Mal partit

Preocupant i decebedora desfeta d’un Barça que emet, ara mateix, molt males sensacions en totes les seves posicions. Avui, com en els tres anteriors partits d’aquesta sèrie, el gran problema dels blaugranes ha estat el seu atac. Prenent, constantment, decisions equivocades han estat víctimes dels seus propis errors. Només cal mirar les estadístiques per veure fins a quin punt l’equip ha estat desconnectat en atac.

Al final del tercer període, els homes de Saras Jasikeviicus només han estat capaços d’anotar 38 punts, una anotació ridícula en partits d’aquest nivell. I si en els partits anteriors han pogut sobreviure gràcies a la immensa feina feta pel seu joc interior, sobretot de Brandon Davies, avui ni això els ha funcionat. Per aquí han començat els greus problemes per un Barça que després de guanyar brillantment la copa va començar una davallada, al principi poc evident, però que ara s’ha fet ja clamorosa.

Torna el “cajón cubano”

És veritat que el tècnic de Gavà, i soci del club blaugrana, Xavi Pascual, ha sorprès tothom al plantejar una defensa coneguda com a “cajon cubano”, és a dir 4 homes en una zona 2-2 i el cinquè jugador fent una defensa individual, en aquest cas, sobre Àlex Abrines. Doncs bé, aquesta variant defensiva ha desconcertat als blaugranes fins al punt que ja no han estat capaços, en cap moment del partit, de manar a l’electrònic.

De fet, l’equip local ha pogut dominar quasi a plaer els quaranta minuts de joc. De tot plegat s’extreu que el pitjor no és la derrota en si, perquè per sort no era un matx d’ara o mai, sinó que deixa pràcticament en res l’avantatge de pista, perquè com vam poder comprovar en el primer partit de la sèrie, el Zenit de Pascual és molt capaç de guanyar en el Palau en un partit que, aquest si, serà decisiu.

Un atac blaugrana inexistent

Com ja hem dit, els russos començaven després de fallar el seu primer atac, plantejant una defensa zonal 4-1 i mentre ells anaven anotant, un triple d’Austin Hollins posava un 5-0 al lluminós, els visitants passaven penes i fatigues per anotar. Havia de ser Nick Calathes, avui a diferència del que era habitual i que cada partit que passa ho és menys, no ha estat bé movent l’equip i en canvi ha estat millor en el tir. Un triple del de Casselberry apaivagava la renda local, però després de dos tirs lliures de Cory Higgins,qui feia mal a la pintura blaugrana era Alex Poythress que anotava un addicional pel 10-5.

Els visitants han estat fatal en el tir, una constant a la sèrie, i això permetia que els russos obrissin ràpidament forat al lluminós, 13-5 després de tres tirs lliures d’Hollins. Amb Abrines a la banqueta per la seva segona falta, qui rebia la defensa individual era el seu substitut, Kyle Kuric. Higgins és capaç d’anotar quatre punts seguits abans que en un temps mort després de quatre punts locals, el canviessin per Adam Hanga.

Amb l’atac blaugrana truncat, l’avantatge local s’estira fins als catorze punts, 23-9. Per fi anota Nikola Mirotic, inèdit fins al moment amb una cistella a prop de l’anella, mentre que per part local s’aprofiten de la feina d’un Poythress qui al davant no troba oposició. Leandro Bolmaro anota pel 25-13 amb el qual acaba el primer capítol. Dotze punts de renda pels russos que, com hem dit abans, serien definitius.

Saras no troba un cinc que li funcioni

A l’inici del segon acte, Saras treu l’arma secreta, Pau Gasol. La presència del de Sant Boi a pista durarà 2 minuts 12 segons i la seva aportació no serà ni testimonial. Mentrestant, Xavi Pascual ordena des del començament d’aquest segon període que els seus homes s’oblidin de la defensa 4-1, el mal ja estava fet i que a partir d’ara, pràcticament en el temps que queda de partit, defensin en individual.

El cert és que als homes de Jasikevicius ja els és igual perquè atacaran tan malament la nova defensa com la que els faran a partir d’ara. Perquè més enllà de variants defensives, els blaugranes pateixen molt per superar qualsevol defensa que els hi plantegin avui en dia. Després de cistella local qui primer anota pels forasters és Higgins, des de la línia, 27-15.

Els blaugranes no aprofiten els problemes del Zenit

Ara qui ho passa malament en atac és el Zenit, però tot i els seus problemes ofensius, els blaugranes són incapaços d’aprofitar l’avinentesa. Quan tornen a anotar, Kuric, ja ha passat un altre minut i mig de partit. Està clar que a aquest ritme d’anotació, remuntar l’avantatge rus és una quimera. Els visitants continuen fallant mentre que KC Rivers anota un triple pel 30-17. Saras va fent canvis, però no hi ha manera de trobar un cinc amb garanties.

Els problemes dels locals són menys cridaners perquè com van guanyant, i amb certa comoditat, es nota menys. Per fi hi ha notícies del tir exterior visitant, Mirotic, per fi, anota un triple que serveix junt amb cistelles de Kuric i Calathes per reduir un pèl la renda russa, 32-24. Avantatge que es mantindrà al final de la primera part gràcies a una cistella final del base de Casselberry qui en quatre segons corre per la banda dreta per acabar amb un tir a taulell que deixa el 36-26 que hi ha al marcador quan s’arriba al descans.

Sempre Pangos….

Quan el partit es reprèn les coses continuen igual. Ja és una evidència que avui no és el dia de Davies i això permet al Zenit jugar plaer. Un triple d’Hollins torna a augmentar la renda dels locals fins als tretze punts, que seran quinze després d’una cistella de Kevin Pangos qui gaudeix de cada cistella que anota o de cada assistència que fa. És l’exemple perfecte de la síndrome de l’exblaugrana. Respon Calathes, però Pangos transforma un addicional per fer arribar la renda russa als setze punts, 44-28.

Els visitants continuen anotant de tant en tant i això fa que a hores d’ara la victòria sigui impossible. Després de dos triples fallats, arriba un de Calathes, que és el jugador més entonat almenys de cara a cistella. Bolmaro anota dos punts que serveixen, com a mínim, reduir la ferida fins als dotze punts, 47-35. Cal tenir en compte que els punts anotats pels visitants són efecte de jugades individuals, perquè de joc col·lectiu hi ha entre poc i gens.

Està clar que avui no tenen el dia

Saras continua movent incessantment la banqueta, però segueix sense trobar la solució adequada. De fet els forasters continuen anotant poc, ara un tir lliure d’Higgins, mentre els locals, gràcies a l’inefable Pangos, anoten de tres, 53-36. Enèsim canvi de Saras i enèsima cistella de Pangos que fa pujar la renda local als 19 punts, 55-36. Davant aquesta allau, Bolmaro falla un triple, i no hi haurà ningú més que anoti fins que ho faci Smits quan queden 2 segons per la fi d’aquest tercer període. Abans Tarik Black, sense oposició sota els taulers, ha anotat cistella i addicional. 58-38 quan només queden 10 minuts perquè acabi la tortura que està representant aquest partit.

Que s’acabi el partit, si us plau….

Els vint punts d’avantatge dels russos són inaccessibles per un Barça que està donant una imatge molt trista. I el primer que és conscient del que diem és el mateix entrenador. En Saras es passarà els deu minuts del quart, menys un parell d’escridassades, sense gairebé moure un muscle de la cara més enllà d’un posat seriós. Impertèrrit assistirà a un intent de millora d’imatge, perquè tots els jugadors visitants, i també els membres de l’staff són conscients que el passi a la final a quatre es decidirà en el cinquè partit.

A l’inici del darrer quart no hi ha cap canvi important en el joc. Les coses es mantenen amb una cistella d’Higgins per continuar amb els vint per sota. I el mateix passa amb dos punts de tir lliure de Mirotic. Entre Calathes i Smits són capaços de reduir l’avantatge local, però sense donar en cap moment la impressió de ser un perill per la victòria dels homes de Pascual. De nou anoten Calathes, un altre triple, i Smits, 63-52, però cap seguidor dels blaus pateix. I no ho fan perquè en el joc interior Black no té rival i en l’exterior Pangos fa el que vol.

Tot es decidirà al 5è partit

Anoten quatre punts els russos abans que torni a anotar Calathes que ha de fer d’home orquestra, 67-53 a 3.39. En realitat, els blaugranes no són cap amenaça perquè Saras continua seriós a la banda sense obrir boca. Entre Kuric i un tir lliure de Davies, el seu únic punt de la nit, posen el 69-56 al lluminós quan queden 2.18 per la fi. De nou anota Kuric, mentre Billy Baron transforma un triple pel 72-58.

Quan queden per jugar-se 1.23 en Saras posa el punt final al partit perquè fa un canvi massiu que és una declaració d’intencions. S’asseuen, Davies, Mirotic, Kuric i Calathes, que és l’únic que li ha posat si no qualitat si almenys ganes. Un tir lliure de Pierre Oriola i una cistella d’Hanga són els darrers punts del matx que acaba amb un 74-61 que deixa un regust molt amarg als culers. Ara tot es decidirà al Palau. Esperem que hi hagi sort.

@FCBbasket

Estadística