Partit trampa

Després del desgast tant físic com mental que el Barça va patir dimarts passat, els blaugranes afrontaven el matx davant l’Obradoiro en condicions precàries. Entre el descans a alguns jugadors, en aquest cas Brandon Davies i Cory Higgins, desconvocats pel partit amb els gallecs, i la relativa implicació emocional dels altres, Sarunas Jasikevicius pretenia fer un partit amb poca exigència i alhora enllestir-lo com més aviat millor. A l’hora de la veritat, ha necessitat esperar a una bona versió dels seus jugadors a les acaballes del matx.

Els homes de Moncho Fernández, estricte i seriós com si fos un professor d’institut, estaven burxant en la incomoditat blaugrana que al tercer quart donaven el partit per acabat, però que en realitat se’ls acabaria per complicar. De cop i volta s’han vist al bell mig d’un camp de mines que els ha obligat a treure la seva millor versió si no volien caure. De fet, els blaugranes han aparegut a temps per acabar aconseguint una victòria en un partit que estava ficat amb calçador en el seu calendari.

El Barça no està a gust a la pista

Tal com hem dit, els blaugranes començaven el matx amb certa incomoditat. No trobaven l’anella en els primers triples que arribaven de la mà d’un inquiet Nick Calathes. Responien bé en defensa amb un tap de Nikola Mirotic, però en atac els costava trobar bones posicions fins que anotava el montenegrí a prop de l’anella. La resposta gallega arribava de forma immediata seguida d’un triple de Steven Enoch qui anotava el 2-5.

Els locals de la mà de Pierre Oriola al pal baix i una cistella des de cinc metres transformada pel seu substitut, Pau Gasol, capgiraven el marcador. Una esmaixada de Mirotic complementava uns bons moments defensius per configurar un parcial 6-0 que trencava un triple d’Àlex Suárez per l’empat a 8. Àlex Abrines feia el mateix per tornar als tres de renda per uns locals que feien la impressió de voler resoldre per la via ràpida.

Els tres punts de marge els mantindria Gasol amb dos tirs lliures i una altra suspensió abans que un triple de Kassius Robertson empatés, ara a 15, el matx. Els gallecs s’avançaven de dos punts abans que un triple des de la cantonada de Rolands Smits deixés el 18-17 amb el qual s’arribava a la fi del primer capítol.

Bona defensa

Amb la defensa local treballant força bé, els blaugranes són capaços d’aconseguir un parcial de 9-0. Una cistella amb errada en l’addicional de Smits, una cistella de Leandro Bolmaro, un triple de Kyle Kuric i una segona cistella de l’aler letó pel 27-17 que obliga a Moncho Fernández a aturar el partit. Ja hem dit que els locals volien acabar per la via ràpida. El mes destacat és que aquest avantatge havia arribat amb la segona unitat a pista.

El temps mort dels gallecs assecarà per uns moments l’atac blaugrana. Els jugadors locals prendran alguna decisió equivocada i a més Adam Hanga falla dos tirs lliures. Vist el que està passant, el tècnic lituà decideix aprofitar l’experiència fent sortir a Calathes per Bolmaro. El de Casselberry anota abans que Gasol transformi dos tirs lliures. Un triple posterior de Léo Westermann eleva la renda als deu punts, 34-24. Anotaran un parell de cistelles els visitants tot i que després de certs problemes, els locals dominen el rebot defensiu. El marge dels blaugranes tornarà als 8 punts després d’una nova cistella de Westermann, que deixa el resultat que hi ha al lluminós quan el matx arriba al descans, 36-28.

El partit sembla decidit

 

Tot i que mentre Abrines falla un triple i el que si l’anota és Kartal Ozmizrak, els locals s’emparen en el seu domini del rebot defensiu per mantenir els vuit punts de renda després d’un nou triple de Westermann i una cistella de Mirotic, 41-33. Avantatge que es mantindrà després d’una nova cistella al pal baix del montenegrí i una d’Oriola, 45-37. Els blaugranes seran capaços de fer pujar la renda fins als onze punts quan Abrines anota dos tirs lliures i el de Pogdorica només un, 48-37.

Ara mateix la defensa local està a gran nivell. Això els permet augmentar el marge que arribarà als quinze punts quan Bolmaro anota dos contraatacs, el segon amb esmaixada inclosa pel 52-37. La renda local encara creix una mica després d’un altre tir lliure transformat per Mirotic qui avui continua sense passar del 50% des de la línia. Els setze punts de marge es mantindran després d’una nova cistella de Bolmaro. A partir d’aquí les coses seran un pèl diferents. Un triple anotat per Chris Czerapowicz trenca el moment local i a continuació, tot i fallar l’addicional, anota Enoch pel 55-44. Per part local serà Gasol qui anoti, però els gallecs transformaran quatre punts que deixen en nou punts la renda local a maca dels darrers deu minuts reglamentaris, 57-48.

El partit s’embolica

El matx que ha canviat en els darrers tres minuts del quart anterior, continua pel mateix camí a l’inici del darrer acte. Els blaugranes estan com al començament del matx, fallant triple rere triple i sense trobar la fórmula per trencar la bona defensa que ara fan els gallecs. Quan els homes de Jasikevicius se n’adonen, tan sols guanyen de dos punts, 59-57. No tenen solucions en atac, tot i que Saras ha fet tornar a pista a Calathes.

Els visitants que tenen opció de com a mínim empatar el matx no ho aprofiten i això permet a Westermann vestit de superheroi transformar un triple importantíssim, 60-55. La renda de cinc punts la mantindrà amb una esmaixada Gasol tot just abans que Mike Daum anoti cistella i addicional per tornar la renda local als dos punts, 62-60.

L’atac blaugrana es torna a estavellar contra la defensa gallega. Durant gairebé dos minuts els gallecs tindran la possibilitat de fins i tot posar-se al davant. Ho provaran fins a tres cops aprofitant que ara mateix el rebot defensiu local és un desgavell, però no se’n surten. Davant d’inoperància visitant Mirotic que continua amb el seu particular 50% en tirs lliures, n’anota un abans que Abrines transformi un triple alliberador, 66-60 a 3.45 per la fi. Anoten els visitants fent el mateix Calathes.

Abrines i Westermann segellen la victòria

L’atac gallec preparat en un temps mort de la tele acaba amb rebot capturat pels blaugranes que precedeix a un segon triple d’Abrines pel 71-62. Ara qui demana temps mort és Moncho Fernández. La jugada acaba com l’anterior, però aquest cop Mirotic no transforma el triple que prova. Qui si anota cistella i addicional és Ozmizrak pel 71-65 a 1.36.

Obradoiro ara defèn en zona 2-3, per destorbar l’atac blaugrana, però es troba amb la determinació de Westermann. El base transformarà el seu quart triple de la nit per deixar les coses quasi decidides del tot, 74-65 a 1.14. Els gallecs, però, no es donen per vençuts encara. Els dos equips intercanvien errors fins que Jake Cohen transforma cistella i addicional per retallar fins als sis punts la renda local, 74-68. Bolmaro transforma dos tirs lliures abans que el mateix Cohen anoti la darrera cistella del partit per deixar el definitiu 76-70 al lluminós quan sona la botzina.

@FCBbasket

Estadística