Recuperem el factor pista!

Tot i que no era, en el sentit estricte, una situació límit, el Barça estava entre l’espasa i la paret si no volia afrontar un quart partit a pista contrària amb la necessitat imperiosa de guanyar per evitar l’eliminació. En aquestes circumstàncies, endur-se’n la victòria del Sibur Arena era totalment imprescindible. I cal dir que l’equip, malgrat no haver solucionat els seus problemes en atac, ha donat la cara.

Com en partits anteriors ha necessitat la millor versió del qui s’ha convertit en el referent tant en atac com en defensa, Brandon Davies. Un pivot versàtil que és prou poderós per enfrontar-se a pivots dominants, tot i no ser massa gran, i que també és capaç de dominar en atac gràcies al seu meravellós joc de peus. Ben ajudat per un altre segur de vida, Cory Higgins, i el sempre fiable tir exterior de Kyle Kuric, els blaugranes han recuperat el factor pista, que no és poca cosa, ja que els permet afrontar el següent partit de la sèrie amb certa tranquil·litat en tenir una relativa xarxa de protecció, ja que en el pitjor dels casos, la sèrie es traslladaria al Palau per jugar el partit decisiu.

Perquè això passés hem assistit a un matx que altre cop s’ha jugat a pocs punts, gràcies al fet que els homes de Xavi Pascual han pogut portar l’aigua al seu molí, conscients que en un partit obert eren infinitament inferiors. El joc ha estat tàctic i desgastador, però tot i això l’equip dirigit per Saras Jasikevicius ha respost amb solvència sabent en cada moment quin paper li corresponia a cadascú en aquesta auca.

La defensa treballa força bé

El matx, tal com s’esperava, començava molt tens. Tot i això la defensa catalana defensava força bé i això impedia que els locals poguessin anotar amb comoditat. Un cop de palmell de Davies, una cistella d’Higgins i dos tirs lliures de Nikola Mirotic, donaven fins a sis punts de renda als visitants, 0-6. Un triple de KC Rivers retallava a la meitat el marge aconseguit pels blaugranes.

Un bon senyal pels forasters era que la seva defensa estava treballant força bé. Els problemes, com passa darrerament, eren en un atac poc fluid i sense continuïtat. Es troba molt a faltar la millor versió d’un Mirotic que sembla passar per un mal moment. Aquest mal atac blaugrana permet que els locals empatin tot i una cistella de Nick Calathes. Un triple de Kuric torna a avançar als visitants, avantatge que manté Adam Hanga després d’un contraatac finalitzat amb esmaixada, 10-13.

Els visitants que han defensat en zona un sol cop perquè els russos són capaços de trencar-la amb certa comoditat, no poden evitar que els rivals s’avancin per primer cop des de l’inici de l’enfrontament després d’un parcial 6-0 que culmina amb dos tirs lliures transformats per Will Thomas, 16-13. Un triple a 1 segon per la fi del primer capítol de Kuric empata el matx a 16.

Intercanvi de cistelles

Un rebot ofensiu permet als locals començar el segon acte dominant al lluminós, però un triple de Kuric torna a capgirar el resultat. Un marcador que es tornarà a capgirar després d’un altre triple transformat ara per BIlly Baron. Després que el marge local arribi als quatre punts, 23-19, Saras talla el joc amb un temps mort. Els blaugranes tenen força problemes per superar l’enganxosa defensa russa i això els provoca als visitants una forta depressió en atac. La defensa blaugrana també se’n ressent i això ho aprofiten els locals per obrir forat a l’electrònic. Mentre que per part blaugrana només anota una cistella Hanga, els russos van fent fins que un nou triple de Rivers eleva l’avantatge local fins als set punts, 28-21.

A partir d’aquí, la defensa blaugrana recupera el sentit i gràcies a la seva millora es capgirarà el marcador. Serà gràcies a la gran feina que fa el pivot de Filadèlfia qui s’ha convertit en tota una garantia. Un parell de cistelles de Davies amb un triple d’Higgins entremig precedeixen a un triple del mateix pivot blaugrana que torna a posar als blaugranes al davant al marcador, 30-31. Immediatament respon Xavi Pascual amb un temps mort. Quan el joc es reprèn, Kevin Pangos anota un tir lliure de quatre que llançarà de forma gairebé consecutiva, mentre que Calathes transforma un triple pel 31-34. La primera part acaba amb dos tirs lliures que ara si transforma Pangos i amb els blaugranes malbaratant, tot i un temps mort, els darrers set segons de la primera meitat, 33-34.

El Barça vol obrir forat

Tot i una cistella de Tarik Black, els blaugranes comencen força bé el segon temps. Mirotic falla el seu únic intent de triple de la nit, però al rescat apareix Davies per atrapar el rebot i anotar. Aquesta cistella del de Filadèlfia és l’inici d’una petita embranzida visitant. El mateix Davies anota el seu segon triple de la nit i amb l’ajuda de Calathes qui anota una cistella, fan arribar la renda visitant als sis punts, 35-41.

Anoten els locals abans que una assistència del de Casselberry permeti al veí de Salt Lake City a culminar un alley-hoop que a més de bonic permet mantenir els sis punts amunt dels blaugranes, 37-43. Pangos anota un triple abans que Higgins faci el mateix per mantenir els sis de renda. Marge que creix quan Kuric és capaç de capturar el seu propi rebot per fer el 40-48. Avantatge que mantindrà el d’Evansvile quan sense treva culmina amb una safata un contraatac.

Amb el rebot defensiu controlat per la immensa feina que fa Davies, la renda blaugrana arribarà als 10 punts després d’una cistella al pal baix de Mirotic, 42-52 a 3.08 per la fi del tercer període. Tot i que el mateix Mirotic mantindrà la renda des del tir lliure, els locals seran capaços de reduir-la gràcies a un parell d’atacs malbaratats pels forasters perquè només poden treure de profit un tir lliure anotat Àlex Abrines, mal partit del mallorquí. Els locals culminen la seva recuperació al marcador amb un triple de Baron que deixa el 51-55 que hi ha al marcador quan només queden deu minuts de joc.

Els russos s’emboliquen amb la defensa blaugrana

La primera jugada del darrer quart comença amb un cop de colze òbviament involuntari que Alex Poythress propina a Pangos que l’envia al vestidor amb un trau al front. La jugada era falta de Poythress a Davies, qui enmig dels xiulets del públic, falla els dos tirs lliures dels quals disposa. Per acabar-ho d’adobar, un rebot ofensiu dels russos permet a Baron transformar un nou triple que deixa el partit a un punt, 54-55.

Jasikevicius demana temps mort, queden 9.05. Davies, ara si, anota dos tirs lliures, aconseguint tres punts de renda que semblen un tresor. Higgins manté l’avantatge i el mateix fa Mirotic qui ha d’anotar des del pal baix conscient que avui no està bé en el tir exterior. Pau Gasol ha d’entrar a pista perquè Davies ha fet la seva quarta falta personal. El de Sant Boi anota dos tirs lliures amb el Zenit tenint problemes per superar l’agressiva defensa visitant. Hanga s’encarrega de la marca sobre Baron qui ara mateix és l’arma més perillosa dels locals, recordem que Pangos està als vestidors.

Els russos es fan un embolic en defensa quan una pilota que semblava controlada la perden entre Thomas i Poythress permetent que Mirotic anoti la cistella i l’addicional pel 58-66 a 6.22. Encara queda molt partit, però el marge aconseguit val el seu pes en or. Torna a pista Pangos amb el trau ben cosit. Quatre punts locals que han aprofitat unes passes d’Higgins obliguen a Saras a demanar temps mort.

Higgins i Davies segellen la victòria

Una recuperació defensiva miraculosa d’Hanga acaba amb esmaixada pel 62-68. Higgins no aprofita una tècnica a la banqueta local. Ara els dos equips intercanvien errades en el tir i també pèrdues de pilota. Per fi anota algú. I aquest algú és Higgins qui ho fa des del tir lliure. Ara qui demana un temps mort és Xavi Pascual quan queden 2.44 per la fi. Pangos anota quatre punts de forma consecutiva que redueixen a la meitat el marge blaugrana.

Saras que, com és habitual, està fent canvis constants atac defensa, torna a treure a pista a Davies, qui recordem té quatre faltes. El de Filadèlfia, imperial, respon anotant al pal baix el 66-72 a 1.42. Pangos falla un triple. Amb Davies sent l’amo de les pintures, ell mateix anota el 66-74 a 54 segons. Ara qui falla un tir de tres és Baron, però Higgins perd la pilota. Tornen a fallar els russos en el triple, ara és Black qui no encerta, mentre que qui no falla des de la línia de tir lliure és Higgins pel 66-76 a 28 segons. Torna a fallar un triple Pangos, però el rebot el captura Black qui anota des dels 4,50, 68-76. Higgins a 12 segons per la fi certifica la victòria blaugrana altre cop des de la línia, 68-78. Una cistella final de Baron deixa el definitiu 70-78 amb el qual acaba aquest tercer matx de la sèrie. El Barça ha recuperat el factor pista.

@FCBbasket

Estadística