Obligats a guanyar

En un partit d’anades i vingudes, Leandro Bolmaro ha estat el jugador determinant d’un Barça que tenia per decisió tècnica les baixes pel partit d’avui de Nikola Mirotic, Nick Calathes, Cory Higgins i Brandon Davies. Baixes que tenen a veure amb els dos importants partits que s’han de disputar a Sant Petersburg corresponents al play-off de quarts de final de l’Eurolliga.

Així les coses el matx al país dels Pirineus es presentava gairebé com una nosa davant l’objectiu de classificar-se per la final a quatre de la competició europea. En qualsevol cas, l’equip estava obligat, com sempre, a guanyar i en aquest sentit l’actuació del de Las Varillas, ha estat cabdal per aconseguir la vint-i-vuitena victòria a l’ACB. Ajudant a l’argentí, cal destacar el partit que avui ha fet Pau Gasol. El de Sant Boi ha signat 16 punts i 8 rebots en els més de 22 minuts que ha jugat, sent amb l’argentí els líders dels blaugranes en el matx.

Bolmaro!

Les coses començaven bé pels visitants. Entre Àlex Abrines i Rolands Smits posaven als visitants al davant. Però com hem dit, el matx ha estat d’anades i vingudes, i els andorrans eren capaços d’empatar a 4. Els deixebles d’Ibon Navarro, que en aquests inicis de partit feien una defensa zonal 3-2, no podrien aturar a un Bolmaro que molt aviat demanava la seva quota de protagonisme.

Després d’una nova cistella d’Abrines, el de Las Varillas apareixia per anotar un parell de triples que donaven als visitants fins a set punts de renda, 5-12. Per part andorrana l’encarregat de respondre era la seva estrella Clevin Hannah qui anotant cistella i l’addicional retallava el marge blaugrana. Però l’argentí, continuava desencadenat i anotava un altre triple.

Reacció andorrana

Amb el rebot defensiu ben controlat, els homes de Jasikevicius, encara ampliarien el seu avantatge gràcies a una cistella de Léo Westermann, 8-17. Immediatament arriba la resposta del talentós Hannah en forma de triple. Tot i que Bolmaro anota dos tirs lliures, un triple convertit per Saulius Kulvietis culmina un parcial 8-2 que apropa als andorrans en el marcador, 16-19. Una nova cistella de Bolmaro tornava a donar cinc punts de renda per uns blaugranes que començaven a tenir certs problemes en atac.

Els locals ho aprofiten per posar-se a un punt al lluminós abans que una esmaixada de Víctor Claver torni a augmentar la renda fins als 3 punts, 20-23. Un nou triple de Hannah, al qual els visitants no poden aturar, empata el matx. Amb el jugador de Rochester sent responsable gairebé de la meitat de punts del seu equip, 11 de 23, els blaugranes tindran temps de mig arreglar-ho. Sobre la botzina, Adam Hanga converteix un triple que deixa el 23-26 amb el qual s’arriba a la fi del primer capítol.

Millora el joc blaugrana

Millora l’atac visitant a l’inici del segon període. Entre Sergi Martínez i Kyle Kuric, inèdit fins al moment, eleven la renda blaugrana als set punts, 23-30. L’embranzida blaugrana no té continuïtat i això permet que altra volta els dels Pirineus es refacin amb un parcial 6-0 que torna a ajustar el marcador. Un triple de Claver serveix perquè els blaugranes es desempalleguin dels locals. Els andorrans ara ho passen malament intentant superar la bona defensa blaugrana.

La renda visitant continua creixent gràcies al fet que els locals no poden amb la defensa blaugrana. Gràcies primer, al tirs lliures, un de Smits, i dos de Gasol, que són els seus primers punts anotats en el partit, i a una cistella de contraatac de Westermann, posen terra pel mig al lluminós, 29-38. L’avantatge de nou punts es mantindrà gràcies a una nova cistella de Gasol i augmentarà quan anota Hanga, 31-42.

La renda visitant arribarà als dotze punts quan, després d’anotar un sol tir lliure per part andorrana, sigui Smits qui faci una esmaixada per posar al marcador el 32-44. El temps que queda per jugar-se de la primera meitat, 1.21, l’aprofitaran els locals per anotar. Primer, cistella i addicional per part d’Oriol Paulí, un exblaugrana, i més tard, una cistella inversemblant de l’inevitable Hannah. El marge foraster és ara de només 7 punts al final dels primers 20 minuts de joc, 37-44.

Desconnexió blaugrana

L’inici de la segona meitat és força favorable a un Barça que té en Gasol el seu referent. Un triple i una cistella amb addicional transformat del de Sant Boi disparen la renda forastera fins als onze punts, 39-50. Avantatge que mantindrà Bolmaro des de la línia, a 7-19 per la fi del tercer període, 41-52.

Doncs bé, quan sembla que el partit està mig decidit, i no només per l’avantatge sinó per l’actitud dels dos equips, arribarà un gir de guió copernicà. Els blaugranes a partir dels punts des dels 4,50 anotats per Bolmaro desapareixeran completament en atac. O millor dit, naufragaran totalment. Tot prenent decisions errònies, fent passades mal dirigides, fent tirs mal escollits. Perquè de cop i volta l’equip es torna incapaç de llegir la defensa que estan fent els locals. Sobretot demostren molt poca capacitat de superar els entrebancs que es troben al davant. Saras a la banda es desespera del que veu. Prova de fer canvis, però no soluciona res i les coses van de mal en pitjor.

7 minuts sense anotar

Per sort l’única cosa que funciona adequadament és el rebot defensiu i això serveix per anar trampejant. Tot el desastre ofensiu dels blaugranes permet que el partit canviï de color perquè els andorrans punt a punt, cistella a cistella, són capaços de capgirar el marcador. De fet, a quinze segons per la fi del quart, el parcial que és ja de 14-0 ha posat als tricolors al davant per tres punts, 55-52.

Saras, desencaixat, demana temps mort. La jugada dissenyada acaba amb esmaixada de Smits. La primera cistella que anoten els visitants després de passar-se 7 minuts 17 segons sense anotar res de res des d’aquells dos tirs lliures convertits per Bolmaro a les beceroles del tercer període. Els locals no tenen temps per anotar, arribant-se a la fi del quart amb 55-54 al lluminós.

Millora la defensa blaugrana

Tot i que continua la manca d’encert a l’inici del darrer període reglamentari, amb errades en el triple de Gasol i Westermann, ara qui sembla fora de focus pel que fa a l’atac és l’equip dels Pirineus. Sembla que han perdut la punteria. Gràcies a la bona defensa que fan els blaugranes, un cop de palmell de Smits, es capgira altre cop el marcador. S’apunta a la festa Sergi Martínez des del tir lliure fent arribar l’avantatge foraster als 3 punts, 55-58. Anota Paulí després d’aconseguir un rebot ofensiu, però Bolmaro i Gasol prenen el comandament de l’atac. El de Las Varillas i el de Sant Boi anoten una cistella cadascú, 57-64, obligant a Ibon Navarro a aturar el matx.

Quan el joc es reprèn es torna a veure moments d’angoixa a l’atac blaugrana. Abans que de nou es compliquin les coses una cistella de Sergi Martínez talla de soca-rel el drama fent arribar el marge visitant als set punts, 59-66. Gasol anotarà un parell de cistelles, la primera amb rebot ofensiu inclòs, que permeten mantenir la renda blaugrana en aquests set punts, 63-70. El matx ja està en els seus darrers tres minuts de joc. Amb l’Andorra patint molt físicament, arribarà la sentència en forma de triples un de Kuric i un altre de Bolmaro que seran definitius, 63-76 a 1.16 per la fi. De fet els del Principat ja no tornaran a anotar mentre que Hanga transforma un triple gairebé sobre la botzina final pel definitiu 63-79.

@FCBbasket

Estadística