A la final!!!!

Amb un miracle de Cory Higgins, el Barça ha aconseguit el passi a la final de l’Eurolliga després d’un partit aspre, ple d’alts i baixos i de dramatisme. Per un moment, ja en el tram final del tercer acte, semblava que els blaugranes ho tenien tot perdut, perdien de vuit i les coses pintaven mot malament. A empentes i rodolons han aconseguit rebaixar el marge milanès a la meitat a manca dels darrers deu minuts de partit i això els ha fet tornar a la vida.

Saras Jasikevicius era conscient aleshores que el matx s’havia de guanyar al darrere, perquè en atac els tiradors blaugranes havien gairebé gastat bona part de la pólvora que posseeixen en els primers 20 minuts en els quals havien anotat 51 punts.

Higgins el mag blaugrana!

Era el moment de fer màgia i el lituà amb canvis que per tothom menys per ell semblaven esotèrics, ha aconseguit l’impensable, assecar durant una bona estona als d’Ettore Messina. Gràcies a la feina al darrere amb pogut superar els entrebancs que li guardava el destí com l’esquinç que ha sofert Nick Calathes, precisament un dels que ho estava fent millor.

I així a base de patiment, els seus homes han pogut entrar en els dos darrers minuts amb esperances, ja que dominaven d’un punt. I en un final no apte per cardíacs, perdoneu la frase dita mil cops, Kevin Punter ha fallat un triple. El rebot ha estat pel blaugrana Víctor Claver qui ràpidament, quedaven tan sols cinc segons per jugar-se, ha passat la bola al fillol de Michael Jordan. Aquest ha fet un eslàlom espectacular, que depèn de com acabi el matx del diumenge vinent, serà recordat per sempre més. El seu tir en suspensió ha entrat de forma clara i neta a manca de 8 dècimes que els italians no han pogut, no han sabut, aprofitar. El Barça onze anys després jugarà una final d’Eurolliga.

Això no serà fàcil

El matx començava força bé pels de Jasikevicius, tot i que en el primer atac del matx, Brandon Davies es feia un embolic amb la pilota. Un tap d’Higgins sobre Shavon Shields era el preludi d’un parcial 7-2, amb cistelles de Calathes i un triple de NIkola Mirotic. Immediatament Messina demanava temps mort per reactivar als seus homes. De fet ho farien i un triple de Zach Leday empataria el matx a 7.

Tot i això els blaugranes, avui locals, anotarien gràcies a Mirotic, que malgrat fallar el tir addicional el rebot ofensiu d’Àlex Abrines, acabaria amb cistella d’Higgins, per l’11-7. Avantatge que retallaria Vladimir Micov amb un dels emparellaments més favorables als de la Llombardia.  Abrines patia molt en el seu marcatge al serbi que a més aprofitava el tir addicional per deixar en només un punt la renda blaugrana.

Pau torna a una Final Four

Les coses canviaran una mica, perquè tot i un triple d’Higgins, un altre tir de tres anotat per Marcus Delaney, avança als italians per primer cop en el partit. Reaccionen els blaugranes, amb cistella de Mirotic i triple de Pau Gasol, 19-15. Un Pau Gasol que no jugava una final a quatre des de l’any del seu debut, la temporada 1999/2000 a Thessaloniki.

Els blaugranes el que fan bé es tancar el seu rebot defensiu i així eviten regalar segones opcions als de Messina. Tot i això, els milanesos empaten a 19 abans que anotin Adam Hanga i altre cop Gasol pel 22-19. A Micov li ha pres el lloc un encertat Kevin Punter qui anota cistella i addicional pel 23-22. De fet Punter està aguantant l’entramat ofensiu dels de Messina gràcies al seu encert des de la línia. Una esmaixada de Pau dóna te punts de renda que es mantindran al final del primer quart després de dos tirs lliures anotats per Mirotic, 27-24.

Calathes!

L’igualat primer quart tindrà la seva continuació a l’inici del segon capítol. Gasol continua dominant el rebot defensiu, mentre que Kyle Kuric anota per posar la renda blaugrana en cinc punts, 29-24. Un nou triple del gran dels Gasol fa arribar l’avantatge català als sis punts. Retalla Sergio Rodríguez amb un triple. Però Kuric refà la renda després de tres tirs lliures. Davies, tot i estar fent un partit fluix fins al moment, anota abans que un triple de Shields torni a rebaixar la renda dels de Jasikevicius a només tres punts, 37-34.

Els blaugranes comencen a millorar les seves prestacions defensives, fent alguna falta que els penalitza força, i de tot plegat en treuen un augment de la seva renda al lluminós. Dos tirs lliures de Rolands Smits i un triple d’Abrines fan tornar els sis de marge, 42-36. Renda que augmenta perquè a una errada italiana respon Mirotic amb cistella. Calathes qui avui fa d’home orquestra, acabarà la primera part amb 9 punts i cinc assistències, anotarà cistella i triple per pujar l’avantatge català als onze punts, 49-38. Aquest serà el màxim avantatge en el partit pels barcelonistes. De nou serà Higgins qui mantingui la renda abans que quedi retallada poc abans de la fi de la primera meitat des de la línia pel base canari de l’Armani, 51-42.

Problemes amb la defensa del Barça

Les coses no funcionen gens bé pels blaugranes a l’inici del tercer període. En defensa l’equip no està massa encertat i això permet que els de Messina reaccionin ràpidament. Un triple de Micov, altre volta superant amb comoditat la defensa d’Abrines, és el primer avís que les coses faran un gir dramàtic en aquesta segona meitat. En atac els de Jasikevicius s’ennueguen amb la zona 3-2 que planteja Messina. Mirotic anota de tir lliure, però després d’un nou triple de Punter, des de la línia el de Pogdorica només serà capaç d’anotar-ne un dels dos que prova.

Un triple d’Abrines fa la sensació que l’equip es refà en atac, però tan sols serà una sensació perquè en un tres i no res el marcador es capgirarà. Un triple de Delaney deixa l’avantatge blaugrana en només un punt i a continuació, després d’un altre atac català malbaratat, serà Shields que avanci als seus, 57-58.

Els italians capgiren el marcador

Jasikevicius no té altre remei que demanar un temps mort. Però la pausa soluciona poques coses en atac. Adam Hanga falla dos tirs lliures. Per sort el rebot és per Mirotic qui ara si anota els dos tirs lliures per tornar a posar momentàniament als seus al davant, 59-58.

L’atac blaugrana continua ennuegant-se tot i que ara els de Messina tornen a defensar de manera individual. Això ho aprofiten els deixebles de Messina per aconseguir un parcial 0-9, amb triples de Punter i Rodríguez que deixen al Barça a prop de la desfeta. En aquest parcial italià té molt a veure el malson en què s’ha convertit el rebot defensiu dels catalans.

Curiosament amb la tornada a pista de Calathes les coses milloren. Bolmaro i el de Casselberry anotaran des de la línia sense errors, mentre que Smits en falla un. Sigui com sigui ara el Barça perd de cinc, 64-69. I encara perdrà de menys després d’un triple de Calathes a 10 segons per la fi del tercer període, 67-71. Resultat que en el poc temps que queda del tercer quart no es mourà.

El partit en un puny

Arribem al punt al qual fèiem referència al començament. Jasikevicius és conscient que cal prémer les dents en defensa perquè si no difícilment es guanyarà el duel. Els seus jugadors li fan cas i entre una cistella amb addicional de Calathes i un rebot ofensiu que captura Mirotic, capgiren inesperadament el marcador, 72-71. Immediatament un Messina espantat demana temps mort.

Després d’un triple fallat per Mirotic serà Leday qui n’anoti un per tornar a avançar als italians, 72-74. Una cistella amb addicional de Kuric i una de Bolmaro tornen a posar al Barça al davant, perquè la feina al darrere és brutal, 77-76. Cada atac és un drama i de moment qui se’n surt prou bé són els homes de Jasikevicius, tot i que Mirotic falla un tir lliure, 78-76 a 4.02 per la fi.

Per afegir una mica més de dramatisme, el tècnic lituà perd a Calathes per un esquinç en una entrada a cistella que el deixarà segurament fora de joc durant un parell de setmanes, si no hi ha un veritable miracle mèdic. Empaten els italians abans que Higgins demani la seva quota de protagonisme per tornar a avançar als seus, 80-78 a 2.31.

Higgins!!!!!

El drama és ja de dimensions èpiques. Jasikevicius comença a fer els seus canvis d’handbol, avui entre Claver i Mirotic. Delaney falla un tir lliure i això permet que els dos tirs lliures que transforma Mirotic donin als blaugranes fins a tres punts de renda, que són, vist com van les coses, un veritable tresor. Després del segon i darrer temps mort de Messina arriba l’empat amb un triple de Punter.

En l’atac blaugrana falla un tir de dos Mirotic, mentre que per la seva banda Micov falla un triple. El rebot és italià, però Higgins fa un altre dels seus miracles ara en forma de tap a tir de Delaney. L’atac blaugrana acaba amb tir fallat de Bolmaro quan queden només 30 segons de partit. I aquí el drama és digne del llibret d’una òpera que podrien haver escrit perfectament, Giovanni Targioni-Tozzetti i Guido Menasci amb música del mestre Pietro Mascagni, argument que de segur coneix força bé Ettore Messina.

Malauradament pel de Catània, Punter falla un triple i la jugada blaugrana acabarà tal com hem dit al començament amb el miracle signat per Higgins. 82-84 al marcador, que el triple a vuit dècimes del mateix Punter no modificarà. El rival a la final del diumenge els de Saras Jasikeviicus s’enfrontaran als turcs de l’Efes d’Istanbul. Rival per cert, els va derrotar en els dos partits disputats de la fase regular. Però diumenge, de segur, serà una altra història.

@FCBbasket

Estadística