Classificats pel play-off!

De manera poc brillant, però efectiva, el Barça de Saras Jasikevicius ha aconseguit classificar-se de forma definitiva pel play-off amb avantatge de pista assegurada. I ho ha fet davant un equip polit i ben treballat que de la mà d’un vell conegut, Aíto Garcia Reneses, arribava al Palau amb ganes d’aconseguir una victòria de prestigi. Però una cosa és voler i una altra molt diferent és poder.

Aquest cop s’ha imposat la lògica. Amb un equip blaugrana, liderat per un immens Nikola Mirotic, els de casa tot i que com hem dit no han estat massa brillants han fet el que havien de fer, assegurar-se la victòria i no deixar en cap cas que els alemanys arribessin a creure en les seves possibilitats. I així ha acabat passant.

S’avança l’Alba

El matx començava amb un Barça, com acostuma en els darrers partits, no massa endollat pel que fa a l’encert en el tir exterior. Les errades des de fora la pintura provocaven que no aconseguissin un bon parcial tot i controlar l’atac dels grocs. La primera cistella del partit, Piere Oriola, venia després d’un tir fallat i un rebot ofensiu capturat pel targarí. La segona errada en el triple del geni de Pogdorica, ajuda al fet que els forasters agafin un primer avantatge, 2-6, que talla el mateix Mirotic amb una cistella al pal baix. Malte Delow transforma un tir addicional i això manté la renda alemanya.

Quan per fi s’ajusten les marques és quan els locals es poden refer al lluminós. Entre Mirotic, Adam Hanga i altre cop Oriola al pal baix assistit per Nick Calathes són capaços de capgirar l’electrònic, 10-9. Aíto havia avisat que en el matx d’avui els seus homes correrien i això intenten fer des del començament, però la bona actitud dels locals en el rebot ofensiu no els permet massa alegries als deixebles de l’entrenador madrileny.

Un rebot ofensiu capturat per Mirotic li permet anotar el 12-11 tot just abans que un triple de Peyton Siva un base molt de gust d’Aíto, torni a avançar als grocs, 12-14. Avantatge que es manté després d’una cistella de Brandon Davies. Per fi arriba el primer triple local, que curiosament el transforma Sergi Martínez per deixar en un sol punt el marge groc, tot just abans d’un altre triple, aquest de Rolands Smits que manté el punt per sota, 20-21. El marge es mantindrà al final del primer capítol, gràcies a una cistella de Mirotic, 22-23.

El calaix cubà

El segon període no comença millor pel que fa a l’encert per part blaugrana. Només un dels primers 4 triples es transforma, amb addicional inclòs, per part Kuric pel 26-23. El mateix jugador d’Indiana tornarà a encertar des de més enllà del 6,75 pel 29-23. Però a part del d’Evansvllie poca cosa més.

De fet, els alemanys seran capaços de reduir força el marge aconseguit pels blaugranes, perquè cap jugador local més anotarà fins que ho faci Oriola amb un triple inversemblant gairebé sobre la botzina de possessió. Aquest triple, un pèl miraculós, sembla reforçar l’autoestima local i els homes de Jasikevicius aconseguiran un parcial 6-2, amb cistella i addicional fallat per Calathes. Avui el de Casselberry ha estat altre cop més Calathes que mai, nefast en el tir, excels en el passi. Triple de Mirotic i un sol tir lliure, també del montenegrí, pel 38-30 a 3.44 per la mitja part.

Un triple de Luke Sikma sembla trencar el moment màgic dels locals, abans que torni a anotar Oriola. Els problemes defensius dels blaugranes junt amb una peculiar defensa ordenada per Aíto, fan que el marge local es redueixi del tot. Marcus Eriksson, un altre exblaugrana, empata de triple a 40. Aito segueix amb el famós calaix cubà, amb quatre jugadors en zona i una marca específica sobre Kuric que el de Chamberí encarrega a Siva. Oriola anota i treu un tir addicional que no llançarà ell perquè ha rebut un fort cop al cap que l’envia a la banqueta. El seu substitut, Davies, és qui llança i anota l’addicional pel 43-40. Dos tirs lliures anotats per Mirotic tanquen la primera meitat amb el 45-40 al marcador.

Apareix Brandon Davies

Tot i que la segona part comença millor pels blaugranes, cistelles de Mirotic i Oriola, aquesta amb una nova connexió del targarí amb Calathes, els locals no obren forat al marcador perquè els visitants no ho permeten. Triple de Jayson Granger, malgrat la bona defensa local, sobretot en la primera línia. Un cop de palmell de Mirotic a tir d’Àlex Abrines manté els cinc amunt.

Però tot i la bona defensa local, un triple de Niels Giffey manté les coses molt igualades, 51-49. A partir d’aquí entrem en uns minuts en els quals destaca en l’atac blaugrana Davies. El de Filadélfia, un excel·lent finalitzador, anotarà fins a nou punts de forma consecutiva que donaran, tot i un triple d’Eriksson, fins a 8 punts de renda, 60-52. Amb cistelles, alguna d’elles inversemblants com un espectacular ganxo, fetes gràcies a la seva mobilitat al pal baix. Sergi Martínez des de la línia mantindrà els 8 punts amunt abans que tot i el marge aconseguit, els d’Aíto, que no es donen per vençuts siguin capaços de recuperar-se de l’embat blaugrana. Tant és així que una cistella sobre la botzina de Granger ho deixa tot obert a manca del darrer quart, 62-58.

L’atac blaugrana enterra la defensa de l’Alba

Els locals ja no tenen més marge. Els queden tan sols quatre punts de coixí i no poden especular gens. I altre cop les coses no comencen bé. Ni tant sols aprofiten la bona feina al rebot ofensiu de Smits. Per sort Hanga dóna una mica d’oxigen al transformar un triple lateral, 65-58. Kuric que ha tornat a pista per Sergi Martínez, provoca que els d’Aíto tornin al calaix cubà, tot un clàssic en el repertori del de Chamberí.

Però mentre els grocs estan preocupats pel canoner d’Indiana, qui provocarà el caos a la defensa alemanya és l’impertèrrit Mirotic qui anotarà de nou des del pal baix quatre punts seguits que comencen a ser la tomba dels d’Aíto, 69-58. A més a més, els alemanys volen retallar el marge local a base de triples, però els fallen i això permet una nova cistella d’Hanga que eleva la renda local als tretze punts, 71-68, el màxim avantatge fins al moment. Quan per fi arriba un triple dels visitants, Ben Lammers, el mal ja està fet.

Tot i que els locals tornaran a fallar triples, fins a tres de consecutius, la bona defensa, altre cop en primera línia, els permet sobreviure sense témer pel resultat. Com que Jasikevicius ajunta a pista a Kuric i Abrines, Aíto decideix canviar el calaix cubà per la més ortodoxa 2-3. Però molt aviat s’adonarà que no ha estat una de les seves millors idees. Un triple de Kuric fa arribar el marge local un altre cop als dotze punts d’avantatge, 77-65.

Només queden 2.41 per jugar-se i el matx sembla decidit. Anoten els alemanys quan queden 1.41 per la fi, En Saras no vol arriscar-se i demana un temps mort. Amb l’entrada a pista d’Hanga torna a aparèixer el calaix cubà i ara qui anota de tres és Mirotic que quan queden 20 segons per la fi deixa el definitiu 80-67 amb el que s’acabarà l’enfrontament.

@FCBbasket

Estadística