Derrota injusta

A dotze segons per la fi de la pròrroga una molt discutible decisió de l’àrbitre francès Mehdi Difallah en assenyalar una falta tècnica a Nikola Mirotic per trepitjar la línia lateral en una sacada de banda pels locals ha començat a decidir un matx que estava empatat a 94 fins a la desafortunada intervenció de l’àrbitre francès. L’error arbitral, mai vist en una pista de bàsquet professional, ha acabat per ajudar als macabeus en la seva victòria que s’ha concretat anotant el tir lliure per la tècnica i quatre tirs lliures més pel 99-94 final.

La decisió del compatriota de Pascal Dorizon, d’infaust record per la gent blaugrana, només cal qualificar-la de tendenciosa i desproporcionada. Estem cansats de veure com els àrbitres mouen el braç per aclarir al defensor que ha de deixar lloc al jugador que ha de posar en joc la pilota. En lloc de fer això que diem, el francès ha assenyalat tècnica, que Scottie Wilbekin ha aprofitat per posar al seu equip al davant, mentre el francès es quedava tant tranquil i amb cara de no haver trencat mai un plat.

Infaust record

Immediatament ens ha vingut a la retina l’actuació arbitral un 12 d’abril de 1996 quan Dorizon es va empassar, com ell mateix va reconèixer minuts més tard, un tap il·legal de Stojan Vankrovic. Evidentment no és la mateixa situació ni té la mateixa transcendència, allò era una final i avui només es tractava d’un partit de la fase regular, però la pregunta que et ve al cap és si la situació hagués estat a l’inrevés, és a dir si un macabeu hagué trepitjat la línia en una sacada blaugrana, l’àrbitre francès hagués pres la mateixa decisió. Molt ens temem que no. És cert que per arribar a aquest final han passat un munt de coses.

Els blaugranes, com ja els hi va passar diumenge passat davant el Fuenlabrada, no han estat gens còmodes a pista perquè tant en atac com, sobretot, en defensa no estaven al nivell al qual ens tenen acostumats. La manca d’un bon treball defensiu té la seva repercussió en atac, ja que en el fons no deixen de ser vasos comunicants. I per aquí s’ha acabat per escapar la victòria avui.

Errades en el tir exterior

Anem al matx. Les coses no començaven gens bé pels visitants. A banda de fallar els primers triples que es provaven, Cory Higgins, cosa estranya en ell, errava en un parell de tirs lliures. Això permetia que els locals marxessin 5-0, després d’un triple d’Angelo Caloiaro. Reaccionaven els blaugranes de la mà de Mirotic, triple i cistella, i Higgins que anotava de contraatac, 7-7.

Els catalans tornaven a fallar en el tir i això concedia als locals un avantatge de sis punts. Un triple de Kyle Kuric redueix a la meitat el marge local, avantatge que es mantindria després de tirs lliures de Rolands Smits i Léo Westemann fins que una cistella de Tyler Dorsey deixava el 19-14 amb el qual s’arribava a la fi del primer capítol.

La defensa blaugrana comença a funcionar

 

A l’inici del segon acte, els visitants milloren pel que fa al rebot defensiu, però la defensa continua tenint massa escletxes i això comporta una nova escapada local tot i una cistella d’Adam Hanga. Un triple d’Omri Casspi, 24-16, obliga a Saras Jasikevicius a demanar temps mort. L’hongarès volador anotarà dues cistelles més, fallant això si un addicional pel 26-20.

Però la defensa blaugrana continua a baix rendiment i l’escapada israeliana amenaça en ser determinat, 30-20, Un segon triple de Kuric alleugereix la ferida que tot i tornar a ser de nou punts, 32-23, veurà com els blaugranes reaccionaran. Més que millorar en defensa, els homes de Jasikevicius aprofitaran els tirs fallats pels grocs per reduir dràsticament el marge local.

Mirotic després de rebot ofensiu, Calathes i Higgins de contraatac anoten per deixar que els macabeus dominin de cinc punts, 34-29. Ioannis Sfairopoulos, el tècnic grec dels locals, talla el partit. A la represa les coses continuen igual tot i un triple de Dorsey, perquè Higgins també encerta des de més enllà de la línia del 6,75 mentre que Pierre Oriola anota a prop de la cistella el 37-34. Sfairopoulos torna a tallar el matx. Per fi la defensa catalana ha millorat i aquest fet té les seves conseqüències al marcador perquè entre Oriola i Higgins deixen en només 1 punt la renda local, 39-38, resultat amb el qual s’arriba al descans després d’un triple fallat per Mirotic.

No tanquem bé la defensa

El tercer triple de Kuric avança per primer cop en el partit als visitants a l’inici de la segona part, però la resposta groga és immediata. Cal destacar el partit d’Ante Zizic que avui està superant als interiors blaugranes. Calathes, Higgins i Kuric anoten per mantenir les coses igualades, 47-47, tot just abans que un triple de Wilbekin vulgui desestabilitzar el marcador, però la resposta, també en forma de triple, arriba de la mà de Calathes.

Insisteixen els locals amb el triple, ara de Dragan Bender, mentre que la resposta blaugrana és de Mirotic, però des de la línia. Dos rebots en atac consecutius dels grocs acaben en cistella local, amb Kuric anotant un tir lliure per una falta tècnica assenyalada a Wilbekin. Un nou triple blaugrana, Higgins, deixa en tan sols un punt la renda local, 57-56. Que el problema blaugrana està en la defensa interior ho evidencia el fet que Zizic ha arribat ja als 20 punts anotats quan la seva mitjana és de 8,5 per partit. Mirotic falla el seu únic tir lliure en el matx, abans que una cistella al pal baix de Davies deixi en quatre punts la renda local. Una cistella de Casspi segella el tercer capítol amb els grocs dominant de sis punts, 65-59.

A la pròrroga

Estem ja en els darrers 10 minuts de joc i els blaugranes no tenen ja massa temps per especular. Un alley-hoop d’esquenes dibuixat per Westermann i finalitzat per Smits vol ser una declaració d’intencions. De fet, els blaugranes s’escarrassen després de rebre quatre punts més. Les cistelles de Smits i Mirotic redueixen el marge local als quatre punts, 69-65.

Un ganxo del de Pogdorica deixa l’avantatge macabeu en només dos punts abans que arribi un triple d’Elijah Bryant que la fa tornar als cinc punts, 72-67. Un marge que es desfà quan Mirotic anota cistella i triple per l’empat a 72. Anoten els locals abans que dues cistelles de Davies tornin posar al davant als visitants per segon cop en el partit, 74-76.

Queden 4.10 per jugar-se. Sfairopoulos demana un temps mort. A la represa, els dos equips rivalitzen en atacs malbaratats. Amb tot el pavelló pressionant als àrbitres, amb Shimon Mizrahi, el president dels macabeus, liderant l’escridassada dempeus davant el seu seient al costat mateix de la pista, bufanda groga al coll, geni i figura, dos tirs lliures transformats per Wilbekin empaten a 76.

Els blaugranes han perdut una oportunitat d’or. Mirotic falla un triple, mentre Zizic continua fent mal a la pintura, 78-76. Moment en el qual Jasikevicius demana temps mort. Queden 43 segons. L’atac blaugrana acaba amb una cistella miraculosa de Calathes per l’empat a 78. A 11 segons Chris Jones acaba d’anotar i a més a més disposa de tir addicional que per sort fallarà. En l’atac blaugrana qui empata a 80 és Higgins a manca de 4 segons. El mateix Jones disposa d’un triple final que també falla i el partit s’haurà de decidir en el temps afegit.

No ens deixen guanyar

Tot i una cistella inicial dels locals, les coses comencen bé pels blaugranes a la pròrroga perquè Davies anota i posteriorment Mirotic avança als visitants des de la línia, 82-84. Un tir lliure fallat per Caloiaro comporta que una cistella de Davies després de rebot ofensiu del pivot de Filadèlfia augmenti fins als tres punts la renda blaugrana, 83-86 a 2.55 per la fi.

Un triple de Bender empata el partit, però Davies, vestit ara de superheroi, anota dos tirs lliures per donar altre cop avantatge als seus, 86-88. Una bona defensa dels forasters obliga els grocs a exhaurir el temps de possessió circumstància que aprofita Higgins per convertir dos tirs lliures més, 86-90. Un nou triple de Bryant revifa als macabeus que en el següent atac tornen a transformar un triple, Dorsey, pel 92-90 a 1.05 per la fi.

Jasikevicius demana un temps mort. L’atac acaba amb dos tirs lliures transformats per Mirotic per l’empat a 92. En l’atac local, de nou fa mal Zizic que ja ha arribat als 24 punts per posar al davant als seus, 94-92. A 12 segons anota Higgins l’empat a 94. I a partir d’aquí temps mort de Sfairopoulos i la decisió parcial de l’àrbitre francès que aplana el camí de la victòria local. Diguis Dorizon, o Difallah, que tenen contra el Barça els àrbitres francesos? Segurament seria tema d’un estudi en profunditat que no és el moment ni el lloc per fer-lo.

@FCBbasket

Estadística