’avantatge duraria poc, sent ara Davies qui amb un cop de palmell torna a posar als blaugranes al davant, 9-8. Com era d’esperar, de cada atac saltaven espurnes i es podia tallar la tensió amb un ganivet. La feina de Davies té el seu premi amb una nova cistella al pal baix per l’11-8.

Amb pràcticament ningú més aportant punts, serà el pivot de Filadèlfia qui anoti un tir lliure, tot just abans que Jasikevicius, expressiu com sempre a la banqueta, rebi l’habitual falta tècnica de cada partit. Larkin no desaprofita l’ocasió i els turcs s’avançaran a l’electrònic. El tir de dos dels blaugranes és un desgavell, però de moment se’n surten gràcies al rebot ofensiu d’un omnipresent Davies, 14-13.

Una bona defensa blaugrana permet que aparegui, per fi, algú amb encert des de més enllà del 6,75. És Cory Higgins qui fa arribar la renda als quatre punts, que seran set després que Kyle Kuric anoti el tir lliure per falta tècnica a Ataman, i a continuació ell mateix faci el 20-13 a manca d’1.06 per la fi del primer capítol. Avantatge que el d’Indiana mantindrà després d’un contraatac, Amb 22-15 a l’electrònic s’arriba a la fi del primer acte.

Els turcs es posen al davant del marcador

Leandro Bolmaro comença endollat el segon període. La cistella amb addicional que transforma el jove argentí amplia la renda blaugrana fins als 10 punts, 25-15. Tot sembla de color de rosa fins que la realitat colpejarà a un Barça que troba a faltar als seus referents. Una falta antiesportiva del de Las Varillas perjudica força als blaugranes perquè Tibor Pleiss transforma el primer i únic triple de la primera part dels homes d’Ataman.

La vistosa renda de 10 punts que tenien els homes de Jasikevicius, s’ha reduït, en un tres i no res, fins a un esquifit 25-22 que obliga a Saras a demanar temps mort. Un triple fallat pel base argentí permet que la renda continuí baixant. Tot i els evidents problemes pels que passa l’atac blaugrana, els barcelonistes troben aixopluc en el tir lliure. Primer Àlex Abrines i a continuació Higgins, gran partit del fillol de Michael Jordan, tornen a augmentar la renda dels avui locals fins als cinc punts, 29-24.

Però tot i el respir que suposen els quatre punts de tir lliure, l’equip continua estant negat en el tir de dos. A més tampoc s’encerta de tres i el desconcert en atac dels homes de Jasikevicius és evident. A 3.14 per la mitja part, el tècnic lituà demana un temps mort amb 29-30 al lluminós. Mentre els blaugranes malbaraten tirs de tres, els turcs van fent, 29-36, abans que Bolmaro anoti. Ara el problema recau en el rebot defensiu que ja s’ha convertit en el drama de cada partit. Un triple de Kuric, redueix el desavantatge fins als quatre punts que podien haver estat només dos si Davies hagués transformat els dos tirs lliures addicionals. Qui si transforma els dos tirs lliures és Kuric abans que Rodrigue Beaubois anoti només un punt per al 36-39 amb el qual s’arriba a la mitja part.

Horrorós inici de quart

L’inici del tercer quart serà desastrós pels homes de Saras. Amb problemes en el rebot defensiu i en el tir de tres, la renda turca creix. Un triple d’Higgins la deixa en tan sols dos punts, però tornarà als cinc punts després de cistella amb tir addicional de Micic. Per fi anota Mirotic, però des del tir lliure, mentre que Larkin manté els 7 d’avantatge per l’equip turc, 41-48.

Les coses no funcionen i Saras ha de demanar un temps mort. Tothom sap que el que no funciona té tendència a empitjorar i això és el que acabarà passant. Davies falla un triple mentre que Micic anota el que prova. La renda turca és ja d’onze punts, 41-52, i la tragèdia comença fer-se palpable. Els de Saras es refan amb un triple de Kuric, però la resposta turca també serà de tres, Larkin.

Kuric que vist que els referents continuen sense aparèixer, ell va fent, ara des de la línia. Qui si apareix és Higgins. El de Danville anotarà els vuit punts següents dels blaugranes, cistella i dos triples que deixen les coses en set punts per sota, 54-61, perquè en defensa els catalans no han tancat la seva pintura. Pau Gasol anota un tir lliure, el seu únic punt en el partit abans que per fi aparegui Mirotic amb un triple lateral que serveix només per mantenir els set punts de desavantatge, 58-65, a manca del darrer capítol.

Reacció blaugrana

Les coses comencen bé pels avui locals a l’inici del darrer quart. Això si amb una mica de sort perquè tot i que Mirotic falla el segon tir lliure, la pilota acaba entrant després de tocar-la un dels jugadors turcs. A la jugada afortunada la segueix una cistella de Bolmaro després de recuperació defensiva que deixa en tan sols 3 punts la renda turca, 62-65.

Per uns moments les dues defenses eviten que el rival anoti fins que un alley-hoop entre Larkin i Sertac Sanli augmenta la renda turca als cinc punts, 62-67. Mirotic falla un triple, però el rebot és per Calathes, la jugada continua, acabant amb cistella del de Pogdorica després d’un doble esforç. Entre un triple de Davies i una cistella al pal baix de Mirotic, el món al revés, el partit s’empata a 69.

No hi hagut miracle

Ataman demana temps mort. La jugada en atac dels turcs acaba amb triple de l’inevitable Micic pel 69-72. Higgins té esma per tornar a igualar les coses després de cistella i addicional. Larkin per la seva banda aconsegueix el mateix que el de Danville abans que Davies al pal baix deixi les coses molt ajustades, 74-75.

És el moment clau del matx. Primer anota Chris Singleton, a continuació Higgins perd la pilota i la jugada turca acaba amb cistella de Micic, qui sinó, pel 74-79 a 2.34 per la fi. Els cinc punts de renda turca semblen impossibles de remuntar en el poc temps que queda. El tècnic lituà no es rendeix i demana un temps mort. Tot serà inútil perquè Higgins fallarà el següent triple. Els turcs tampoc anoten i això dóna una mica de vida als blaugranes.

De nou l’atac blaugrana serà infructuós i per acabar de fer la guitza, tornarà a aparèixer el duet serbi i americà. Primer Micic anota de dos i més tard Larkin no fallarà des de la línia. Per part blaugrana, amb els referents sense donar senyals de vida qui busca anotar de tres, sense massa convicció, és un Davies sense encert. Queden 31 segons i tot el peix està venut. Només un miracle pot salvar al Barça, però el miracle no es produirà. A 16 segons per la fi Mirotic falla un triple, però qui anota és Davies amb un cop de palmell. A 12 segons Kuric anotarà tres tirs lliures pel 81-84. Finalment serà Micic qui posi la cirereta al pastís anotant els darrers punts del matx des de la línia pel definitiu 81-86 que un triple desesperat d’Higgins no canviarà. Una pena.

@FCBbasket

Estadística