El Barça de menys a més

A nou dies de disputar la final a quatre de Colònia, el Barça de Saras Jasikevicius ha guanyat al Baskònia per desgast. L’equip alabès fent un molt bon primer quart, no s’ha deixat impressionar per la bona sortida blaugrana, amb un inspirat Nikola Mirotic qui anotava els dos primers triples que intentava. L’equip basc ha arribat a dominar de sis punts, però això ha estat el principi del final per ells perquè els locals han acabat per empatar el primer període un cop ha tornat a encertar des de fora la línia del 6,75.

En el tram final d’aquest primer període, ha estat el jove Leandro Bolmaro qui ha reclamat més protagonisme a l’equip. Amb l’argentí al comandament de l’equip, els blaugranes, tot i que de forma ajustada, han dominat el segon quart. La segona part ha estat una repetició corregida i augmentada del que s’ha vist a la primera meitat. Els blaugranes continuaven dominant tot i que seguia una certa igualtat en el marcador, propiciada per uns moments de desconcert atacant dels locals. Però les forces dels bascos aguantarien fins al començament del darrer període. Els homes d’en Saras han premut l’accelerador tant en defensa com en atac, acabant per desfer la poca resistència que els forasters han presentat davant d’un equip que ha anat de menys a més a mesura que passaven els minuts.

Inici igualat

Com hem dit, a la cistella inicial anotada pels visitants, Tadas Sedekerskis, responien primer Brandon Davies amb una esmaixada i a continuació Mirotic. Els dos triples consecutius jan pujar el marcador fins al 8-5, perquè Frantz Massenat havia convertit també un triple. Per part local, les coses es feien bé en defensa amb el mateix Mirotic posant un tap a Tonye Jekiri i fent el mateix Cory Higgins a un intent triple del mateix Massenat.

Tot i anar a remolc, els visitants se les empescaven per mantenir-se a prop en el marcador tot i dos tirs lliures de Davies i un triple d’Àlex Abrines, 13-11. Fins que Pierria Henry, gràcies a tres tirs lliures, avançava per primer cop als de Vitòria, 13-14. Pau Gasol, un altre bon partit del de Sant Boi, capgirava el marcador. Però el seu encert quedava en no res quan a continuació Ilimane DIop convertia un triple que era l’inici d’un petit trasbals de l’atac local. L’avantatge visitant creix fins als sis punts als quals abans ens hem referit, 15-21. Els triples de Bolmaro i Mirotic, aquest sobre la botzina, empaten el matx al final del primer capítol, 21-21.

Bolmaro demana pas

Una cistella de Rolands Smits a l’inici del segon quart torna a posar als blaugranes al davant, però això durarà poc perquè ara és Alec Peters qui converteix un triple. Els locals tot i aquest triple continuaran manant al lluminós gràcies a l’encert d’Adam Hanga i Bolmaro, que com hem dit ha començat a demanar a crits jugar més. Saras s’adona del que està passant i li farà cas.

En aquesta fase del matx, els bascos aprofiten que tenen un bon dia en el tir lliure i a més treuen profit que els locals hagin arribat molt d’hora al bonus. Un contraatac culminat per Nick Calathes empata el matx a 30, tot just abans d’una nova embranzida d’uns visitants que tornen a agafar un lleuger avantatge, 30-35.

Tot i cinc punts seguits de Davies, cistella i triple, els visitants continuen dominant, ara de dos, 35-37. Finalment l’empat arriba de la mà de Mirotic i de Calathes que responen a dues cistelles visitants. Dos tirs lliures anotats per Higgins posen a Barça al davant, 41-39. Resultat que no es mourà abans del descans per dues raons, la primera una bona defensa dels locals i la segona un triple fallat sobre la botzina pel mateix Higgins.

El partit s’ajusta

Quan comença la segona part, ha fet la impressió que els barbuts tornaven al Palau perquè els de Vitòria han amagat amb fer una defensa mixta, 4-1, coneguda en el món del basquetbol com “cajón cubano”. Aquest cop el seguiment individual era per Mirotic, però qui anota el triple és Abrines. Immediatament, els barbuts decideixen agafar un avió de Cubana de Aviación per marxar cames ajudeu-me del Palau. Un segon triple que els barbuts ja no han vist, en aquest cas de Bolmaro, elevava el marge local als quatre punts, 47-43.

Els forasters han estat capaços de resistir arribant a empatar el matx a 47, tot just abans que sigui ara Higgins qui anoti un triple per donar fins a tres punts de renda als locals. El de Danville anota una cistella per mantenir la renda. Mirotic i després Bolmaro des de la línia, anoten per deixar la renda local en set punts, 56-49. Són moments en els quals la defensa dels blaugranes recorda i molt a la que s’ha havia vist en molts moments d’aquesta temporada.

Una cistella de Davies fa arribar el marge als nou punts, que mantindran primer Mirotic i més tard Hanga després de rebot ofensiu, 62-53. Quan tot semblava indicar que estàvem davant el trencament del partit una sèrie d’errors tant en atac com en defensa dels locals permet als bascos reviure. Un triple de Quino Colom i una pilota perduda en la sacada de fons per part de Kyle Kuric permet als forasters mantenir les coses ajustades, 62-58. A 22 segons per la fi del quart un triple de Kuric serveix perquè el d’Indiana es redimeixi i també per dominar de set punts, 65-58, a manca del darrer període.

El Barça no perdona

Una cistella de Diop sembla donar entendre que els visitants estan en la lluita per la victòria, però la resposta local serà brutal. Dos triples seguits de Bolmaro eleven la renda blaugrana als onze punts, 71-60. Els barbuts ja són història i al Baskònia li comencen a fallar les forces. Una cistella amb addicional transformat per Sedekerskis vol elevar la moral dels seus companys, però els locals no pensen cometre més errades. Triple de Gasol, esmaixada de Rolands Smits, amb el letó anotant altre cop i a més ho fa amb addicional inclòs. El Baskónia ha arribat fins aquí.

Queden 4.49 i els locals dominen de catorze, 79-65. Per acabar de confirmar la victòria, Bolmaro, l’estrella del partit, es permet el luxe de recuperar una pilota en defensa i acabar el contraatac amb una esmaixada, 81-65. El més impressionant de tot plegat és que els locals han donat el cop definitiu al matx amb la primera unitat còmodament asseguda a la banqueta. Senyal que tothom està a punt per a la cita de Colónia.

A 3.16 per la fi, un triple d’Hanga porta la renda local als disset punts, 84-67 amb el Baskónia fent sensació d’estar fora del partit. Saras fa el que s’ha de fer, asseure als que han fet uns darrers quinze minuts molt bons, però es troba a faltar alguna cosa. En efecte, hi manca l’ovació d’un Palau entregat. Mentrestant, els forasters intenten maquillar una mica el resultat sobretot des de la línia de tirs lliures. A 39 segons se segella el resultat definitiu amb una cistella de Pierre Oriola pel 87-74 amb el qual s’acaba l’enfrontament.

@FCBbasket

Estadística