Victòria molt soferta

El Barça ha patit el que no està escrit per aconseguir una victòria que semblava escapar-se indefectiblement. De fet s’han hagut de concatenar una sèrie d’esdeveniments inversemblants perquè l’equip blaugrana s’acabés portant una victòria que semblava totalment impossible trenta segons abans. Un rebot inversemblant de Rolands Smits a catorze segons, una recuperació increïble d’Àlex Abrines a set segons i un triple fallat per Jovan Novak sobre la botzina han acabat per decidir el signe d’un partit.

Ha estat d’una manera difícil d’explicar i encara més difícil d’entendre, tot el que ha succeït en el tram final del matx, però l’esport és així. De fet els blaugranes han aconseguit guanyar un partit en el qual durant els quaranta minuts, no s’han trobat a gust en cap moment. El Fuenlabrada, ara entrenat per Josep Maria Raventós, que està lluitant per escapolir-se de les darreres posicions de la classificació, s’ha trobat amb una possibilitat de victòria quan tothom, començant per ells mateixos, els donaven per segurs perdedors. Segurament per això han sortit a jugar desinhibits i amb la xarxa de seguretat que els donava el fet de no tenir res a perdre.

En aquestes circumstàncies, els locals es trobaven davant un d’aquells partits anomenats trampa. Tot a favor, rival de menor categoria, sobre el paper una víctima fàcil i amb la victòria assegurada des d’abans de començar. Però res del que ha passat ha estat així. De cop i volta, els locals s’han trobat amb un partit que se’ls ha capgirat des de molt aviat. No s’anotava pràcticament res de tres, el rival que tenia fins al moment un percentatge dels pitjors de la lliga, avui tenia el dia, i de sobte s’han trobat davant d’un panorama dramàtic. Només el fet de no rendir-se en cap moment els ha permès arribar a tenir l’oportunitat. I els blaugranes, amb penes i fatigues, l’han aprofitat. Veiem com han anat les coses.

Això avui costarà molt

El matx començava amb signes inequívocs que la victòria no seria gens fàcil. Perquè el primer triple llançat per Melo Trimble entra. Una cistella de Smits retalla un marge que mantindrà Artem Pustovyi abans que una segona cistella de l’ucrainià posi al davant als locals, 6-5. I el que dèiem abans dels triples, després de dues cistelles visitants arriba el primer triple blaugrana, avui una peça de col·leccionista, transformat per Smits per l’empat a 9. Cal tenir en compte que aquest triple del letó era el tercer que provaven els locals.

De fet l’agressiva defensa dels forasters no permet un joc fluid per part d’uns locals que s’ho prenen amb certa filosofia. Mentre es continuen fallant triples, els locals es tornen a avançar gràcies a una cistella amb tir addicional del pivot ucrainià, 12-11. Avantatge que mantindran primer Brandon Davies, avui jugador clau per la victòria dels locals i a continuació Leandro Bolmaro. El mateix Davies des de la línia serà capaç de fer-la augmentar fins al 20-17 amb la qual s’arriba a la fi del primer capítol.

El rebot és l’únic que funciona

Tot i que una cistella de Víctor Claver fa arribar la renda local als cinc punts, 22-17, es continuen fallant triples, fins a quatre en aquesta fase del matx i això permet un parcial 0-7 pels visitants que acaben de capgirar el marcador amb un triple de Jovan Novak, 22-24. Saras demana un temps mort perquè no ho veu gens clar. De tornada al joc les coses segueixen igual. L’atac local és un desgavell. Els triples segueixen sense entrar i ara tampoc s’anota a prop de la cistella. Quan per fi algú anota, en aquest cas Pustovyi després de rebot ofensiu, han passat 4.41 des de la cistella de Claver, el marcador és favorable als forasters de quatre punts, 24-28.

L’únic departament on les coses s’estan fent mínimament bé és en el rebot tan defensiu com l’ofensiu. Una gran assistència de Calathes permet al pivot ucrainià fer una esmaixada per deixar la renda visitant en tan sols dos punts, 26-28. Renda que es mantindrà després de dos tirs lliures transformats per Smits i una cistella al pal baix de Kyle Kuric. Calathes falla un tir lliure que deixa la renda del Fuenlabrada en un sol punt que seran quatre després d’un nou triple de Trimble, 31-35. Resultat que no es mourà abans de la botzina perquè com no podia ser d’altra manera es falla el darrer triple del quart.

Els millors minuts blaugranes

La segona meitat comença com la primera, els blaugranes fallant triples, mentre el Fuenlabrada va anotant. Primer una cistella de Christian Eyenga i a continuació un triple d’Obi Emegano per fer arribar la renda forastera als nou punts, 31-40. Per fi s’encén una petita llum en el túnel. Un triple d’Abrines dóna una mica d’oxigen als de casa que no anotaven un triple des d’aquell del primer quart que havia transformat Smits.

Els blaugranes posen en marxa la seva variant defensiva, zona 2-3, en jugades alternes, però els visitants no es deixen intimidar. En realitat qui pateix per anotar són els blaugranes que necessiten el rebot ofensiu per fer-ho. Així anota un parell de cistelles Smits, però els del sud de Madrid continuen dominant, 38-42. Anota Calathes, però a continuació un triple d’Eyenga torna a elevar la renda visitant als set punts, 40-47.

Amb la tornada a pista de Davies les coses milloren pels locals. Una cistella del de Filadèlfia seguida del segon triple anotat per Abrines i una nova cistella al pal baix de Davies permeten empatar el partit a 47. Tot un miracle. I la cosa no acaba aquí. Bolmaro pren la responsabilitat en atac transformant sis punts consecutius, quatre tirs lliures i una cistella que serveixen posar al davant als de casa per quatre punts, 53-49, després d’un parcial 13-2. Seran els millors minuts dels blaugranes avui.

Quan dóna la impressió que els locals han trobat finalment el camí, el tercer triple del partit de Trimble desfà la màgia. Davies dóna tres punts de renda al transformar els dos tirs des de la línia que prova, però ara es pateix en el rebot defensiu. El de Filadèlfia falla un tir lliure abans que arribin un triple de Novak i una cistella de Ziga Samar sobre la botzina que tornen a posar al davant als visitants, 56-59, a manca només de deu minuts de joc.

Cada punt és un tresor

 

Tot i que Davies transforma dos tirs lliures més, els homes de Raventós tornen a anotar un triple, altre cop Trimble, que acabaria amb 4 de 8. Tot i això un triple de Bolmaro i una esmaixada del pivot de Filadèlfia avancen de nou als blaugranes que arribaran a dominar de tres punts després d’una cistella d’Abrines, 65-62. El mallorquí poc després anota el seu segon triple per donar fins a quatre punts de renda, 68-64. Renda que mantindrà Smits.

Un triple de Novak torna a deixar la renda local en un sol punt. Però els de casa faran arribar el seu avantatge als cinc punts perquè un parell de bones defenses permeten que una cistella de Kuric i dos tirs lliures de Davies posin el marcador en 74-69 a maca de 2.59 per la fi.

Precisament, en el moment més inoportú serà quan es torna a perdre el rebot defensiu per dos cops que permeten fer una cistella a Kyle Alexander a la que seguirà un triple d’Emegano per l’empat a 74. Queden 2.12 per jugar-se i tot està obert. El tècnic lituà demana temps mort, però la jugada en atac acaba amb tir fallat de Sergi Martínez. Tot i això després d’un triple fallat per Trimble, una esplèndida assistència de Calathes permet esmaixar a Davies pel 76-74 a 1.06.

Un rebot que val una victòria

L’atac visitant acaba amb dos tirs lliures per Novak. Falla el segon, però el rebot és per Leo Meidl que anotarà els dos que prova pel 76-78. A l’atac blaugrana ara qui falla el tir és Bolmaro, mentre que serà Trimble qui disposi de dos tirs lliures. Falla també el segon i amb 76-79 al marcador. Qui ara llança dos tirs lliures quan queden 16 segons és Calathes. El de Casselberry falla el segon, però com hem explicat a l’inici, el rebot serà per Smits qui acaba llançant des de la línia dos tirs lliures que anota per l’empat a 79.

Queden catorze segons per jugar-se. L’atac visitant el talla a mitja pista Abrines i el contraatac blaugrana acaba amb un tir fallat de Calathes amb Davies aconseguint capturar el rebot i reben falta personal. Queden quatre segons quan el de Filadèlfia transforma els dos tirs lliures. L’obligat temps mort demanat per Raventós acabarà amb un triple desequilibrat de Novak que no troba l’anella. Semblava impossible, però els blaugranes s’han emportat la victòria per 81-79.

@FCBbasket

Estadística