Comencem malament

Mal inici del play-off de l’Eurolliga d’un Barça que ha malbaratat la primera part fent una defensa molt poc agressiva que ha permès als russos, comandats per un soci del club blaugrana, que una cistella d’un altre exblaugrana, Kevin Pangos, certifiquessin la derrota del campió de la lliga regular a la seva pista. Perquè això passés, s’han donat diverses circumstàncies i totes desfavorables als locals. Un mal partit del seu jugador franquícia, poca aportació del joc exterior amb només 11 triples llançats i una defensa molt deficient sobre el director de joc rival.

Tot i els catorze punts per sota que hi havia al marcador al final dels primers 20 minuts, l’equip ha sortit a la segona part a deixar-s’ho tot a pista. Han millorat la defensa, han tancat el rebot defensiu, han estat més durs sota els cèrcols, i de tot plegat han aconseguit, això si amb penes i fatigues disposar d’un tir de tres per guanyar el partit a manca d’1 segon i 8 dècimes, però el tir de Cory Higgins ha trobat el ferro i el rebot ha estat per l’equip rus. I aquí s’han acabat les possibilitats locals. Ara només queda que esperar que les coses millorin en el segon partit d’aquesta eliminatòria que esperem que sigui llarga.

Màxima igualtat

Les coses començaven bé pels locals. Nick Calathes i Nikola Mirotic anotaven les dues primeres cistelles, la del montenegrí era un triple i la sensació era que tot rutllava. Però malauradament, només era una sensació que molt aviat s’esvaït. Un triple de Pangos, aquest xicot sempre molt motivat quan juga contra els colors blaugranes, era el primer avís.

Els visitants es posaven al davant, però el seu avantatge quedava esmorteït per Higgins després d’anotar un parell de cistelles. Però els bàltics dominaven de quatre quan ha arribat l’única cistella en el matx de Pau Gasol, un triple que ajustava el marcador, 12-13. Poc després el de Sant Boi marxava a la banqueta per no tornar a sortir en el temps que quedava de joc. Pangos convertia en nou triple que per sort quedava compensat per un altre que anotava Davies, aquest més fora de guió que altra cosa.

Àlex Abrines anotava per deixar el matx en un punt abans que el pivot de Filadèlfia i més tard Higgins des del tir lliure donessin als locals fins a tres punts de renda,21-18, màxim avantatge aconseguit pels de casa en tot el primer quart. Quan semblava que el primer capítol acabaria així, un tir lliure i una cistella posterior de Dmitry Khvostov empataven a 21 quan arribava la fi del quart.

Amb aquesta defensa no anem enlloc

Els locals que havien salvat la primera embranzida russa han caigut en el parany a l’inici del segon quart. Fent una defensa de fireta, que per cert duraria els 10 minuts, han permès que els de Xavi Pascual anotessin amb certa facilitat. De cop els locals s’han vist quatre per sota. Ha reaccionat Kyle Kuric amb cistella i addicional, però les coses al darrere continuaven sense funcionar i en atac ningú anotava. Dos triples russos, Andrey Zubkov i Austin Hollins estiren el marge visitant fins als sis punts, 24-30.

Amb un atac local que continua catatònic, una cistella amb addicional de Pangos, caram amb l’exblaugrana, augmenta la renda forastera fins als set punts, 26-33. Torna a anotar Mirotic, però la resposta russa amb temps mort al mig demanat per Saras Jasikevicius seran dos triples de Billy Baron que eleven la renda visitant als onze punts, 28-39. Els llums d’alarma es comencen a encendre a la banqueta blaugrana que ja fa la impressió de no saber què fer. I del llum es passa a les sirenes sonant quan Pangos, caram amb el xicotet, torna anotar de tres, 28-42.

Per si hi mancava algun element més, Víctor Claver falla un tir lliure cosa que no fa Davies, però els de casa ara perden de quinze, 31-46. Després de cistella russa en la darrera jugada de la primera part, per sort, Higgins anota un triple que vol ser un bàlsam, però ho és a mitges perquè els locals estan perdent de catorze, 34-48. Molt hauran de canviar les coses si els blaugranes volen tenir possibilitats de guanyar el matx.

Els blaugranes reaccionen

I el cert és que les coses canvien en la segona part. D’entrada, Gasol es queda a la banqueta, ja hem dit que no tornaria a sortir i això sembla un missatge per navegants. Qui s’encarrega de marcar a Pangos és Víctor Claver, tot i que amb ajudes dels companys que el relleven quan hi ha bloquejos. El primer tir local d’aquest quart es falla, però anotaran Higgins i Calathes per reduir el desavantatge als deu punts, 38-48.

Una cistella amb addicional de KC Rivers dóna aire als russos, però els blaugranes insisteixen. En aquests minuts l’aportació de Davies serà bàsica, sobretot en la lluita pel rebot tant ofensiu com defensiu. El de Filadèlfia anota quatre punts seguits i el segueixen Calathes i Claver qui anota un addicional. Una cistella al pal baix de Mirotic, primera cistella des d’aquell triple a les beceroles del matx, i una altra de Calathes fan que el parcial dels locals arribi a ser de 13-0.

El marcatge sobre Pangos funciona i el Zenit sembla curtcircuitat. Però finalment desperten els russos i gràcies a una cistella i un triple convertit per Rivers recuperen una mica de marge, 51-59. Un triple de Mirotic el seu segon del partit, eleva la moral dels de casa, però el tercer període s’acaba amb el Zenit dominant de set, 54-61.

Tot per decidir

Tot i que el primer atac del darrer capítol dels de casa acaba amb pilota perduda d’Adam Hanga, mal partit avui de l’hongarès volador, un triple de Kuric aixeca la moral, 57-61. La defensa local ara treu fum i posa les coses molt complicades a un Zenit que ja no veu l’anella com una piscina, com havia passat en els primers 20 minuts de partit.

Kuric amb dues cistelles deixa les coses a dos punts de distància, 61-63, quan un triple d’Hollins dóna oxigen a un Zenit que ja tenia greus problemes d’autoconfiança, 61-66. Kuric continua anotant, ara des dels 4,50. Hanga anota en una penetració deixant en tan sols un punt el marge rus, 65-66. Un rebot perdut en defensa pels locals permet a Zubkov anotar. Després de temps mort, Davies fallarà un tir lliure, però un triple en transició d’Higgins empata el partit a 68 quan queden per jugar-se 2.40.

Un malson anomenat Pangos

De nou apareixerà Pangos per convertir un triple que fa mot de mal, però altre cop Davies se surt del guió convertint un triple que a més d’un l’aixeca de la cadira a casa seva, 71-71. Queden dos minuts de joc i la victòria està en joc ara mateix. Després d’una bona defensa, els locals tenen un tir per Mirotic que el montenegrí falla, a la segona part tan sols ha anotat aquell triple del tercer període, per sort el rebot ofensiu el captura Davies qui rep falta. Malauradament, el pivot blaugrana, en falla un dels tirs lliures i el Barça només domina d’un punt, 72-71 a 1.09 per la fi.

Un triple de Rivers capgira el resultat, però després de temps mort, Davies, jugador clau en aquesta segona part, agafa un rebot ofensiu per fer una esmaixada per l’empat a 74. Queden 32 segons. La jugada russa acaba amb penetració de Pangos qui anota a manca de 10 segons. Nou temps mort demanat pel tècnic lituà, però la jugada local acabarà amb un triple mal seleccionat d’Higgins, el rebot és per Tarik Black qui rep falta a 1.8 per la fi. Els dos tirs lliures els fallarà, però no hi ha temps per més. Ara el Barça té l’obligació de guanyar un partit, com a mínim a Sant Petersburg si vol tenir opcions d’arribar a la final a quatre. Però abans cal guanyar si o si el divendres.

@FCBbasket

Estadística