Un Barça que fa por als rivals

El Barça de Saras Jasikevicius s’ha convertit en la versió basquetbolística de l’home del sac pels rivals contra als quals s’enfronta. Per allà on passen els blaugranes desapareix l’alegria i sobretot l’encert en atac d’uns equips, dóna igual la competició, que quan es troben al davant a l’equip blaugrana comencen a patir tots els mals. Avui, davant el València, el tercer millor atac de l’ACB, ha passat tres quarts del mateix.

Una nova obra d’art defensiva minimitzava a uns taronges que volien, però no podien amb una defensa que els deixava en percentatges inferiors als que estan acostumats. I en atac, els visitants gaudien de l’encert d’algun dels seus referents ofensius. Avui li ha tocat a Àlex Abrines, 23 punts 7 de 9 triples convertits, per obrir la llauna d’una defensa local que ni de lluny s’apropava a la que tastaven quan creuaven la mitja pista. El que hem dit, per la Fonteta ha passat un malson anomenat Barça.

La defensa blaugrana es posa en marxa

Els primers minuts del partit, han estat un petit desgavell. Louis Labeyrie, el desmanegat pivot francès, anotava la primera cistella del partit, mentre els visitants no trobaven l’encert ni des de l’exterior, triples fallats per Nick Calathes i Nikola Mirotic, ni des de prop. No havia manera d’anotar. Per sort la defensa visitant impedia que el desencert ofensiu signifiqués un greu problema. De fet els blaugranes acumulaven recuperacions en lloc de cistelles fins que Pierre Oriola feia, al pal baix, la cistella de l’empat a 2. Calathes tornava a empatar, ara a 4, abans que es produeixi la primera escapada blaugrana.

Amb la defensa treballant bé, un triple de Víctor Claver i una cistella de Mirotic donaven cinc punts de renda, 4-9. Els locals no trobaven una altra solució que fiar-ho tot a l’encert de Mike Tobey. Un pivot de 2,10 molt mòbil que aconseguia transformar un addicional pel 7-9. A una nova cistella de Mirotic responien els locals amb un triple de Joan Sastre per deixar la renda visitant en tan sols un punt.

Una nova cistella taronja capgira el marcador i de forma automàtica el tècnic lituà demana temps mort. Es perd una nova possessió, és el sisè cop que passa, però no hi ha conseqüències perquè la defensa blaugrana evita que la renda local creixi. Per fi algú anota, és Brandon Davies qui ha entrat en lloc d’Oriola, que des del pal baix fa el 12-13. Amb la defensa blaugrana en ebullició arriba una cistella de Rolands Smits. Després d’una nova cistella local serà Léo Westermann, bon partit del francès, qui deixi el 14-17 amb el qual s’arriba a la fi del primer capítol.

Els blaugranes obren forat

El segon període comença amb un Barça fallant fins a quatre triples de forma consecutiva. Tot i que ara els visitants defensen en zona 2-3, un triple de Labeyrie empata el matx a 17. Responen els blaugranes a la seva manera habitual. Cistella d’Adam Hanga culminant un contraatac i cistella de Davies des de dins la pintura. La defensa que torna a ser individual permet que l’únic intent de dos de l’aler mallorquí, valgui pel 17-23. Després d’un punt de tir lliure local, Abrines transforma el seu primer triple pel 18-26 quan s’entra en els darrers cinc minuts de la primera part.

Els locals comencen a donar mostres de no estar gens a gust a la pista. En canvi els blaugranes van a la seva. Cistella de Mirotic i assistència màgica de Calathes perquè Oriola faci arribar l’avantatge visitant als nou punts, 21-30, obligant a Jaume Ponsarnau a tallar el partit. El temps mort no solucionarà els problemes del seu equip, perquè després d’una cistella local Abrines torna a anotar de tres.

La renda visitant és ja de deu punts, avantatge que mantindrà Oriola, 25-35. Després de dos punts locals qui demana temps mort és Jasikevicius. Quan el partit es reprèn, Ponsarnau ha remogut la seva defensa que ara planteja una zona 1-3-1. Mirotic l’aprofitarà per anotar un triple que fa arribar la renda blaugrana als onze punts, 27-38. Òbviament, els taronges tornen a la defensa individual que els serveix de molt poc perquè Abrines també anota de tres pel 29-41 amb el qual els dos equips marxen als vestidors.

Tímida reacció taronja

 

Al començament de la segona part les coses no acaben de rutllar massa bé pels blaugranes. Tot i una cistella de Calathes que manté els dotze de renda, entre un triple de Guillem Vives, una pilota perduda pel base de Casselberry i una falta en atac de Davies, seran aprofitades pels locals per fer decréixer el marge visitant fins als set punts, 38-45, tot i un contraatac finalitzat per Mirotic.

Jasikevicius demana un temps mort per solucionar el petit sotrac on es troba el seu equip. Tot i la pausa les coses segueixen sense funcionar perquè els forasters busquen sense encert el tir exterior, mentre que en defensa, Tobey continua sent un malson. Tot i que Oriola tapona una entrada a cistella de Klemen Prepelic, l’eslovè anotarà un triple que culmina un 7-0 pels locals que deixa en tan sols dos punts la renda blaugrana, 43-45.

I com va passar a Milà, l’acostament local esperonarà als blaugranes. Un parell de bones defenses i els triples de Claver i l’inevitable Abrines, seguit d’un alley-hoop de Smits a passi de Westermann refan la situació pels forasters, 43-53. Altre cop s’ha despertat la bèstia. Un triple de Derrick Williams talla la ratxa blaugrana abans que una cistella de Davies faci arribar l’avantatge visitant als vuit punts, 47-55. Marge que creixerà després d’una cistella amb tir addicional transformat per Hanga, 47-58. Resultat que no es mourà abans d’arribar al darrer quart perquè un tap estratosfèric de Davies sobre Vives ho evita.

Abrines posa la directa

 

 

El darrer període comença amb un triple fallat per Westermann, però amb rebot ofensiu de Davies que acabarà amb cistella de Smits pel 47-60. Després de dos tirs lliures fallats per Hanga, Vanja Marinkovic, inèdit fins al moment, anotarà un triple que sembla revifar als seus, 50-60. Hanga es refà dels tirs lliures fallats convertint un triple abans que una falta tècnica assenyalada a Ponsarnau signifiqui el primer punt anotat per Kyle Kuric en el partit.

Un nou triple de Marinkovic serà el precedent de l’únic triple transformat per Kuric en el partit, 53-67. De nou anotarà un triple Marinkovic, aquest serà el seu darrer encert del matx, abans que sigui Abrines qui amb dos triples més, anotats de forma consecutiva, faci arribar el marge blaugrana als quinze punts, 58-73, que seran disset després d’una cistella de Calathes.

Amb l’equip taronja impotent i esgavellat, després de tres punts locals, entre un triple d’Abrines i una cistella de Davies, això si fallant l’addicional, faran arribar la renda blaugrana als dinou punts, 61-80 a manca de 1.37 per la fi. Els visitants afluixen un pèl en atac i després d’un parell d’atacs fallats pels dos equips, un triple final de Fernando San Emeterio deixarà el definitiu 64-80 al lluminós.

@FCBbasket

Estadística