A 10 segons de la victòria

Tot i que amb un guió ben estrany, els blaugranes, que han anat tot el partit al darrere en el marcador fins quan quedaven 10 segons per la fi del matx, un triple de Nikola Mirotic posava per primer cop als locals al davant, 85-84, han acabat perdent el partit. Tot s’ha decidit per una mala defensa local que ha permès cistella i tir addicional transformat per Nico Laprovittola que deixava el definitiu 85-87 al marcador. La posterior penetració de Cory Higgins en els 4 segons 4 dècimes que quedaven per jugar-se, ha acabat sense que arribés a llançar.

Dit això cal dir que els homes de Saras Jasikevicius estan, ara mateix, lluny de la seva millor forma. En partits importants, com ho era aquest, si no estàs en el teu millor nivell, és molt complicat guanyar-los. Avui es jugaven bona part de les possibilitats de quedar primer a la lliga regular de l’ACB, opció ara que és totalment impossible.

S’ha de millorar

La lectura positiva és que tot i no jugar bé, tot i no estar a bon nivell, tot i el bon partit del rival, l’equip no abaixat els braços quedant-se a 4 segons de la victòria. La lectura negativa, que també hi ha de factors negatius, recau en el fet de repensar si cal ficar amb calçador a Pau Gasol en un equip que sense el de Sant Boi estava funcionant com un rellotge. No estem dient que el matx s’ha perdut per la presència de Gasol a l’equip. Estem dient que cal tenir clar que tal com va passar contra el Bayern i avui s’ha repetit, si és positiu per l’equip utilitzar una fitxa per la seva inclusió deixant fora de la convocatòria un jugador que podria aportar més que l’ex-NBA i que estava amb més dinàmica d’equip. Avui per exemple, el damnificat ha estat Víctor Claver al qual s’ha trobat a faltar en alguns moments en els quals la defensa blaugrana no passava pel seu millor moment. En fi, una derrota de la qual s’ha d’extreure els punts febles que té l’equip per tal de millorar-los ara que arriben els moments claus de la temporada.

L’equip surt malament

Ja de sortida les coses no anaven bé pels locals. El rebot defensiu era un problema, com habitualment, i a més Gasol no podia fer res davant un Edy Tavares que el superava sense cap problema. En atac, els locals eren incapaços de trobar bones posicions de tir, sobretot pel que fa al tir exterior, com ho demostrava un desconegut Mirotic que passava sense pena ni glòria. Un triple de Laprovittola culmina un parcial inicial pels visitants de 0-7 que obliga a Saras a demanar temps mort.

El desgavell no acaba aquí, tot i la pausa, i el parcial blanc arribarà al 0-9. L’únic capaç de desfer-se de la defensa blanca és Higgins qui anota cistella i posteriorment dos tirs lliures per tornar a estar 7 per sota el marcador, 4-11. A 5.49 el tècnic lituà fa sortir a Brandon Davies per un Gasol que de moment no havia aportat poc més que faltes personals. Tot i una cistella de Kyle Kuric, els visitants continuen dominant, 6-15. Una cistella amb addicional de Calathes rebaixa l’avantatge blanc, però un nou triple, ara d’Usman Garuba fa tornar els set punts amunt, 11-18. Entre Davies i Higgins redueixen el marge. 15-18 abans que dos tirs lliures de Sergi Llull deixin el 15-20 amb el qual s’arriba a la fi del primer capítol.

Problemes amb el tir

L’inici del segon període sembla favorable als interessos blaugranes, amb un ganxo afortunat de Rolands Smits, tot i que falla dos tirs lliures, la màgia de letó no s’esvaeix perquè posteriorment ell mateix serà l’encarregat d’anotar al pal baix per a continuació transformar un triple pel 22-25. El problema és que al letó no el segueix ningú i això permet als blancs reaccionar. Primer amb un tap de Garuba a Higgins i més tard amb un triple de Rodolfo Fernández.

Un nou triple del jove Tristan Vukcevic eleva la renda blanca fins als onze punts, 22-33, obligant el tècnic lituà a demanar temps mort. Un temps mort que serveix de ben poc perquè de nou és Rodolfo Fernández qui anota un triple pel 22-36. Deixar d’anotar Smits i cap blaugrana agafa el seu relleu fins que per fi Kyle Kuric ho fa. Un parell de triples del d’Indiana refan un pèl les coses, però encara es perd de deu punts, 28-38. Avantatge que es manté després de dos tirs lliures anotats per Adam Hanga. Amb Mirotic sense anotar ni pràcticament llançar, un afortunat triple de Calathes rebaixa fins als nou punts el desavantatge blaugrana que hi ha al marcador quan acaba la primera meitat, 33-42.

Per fí reaccionen els blaugranes

A l’inici de la segona part Jasikevicius es deixa d’invents i treu un cinc a pista recognoscible. De fet en Gasol no tornarà a sortir a pista en el que queda de matx. La defensa local millora, mentre que en atac Calathes al pal baix anota. Avui el de Casselberry tindrà un dels seus partits atípics fent molts més punts que passades. Per la seva part, els blancs troben per dos cops a Alberto Abalde lliure de marca, aquí és on es troba a faltar l’aportació de Claver qui s’ho mira capcot des de fora de la pista. Els dos triples transformats pel de gallec tornen a disparar el marge blanc fins als tretze punts, 35-48.

Per acabar-ho d’adobar, el tècnic lituà rep una falta tècnica, fet que ja comença a ser habitual, que el mateix Abalde aprofita per fer el seu setè i darrer punt en el partit. Amb catorze per sota, el panorama pels blaugranes és dantesc. Però tot i la complicada situació, un llum d’esperança s’encén quan Mirotic per fi fa els seus primers dos punts del matx. A més a més Edy Tavares ha de marxar a la banqueta per la quarta falta personal.

Apareix Mirotic

Una nova cistella amb addicional transformat pel de Pogdorica dóna fe de la recuperació de l’atac blaugrana. Ara es perd de nou punts, 40-49. Amb el montenegrí de punta de llança, la reacció local es confirma. Tres tirs lliures de Mirotic i les cistelles que anoten Higgins I Kuric fan que de cop i volta les coses es vegin millor pels homes de Jasikevicius que han aconseguit un parcial 12-2 que obliga a Pablo Laso a tallar el partit.

La resposta blanca arribarà, altre cop des del tir exterior. Primer Rodolfo Fernández i més tard Garuba, anoten cadascú un triple, el del madrileny amb molt mèrit perquè el fa amb el defensor blaugrana enganxat. La resposta blaugrana arriba de la mà de Calathes qui anota dues cistelles, una darrera de cada triple blanc, i un tir lliure per deixar un desavantatge de cinc punts, 52-57. Amb un parell més de bones defenses locals, un tir lliure de Pierre Oriola i un triple d’Abrines deixen en tan sols un punt la renda blanca, 56-57. De nou al rescat apareix Rodolfo Fernández qui falla el tir addicional. Ara qui demana temps mort és el tècnic lituà. La jugada acabarà amb dos tirs lliures per Calathes qui només n’anota el primer pel 57-59 amb el qual s’arriba al darrer quart.

L’equip culer no es rendeix

Quan la sensació que dóna l’equip és que tot és possible, les coses es capgiren a l’inici del darrer període. Un tap de Garuba a Smits seguit d’un triple de Fabien Causeur és tan sols el primer avís. Al desgavell s’afegeixen un parell més de pèrdues locals i un triple de Vekcovic. Tot plegat torna a donar un clar avantatge als blancs, 57-67. Ja hi tornem a ser.

Tot i un temps mort demanat per Jasikevicius, les coses no milloren perquè es fallen un parell de triples. Per fi anota un blaugrana. És una cistella del cor blaugrana, Oriola, al qual segueix Higgins qui respon a una cistella del rival. Això passa abans que un nou triple blanc, Sergi Llull, torni a enfilar el marge blanc fins als onze punts, 61-72. Tornen a anotar els forasters i ara el marge visitant és ja de tretze punts. La resposta local arriba de les mans dels blaugranes que estan aguantant el tipus, Kuric i Higgins. Una nova cistella del fillol de Michael Jordan rebaixa la renda blanca fins als set punts, però un nou triple dels visitants, de nou Causeur, la tornen a deixar en deu punts.

Ara qui rep una tècnica és la banqueta local, amb Jaycee Carroll transformant el llançament pels onze amunt altre cop, 67-78. Queden 3.48 per la fi. Una cistella de Calathes precedeix al primer triple en el matx de Mirotic que òbviament refà la moral d’uns blaugranes que ara defensen com no havien fet en tot el partit. Anota Higgins tot just abans d’un triple de Vekcovic a 1.04.

Lluitant fins al final

El temps mort demanat per en Saras ho canviarà, gairebé, tot. Kuric perd una ocasió d’anotar i a més rep falta tècnica que Laprovittola falla. Qui no falla en el tir lliure és Carroll pel 74-83. Queden 52 segons i tot sembla decidit. Però només ho sembla. Dos tirs lliures anotats per Higgins, a 46 segons és el primer avís. En la sacada de fons, Causeur comet falta en atac per una bona defensa d’Abrines. A 33 segons arriba el segon triple de Mirotic que deixa en tan sols quatre punts l’avantatge dels blancs, 79-83. Immediatament demana temps mort Laso. La jugada els hi surt fatal al perdre la pilota en la sacada de banda que s’ha fet en pista blaugrana.

Un triple d’Higgins a 22 segons deixa en un punt el marge visitant, 82-83. A 20 segons per la fi, Laprovittola fallarà un tir lliure i això permet que el tercer triple de Mirotic avanci als locals per primer cop en el partit, 85-84. Queden 10 segons i a cap dels dos entrenadors els hi queda temps mort que demanar. La jugada blanca no està ben defensada pels blaugranes que permeten que acabi amb cistella i tir lliure de Laprovittola, qui ara no falla. El marcador s’ha capgirat a manca de 4 segons i 4 dècimes. El 85-87 serà definitiu perquè la jugada conduïda per Higgins acaba sense que el de Danville arribi a llançar. Una pena.

@FCBbasket

Estadística