Victòria agònica

El Barça que ha necessitat arribar la pròrroga per aconseguir la primera victòria en el play-off de quarts de final de l’Eurolliga, ha estat a un tir de Kevin Pangos d’anar a Sant Petersburg amb un 0-2 en contra i per tant tenir molt complicada la classificació per la final a quatre. Ara no és que ho tingui fàcil, però imagineu-vos que seria haver de guanyar els dos partits de forma obligada a la pista russa on els espera un pavelló que no estarà buit com ho ha estat el Palau en els dos primers partits d’aquesta eliminatòria.

El cert és que la situació és molt difícil, sense arribar a la categoria de desesperada. Tot i que el joc que ha presentat fins ara l’equip dirigit per Sarunas Jasikevicius no es pot dir que convidi a la confiança. Esperem i desitgem que aparegui d’una vegada el joc que durant molts partits d’aquesta temporada se’ls ha vist. Perquè no és normal que les dues grans estrelles de l’equip blaugrana, Nikola Mirotic i Nick Calathes facin un partit tan dolent com el que han fet avui. Un fent només 8 punts i una valoració de 5, i l’altre acumulant més pèrdues de pilota, 5, que assistències, 4.

Qui ha salvat els mobles ha estat un immens Brandon Davies, qui ha fregat la perfecció, al ser com més tard veurem, en alguns moments l’únic capaç d’aconseguir traspassar la bona defensa plantejada pels homes de Xavi Pascual, qui un cop més ha demostrat la seva qualitat com entrenador. Fet que alguns ja fa temps que sabien.

El protagonisme és per a les defenses

Com en el primer partit, les coses no començaven bé pels blaugranes en atac. Des del començament, qui dominava el marcador eren els russos, tot i que la defensa blaugrana estava molt més entonada que en el matx #1. L’home de referència en atac era el pivot targarí Pierre Oriola, qui anotava una cistella i posteriorment fallava un tir lliure pel 3-4. El rebot del tir lliure fallat era per Mirotic qui anotaria pel 5-4.

Amb la defesa local treballant força bé, els blaugranes podien avançar-se al marcador després de dos tirs lliures anotats per Cory Higgins, abans que un triple de Mirotic, donés un marge de dos punts, 10-8. Cal destacar que Pau Gasol no ha sortit en el cinc inicial i de fet no ha jugat ni un sol segon en tot el partit. Oriola tornaria a fer un 50% en el tir lliure per tornar a avançar als locals, però la producció blaugrana estava sent molt baixa per culpa d’un atac que no trobava el seu nivell habitual per culpa de la bona defensa russa.

A més cal afegir els problemes en el rebot defensiu dels locals. Tot i això la bona tasca defensiva impedia, a diferència del partit #1, que els russos agafessin avantatge al marcador. Kyle Kuric, anotant un parell de tirs lliures, manté les coses molt ajustades, 13-14 abans que una cistella de Kevin Pangos fes el 13-16 amb el qual acabaria el primer capítol.

El tir exterior, un problema

 

L’atac blaugrana continua sense millorar a l’inic del segon quart. De fet hi ha més canvis que cistelles mentre els russos van fent. Un triple de Billy Baron fa arribar l’avantatge rus als sis punts, 13-19. Davies inèdit en el primer període apareix per fer una esmaixada. Els locals han entès la situació i busquen desesperadament el joc interior on el de Filadèlfia sembla superior als rivals. Mentre el tir exterior continua fent figa, ha de ser Davies qui tregui les castanyes del foc. Primer des de la línia i després amb una cistella el de Filadèlfia és capaç d’anotar quatre punts consecutius abans que per fi rebi ajuda exterior.

Un triple de Rolands Smits serveix per capgirar el marcador, 22-21, obligant al tècnic de Gavà a demanar un temps mort. A la represa, la bona defensa local recupera una pilota que Leandro Bolmaro converteix en un tir que Tarik Black emulant a Stojan Vrankovic a la final de la Copa d’Europa de París ’96, tapona de forma il·legal. Aquest cop, però qui no vol emular a Pascal Dorizon és l’àrbitre italià Luigi Lamonica qui immediatament dóna com a cistella el tir de l’argentí.

Els millors moments blaugranes

Sigui com sigui, el marge català ha arribat per primer cop als tres punts, 24-21. Marge que continuarà creixent per un robatori de pilota que Davies li fa a Pangos acabant la jugada amb una esmaixada i tir addicional pel 27-21. Són els millors moments dels blaugranes en el partit. Bolmaro des de la línia mantindrà els sis amunt, mentre que Kuric, també des de la línia fa arribar el marge als 8 punts, 31-23. Després d’una cistella de Will Thomas, el jugador dels russos que junt amb Pangos són el que acabaran fent més mal als locals, arriba el segon triple de Smits pel 34-25.

Després d’una cistella de KC Rivers fallant l’addicional precedeix a Oriola qui anota des de la línia els dos tirs lliures, però posteriorment en fallarà altres dos malbaratant l’oportunitat d’augmentar la renda local fins als onze puts. En canvi serà Alex Poythress qui després de rebot ofensiu, anoti pels forasters el 36-29. A 12 segons hi ha un temps mort demanat per Jasikevicius que serveix per dissenyar una jugada conduïda per Higgins que acaba amb la darrera cistella del primer temps de l’americà deixant el 38-29 que hi ha al marcador quan els dos equips marxen als vestidors.

L’atac blaugrana no funciona

 

Les coses no comencen gens bé en aquesta segona meitat. El rebot defensiu no es controla i a més Oriola comet falta en atac. Un triple de Thomas i un altre d’Austin Hollies deixen en anècdota una cistella de Calathes, que ja de per si és avui un incunable perquè serà l’única de la nit pel de Casselberry, 43-37. Tornen a anotar els russos, mentre l’atac blaugrana continua sent molt espès i amb poques idees.

Un triple de Bolmaro refà una mica les coses, 46-39. Un altre triple d’Hollins retalla la renda fins al 46-44 obligant a Saras a tallar el joc. Tot i la pausa, l’atac local està en crisi, en canvi Pangos empata el matx a 46 aprofitant la cinquena pilota perduda de Calathes. Qui torna a anotar és Davies des de la línia pel 48-46, avantatge que desfà altre cop Pangos pel 48-48 amb el que finalitza el tercer període.

Apareix Davies

Tot i que Kuric anota un triple quan ja s’ha jugat més d’un minut del darrer quart, els russos n’anotaran dos, altre cop Pangos que com es pot comprovar comença a ser un malson i Hollins, entremig l’únic que dóna la cara és Davies mentre els russos dominen d’un punt, 53-54. Tot el que es perd en atac ho ha de recuperar la defensa blaugrana que per sort continua endollada.

El pivot de Filadèlfia continua traient petroli de la seva lluita a la pintura. I qui diu petroli vol dir tirs lliures. Després d’anotar-ne quatre de seguits fa que els locals dominin de tres, 57-54. Ara mateix el pivot és l’única referència en atac en un Barça que no troba ni tampoc prova d’ajudar-lo des de l’exterior. Una cistella després de rebot ofensiu de l’ex del Zalgiris permet mantenir els tres punts de renda, 59-56.

A la pròrroga

 

Tot i una recuperació defensiva d’Higgins, la jugada no acaba en cistella i això permet als visitants anotar abans que altre cop ho faci Davies. De fet estem assistint a un monòleg del pivot, qui torna a anotar, ara dos tirs lliures, pel 61-58. Jasikevicius que està en ple atac de nervis reclama de forma massa vehement una falta assenyalada a Kuric que li suposa una falta tècnica inoportuna. Pangos, disposarà a més del tir per la tècnica dos tirs lliures més per la falta del jugador d’Evansville. Anota el primer, fallant els dos de la falta. Qui no falla és Higgins en els primers punts en el quart. des d’aquell triple de Kuric a l’inici del període, que no són de Davies.

Són cinc els punts de renda dels blaugranes, 62-59, a manca de .31 per la fi del temps reglamentari. Una cistella amb addicional de Black redueixen el marge local a tres punts abans que Mirotic anoti un tir lliure, el seu primer punt des d’aquell triple del primer quart, que deixa el marge local en quatre punts, 66-62, a manca de 1.33. Thomas, des del tir lliure, redueix el marge local en dos punts. Hi ha temps mort del Barça que no serveix de gaire perquè Higgins falla el seu tir. Qui no falla des de la línia és Pangos, qui sinó, per l’empat a 66. Nou temps mort blaugrana. La jugada acaba amb tir de Mirotic al pal baix que no entra. La darrera jugada és per Pangos qui decideix ser ell qui guanyi el partit, però el seu tir troba el ferro. El rebot és per Higgins qui intenta fer un triple impossible i el matx va a la pròrroga.

Victòria!

Tot i que el temps afegit comença amb dos punts de tir lliure d’Higgins, els russos recuperen la iniciativa molt aviat perquè Hollins transforma un triple. Com que Calathes fallarà el seu la cistella que anota posteriorment Black dóna tres punts de renda als russos, 68-71. Higgins perd una pilota, però ara el triple que prova Hollins no entra. Calathes i Pangos fallen un tir lliure cadascú per mantenir les coses com estaven, tres punts amunt pels visitants, 69-72. Mirotic anota els dos tirs lliures dels quals disposa, abans que anoti altre cop Pangos pel 71-74.

Un triple d’Adam Hanga empata el matx a 74. Però de nou és Pangos qui avança als seus, 74-76. Ara qui empata és Higgins des de la línia abans que Pangos falli un triple. En atac, de nou fa el miracle Davies qui captura de forma majestuosa un rebot ofensiu que el permet avançar als locals 77-76, des de la línia tot i fallar-ne un dels tirs.

Hanga, qui serà clau en aquests darrers minuts, recupera una pilota que acaba amb dos tirs lliures de l’hongarès volador que fan arribar la renda local als 3 punts, 79-76. Queden 13 segons quan Xavi Pascual demana temps mort. La jugada és per Pangos sobre qui Calathes fa la seva cinquena falta personal. Pangos anota els dos tirs pel 79-78. Higgins a 9 segons rep falta que el de Danville transforma pel 81-78. La darrera jugada torna a ser per Pangos qui puja la pilota fins que pel darrere li pren la pilota Hanga. L’esfèrica acaba a mans blaugranes mentre el temps s’esmicola. Patida victòria d’un equip blaugrana que si vol arribar a la final a quatre de Colònia, haurà de fer els deures al Yubileyny Sports Palace de Sant Petersburg.

@FCBbasket

Estadística