64 punts en 20 minuts!

Tal com havia passat en els darrers enfrontaments, els blaugranes es trobaven en el seu camí a un equip que arribava al partit amb bona dinàmica, amb bons percentatges en el tir i un poder ofensiu que podria posar en cert perill a l’equip local. I com ha succeït darrerament, tot això ha quedat en res un cop s’ha fet el salt inicial.

Avui el partit començava com si es tractés d’un duel de pistolers amb els estudiantils amb ganes de gresca. I del duel d’atacs també ha sortit triomfador el Barça que ha fet una primera part de somni, 64 punts anotats, la millor marca des de la temporada 1989/90 quan a la banqueta blaugrana s’asseia Aíto Garcia Reneses.

En canvi la segona meitat ha estat totalment diferent. Sigui per relaxació, sigui per desconnexió o sigui perquè Saras Jasikevicius ha fet jugar als que disposen de menys minuts habitualment, el ritme en atac no ha estat el mateix, però el que ha passat és que la defensa ha treballat millor que en els primers 20 minuts deixant, finalment als col·legials en uns ridículs 29 punts en els darrers vint minuts de joc. Aquesta és la grandesa d’aquest Barça. Pot tenir més o menys encert pel que fa a l’anotació, però el que no és negociable és el treball defensiu. Un gran símptoma.

Sense pietat

Els visitants començaven com s’esperava. Encertats en atac, anaven darrere el seu somni de donar la sorpresa en la seva visita al Palau. Dirigits a pista pel veterà porto-riqueny José Juan Barea, els visitants, anotaven en els primers atacs. Els locals responien amb triple de Nikola Mirotic i esmaixada després de contraatac de Sergi Martínez, 5-4.

Barea s’apuntava també a provar de tres per posar al davant altre cop als homes de Jota Cuspinera. Els blaugranes no tenien més remei que augmentar la intensitat defensiva. En atac, Léo Westermann amb un triple, Mirotic amb dos tirs lliures i Nick Calathes amb una cistella obrien el primer forat al lluminós, 12-7. Un nou triple de Barea vol mantenir el somni col·legial fins que els locals els faran veure que els somnis, somnis són. Mirotic transformarà dos triples consecutius i per la seva part, Sergi Martínez aportarà dos tirs lliures pel 22-10.

Reaccionen els estudiantils amb un triple de John Robertson, però ara qui fa mal a la pintura visitant torna a ser Sergi Martinez transformant un ganxo abans que Artem Pustovyi anoti un parell de tirs des dels 4,50 pel 26-15. Amb els locals fent la seva defensa que passa d’individual a zona 2-3 per tornar a individual, una cistella al pal baix de Rolands Smits seguida de cinc punts de Kyle Kuric, triple i una cistella després de rebot ofensiu, tanquen el primer capítol amb els locals manant de divuit punts, 33-15. Ja ho hem dit, el somni estudiantil no deixava de ser una versió moderna del compte de la lletera.

Festival ofensiu

Un triple de Nemanja Djurisic i una cistella amb addicional fallat d’Àngel Delgado semblen que volen reconstruir el pot de llet, però serà tan sols un miratge perquè després d’un temps mort demanat pel tècnic lituà les coses es posaran a lloc. Tornen a anotar els col·legials, a partir d’aquí arriba la resposta local, primer és Pierre Oriola i a continuació apareixerà l’escorta d’Indiana per transformar dos triples consecutius pel 41-26. Torna la defensa zonal dels de casa, abans que sigui Leandro Bolmaro qui s’apunti a la festa del triple pel 44-26.

Com es pot comprovar les coses continuaran anant pel pedregar pels visitants. Oriola transforma un tir addicional abans que entre Westermann i Pustovyi facin arribar la renda local als 19 punts, 51-32. Mirotic, un cop més, dóna proves de la seva versatilitat, perquè en defensa li posa un tap a Víctor Arteaga per a continuació en atac agafar un rebot ofensiu que té el premi de dos tirs lliures que transforma pel 53-32. Després de cistella i addicional d’Aleksa Avramovic tornen els triples locals, Calathes i Westermann pel 59-35 a menys de dos minuts per la mitja part.

El matx està sent un festival ofensiu que de moment no s’atura. Dos tirs lliures de Pustovyi i un cop de palmell de Mirotic fan arribar la renda local als vint-i-set punts, 63-36. Un triple d’Alec Brown vol revifar als seus, arribant-se a la fi de la primera part després que Pustovyi anoti tan sols un tir lliure pel 64-39.

S’atura l’atac, però es manté la bona defensa

Quan dóna la impressió que assistirem a un record històric pel que fa a l’anotació blaugrana, el partit pateix un canvi de guió. Els locals tenen ara força problemes per anotar. Es fallen triples, es perden pilotes, no es fiquen ni els tirs oberts. De fet l’atac blaugrana que havia fet meravelles uns minuts abans sembla haver entrat en crisi. Per sort, on s’ha millorat i molt és en l’aspecte defensiu.

L’Estudiantes no anotarà fins que ho faci Robetson qui aportarà cinc punts, cistella i triple, per reduir la renda local als 20 punts, 64-44. De fet la ferida no serà més gran perquè com hem dit, en defensa les coses es continuen fent bé. Per fi arriben els primers punts blaugranes en aquesta segona meitat. Serà l’inevitable Mirotic qui transformi un triple pel 67-44. Però de moment només és una flor al bell mig d’un desert.

Passaran gairebé dos minuts més fins que no es torni a moure el marcador, cistella al pal baix de Sergi Martínez, 69-44 a 4.18 per la fi del tercer capítol. Com es pot comprovar tampoc han anotat els visitants perquè la defensa blaugrana continua fent molt bona feina. Un nou triple de Robertson és l’excepció que confirma la regla, però després d’un temps mort demanat pel tècnic lituà, els forasters no tornaran a anotar en el que queda de quart. En canvi els locals sí que ho faran. Primer Smits de tir lliure al qual seguiran una cistella i dos tirs lliures de Kuric per acabar amb una cistella de Bolmaro que tanca el tercer capítol amb 30 punts de renda pels locals, 77-47.

A 2 punts dels 100

Amb el partit completament resolt, els dos equips surten sense pressió a jugar els darrers 10 minuts de partit. Barea torna a anotar, però rep la resposta primer de Smits i més tard de Pustovyi qui anota una esmaixada pel 81-49. Adam Hanga, inèdit fins al moment, aportarà un parell de tirs lliures per mantenir els 32 punts de renda pels locals. Smits respon també de tres al triple que abans havia anotat Avramovic. Tornen a anotar els col·legials, i ara qui respon és Àlex Abrines amb triple i esmaixada amb la qual finalitza un contraatac, 91-56.

Estem en els darrers 5 minuts de partit i els locals volen arribar als 100 punts, però es quedaran a les portes perquè fallaran fins a tres tirs lliures de sis llançaments. El primer serà un d’Hanga que només n’anota un per al 92-56. Un ganxo de Pustovi dóna esperances, però en el següent atac, l’ucraïnès només anota un tir lliure, 95-58.

Ara la defensa local afluixa una mica la seva intensitat tot i que torna a defensar en zona 2-3. Pustovyi anota d’esmaixada abans que Bolmaro falli el tercer lliure als que abans ens hem referit, 98-62. Oriola també falla, però en el seu cas en un tir de tres mentre que els col·legials sí que anotaran els seus dos triples finals, Djurisic i Edgar Vicedo, pel definitiu 98-68.