Victòria molt treballada

Un magnífic tercer quart ha estat clau perquè el Barça aconseguís la victòria davant un lluitador Manresa que no ha afluixat en tot el partit. En els dos primers períodes la igualtat ha estat màxima. De fet els locals han necessitat dos triples, sobre la botzina transformats a la fi de cada període, per arribar guanyant tan sols de dos punts al final dels primers 20 minuts.

I com hem dit abans ha estat el tercer període on els blaugranes han donat la seva millor versió aconseguint una renda prou significativa que han sabut negociar en el tram final, tot i la insistència del rival, acabant per endur-se’n la vint-i-setena victòria de la temporada.

Màxima igualtat

Com ja s’ha dit el matx començava molt igualat. Tot i el bon inici local amb cistelles de Pau Gasol, bon partit avui del de Sant Boi, i Cory Higgins, molt aviat responien els visitants que aprofitaven el mal començament local pel que fa al rebot defensiu. Els blaugranes continuaven manant al lluminós, gràcies altre cop a Gasol i posteriorment a Nikola Mirotic, 8-6. Però els del Bages s’enfilaven fins als 8-11, després d’un triple de Rafa Martínez.

La resposta blaugrana és buscar al pal baix al montenegrí qui amb la col•laboració de Brandon Davies, que tornava a l’equip després de la seva paternitat, tornen a posar als locals al davant, 12-11. Insisteixen els visitants sent ara Nick Calathes, partit discret del de Casselberry, qui respon des del tir lliure, però només encertant un dels tirs per l’empat a tretze.

Davies en acció

Com es pot comprovar el matx és un estira-i-arronsa constant. De fet ho seria tot el matx excepte el tercer període. Un triple amb addicional de Makai Mason fa arribar el marge visitant als sis punts, 13-19. Els locals seran capaços de retallar-los gràcies a Davies, gran partit del de Filadèlfia, i a Higgins des de la línia. Un nou triple visitant, això si un pèl afortunat, de Scott Eatherton torna a enfilar la renda visitant ara fins als cinc punts.

Als homes de Jasikevicius els costarà reduir l’avantatge dels forasters perquè Rolands Smits, estranyament, falla dos tirs lliures de forma consecutiva. Qui si anota des de la línia, és Adam Hanga, abans que una esmaixada de Davies, deixi el marge visitant en tan sols un punt, 21-22. Després d’una cistella visitant, el tècnic lituà demana temps mort quan queden 21 segons per la fi del primer capítol. La jugada blaugrana no acaba de sortir prou bé i com recurs d’última hora Davies prova un triple que curiosament converteix pel 24-24 amb el qual acaba el període. Cal dir que el triple convertit pel nord-americà és el primer que transformaven els blaugranes des del començament del matx.

Al segon quart tot segueix igual

El segon i darrer triple del partit convertit per Rafa Martínez arriba al començament del segon període. És la demostració palpable que els visitants no deixen de creure que poden guanyar en la seva visita al Palau. Els locals, com han fet en bona part del primer quart, busquen, gairebé desesperadament, el joc interior. Davies respon amb cistella i dos tirs lliures per avançar als locals que poc després troben el canell de Smits qui anota un triple que fa pujar la renda local fins als quatre punts. Igualant la màxima renda aconseguida a les beceroles del matx.

Després que els manresans siguin capaços de reduir l’avantatge local, Saras demana un temps mort per intentar redreçar el joc defensiu dels seus homes. Les coses milloren un pèl pels locals perquè efectivament al darrere les coses es fan millor. En atac, primer Smits, amb una esmaixada, i després Léo Westermann són capaços d’anotar fent arribar la renda blaugrana als sis punts, 35-29. Però els manresans posaran aigua al vi gràcies a una cistella amb addicional de Seth Hinrichs, per reduir a la meitat el marge aconseguit per uns locals als quals els costa mantenir la concentració defensiva.

Una tècnica que no ho era

Una incomprensible falta tècnica assenyalada a Àlex Abrines per sortir de la pista en un atac, sense tenir en compte l’empenta que ha rebut, permet a Mason empatar el matx a 35. Els locals que continuen defensant amb poca intensitat, intercanviaran cistelles amb els rivals, fins que el marcador arriba al 45-43. Pels locals, han anotat Pierre Oriola, Mirotic per dos cops, dos tirs lliures d’Higgins i Calathes.

Un triple transformat per Dani Garcia sembla trencar la seqüència perquè posa als visitants al davant, però les coses tornaran on eren perquè Higgins transforma cistella i addicional pel 48-46. Ara qui empata el matx és Yankuba Sima perquè falla el tir addicional abans que Oriola torni a avançar als locals. Qui no falla l’addicional és Hinrichs posant als seus al davant d’un punt quan queden tan sols cinc segons per la mitja part. Cinc segons que aprofitarà Higgins qui amb una jugada individual arriba fins la línia de tres del rival i gairebé sobre la botzina transforma un triple pel 53-51 amb el qual s’arriba al descans.

Embranzida blaugrana

El Manresa que fins al moment està sent un malson pels blaugranes no podrà resistir l’embranzida blaugrana del començament del tercer capítol. De la mà de Gasol, addicional inclòs, Abrines des de la línia i Mirotic, que com el de Sant Boi transforma l’addicional, fan arribar en un tres i o res el marge blaugrana als deu punts, 61-51. Immediatament reacciona Pedro Martínez demanant un temps mort.

El problema pels visitants recau en el fet que ara en defensa els blaugranes estan treballant força bé. Per fi anoten els manresans, però també ho fan primer Mirotic amb un tir lliure, després Abrines i més tard Gasol, aquest amb dues cistelles i dos tirs lliures que fan pujar la renda local fins als 16 punts, 70-54. El cop de mà blaugrana ha estat dur. Els homes de Martínez volen reaccionar, recordem que el temps mort ja l’han gastat, i de moment ho aconsegueixen. Anoten cinc punts de forma consecutiva, però els locals fan el mateix amb dos punts de tir lliure de Davies i un triple de Mirotic culminant un contraatac pel 75-59.

Tot i estar força tocats, els manresans troben el bàlsam del triple. Primer Guillem Jou i a continuació Frankie Ferrari n’anotaran un cadascú per fer baixar l’avantatge blaugrana fins als deu punts, 75-65. Saras ha de demanar un temps mort per redreçar la situació. Tot i que la renda local encara baixarà dos punts, els tirs lliures transformats per Davies, qui n’anota quatre i Hanga la tornaran a pujar fins als catorze punts, 81-67. Podrien haver estat de quinze, si Kuric, estranyament, no hagués fallat un tir lliure per una falta tècnica buscada i trobada pel tècnic dels visitants, Pedro Martínez. Un solitari tir lliure anotat per Sima, deixa el 81-68 amb el qual s’arriba al darrer capítol.

El Manresa no es rendeix

Les cistelles de Davies i Hanga anotades a l’inici del període semblen ser decisives, 85-68, però els visitants reaccionen aprofitant que els blaugranes fallaran un parell de triples. Smits al pal baix manté les coses iguals, tot just abans que l’atac local entri en crisi. Amb els locals tornant a tenir problemes en el rebot defensiu, una cistella amb addicional de Juan Pablo Vaulet i un triple de Mason són part del parcial 0-10 que deixa en només nou punts la renda culer, 87-80.

Els locals s’han passat gairebé tres minuts sense anotar res de res i les coses es compliquen perquè la possessió torna a ser pels manresans. Hinrichs falla el seu tir. Saras que no se’n refia gens del que està passant ara mateix, ha fet tornar a pista a Mirotic i el de Pogdorica anota, tot i que només un tir lliure. Després d’una bona acció defensiva, qui anota també un sol tir lliure és Higgins. Per sort pels de casa, el rebot defensiu ara es tanca perfectament i la següent jugada local acaba amb una esmaixada d’Higgins a 3.16 per la fi que sembla sentenciar el partit, 91-80.

Renoi amb l’arbitratge!

Un altre cop als àrbitres els agafa un afany de protagonisme i per segon cop en el partit assenyalen una falta tècnica en aquest cas a Higgins per sortir de pista en una jugada en atac. El tir lliure és anotat per Mason pel 91-83. Abrines des de la línia fa tornar els 10 punts de renda pels locals. En l’atac visitant els blaugranes fan una gran defensa obligant als rivals a exhaurir el temps de possessió. En atac Higgins anota un tir lliure pel 94-83 a 2.18 per la fi.

Dues cistelles visitants, Ferrari i Eatherton deixen la renda local en només set punts, 94-87, però tan sols queden 37 segons de joc. Per acabar-ho d’adobar Abrines a 21 segons converteix el seu triple. La renda local  és de deu punts, 97-87 que quedaran en els vuit amb els quals acaba el matx després de la darrera cistella del partit anotada per Ferrari.

Després d’aquesta treballada victòria els blaugranes s’enfronten a una de les seves setmanes més decisives de tota la temporada. Tenen davant seu el repte de superar el play-off de l’Eurolliga davant el Zenit de Sant Petersburg de Xavi Pascual. Però això serà una altra història.

@FCBbasket

Estadística