La clau està a la defensa

Una nova demostració defensiva ha estat la clau per la victòria aconseguida en la visita dels blaugranes al Mediolanum Forum d’Assagoo, un poblet dormitori dels afores de Milà. Els homes d’Ettore Messina, el reputat coach de Catània, portaven una bona ratxa de partits guanyats que els havien fet arribar a la segona plaça de la classificació de la lliga regular de l’Eurolliga.

Però avui s’han topat amb el líder de la competició que ha plantejat un mur defensiu que no els ha permès fer el seu joc habitual. Pressionant molt les línies de passi i no permeten tirs oberts des de l’exterior, els han produït un curtcircuit en deixar-los en tan sols un pobre 13,3% d’encert en el triple, 2 de 15, que en definitiva ha estat clau per la minsa, fins i tot ridícula, anotació final dels locals, 56 punts.

Per la seva part, els blaugranes en atac han estat en la seva línia, un pèl més fluixos de l’habitual, però amb l’encert suficient per aconseguir una nova victòria que els apropa i molt a la primera plaça de la classificació final de la fase regular de la competició.

La connexió Calathes/Oriola funciona

Les coses començaven força bé pels forasters. Després d’una cistella inicial dels italians, Vladimir Micov, era Àlex Abrines qui anotava el seu primer intent de tres. En defensa les coses es feien força bé, tapant qualsevol forat i després d’un tap majestuós de Pierre Oriola a Michael Roll, qui anotava era Cory Higgins culminant un contraatac.

Les coses anaven bé perquè avui Nick Calathes estava fent de Calatahes, fluix en el tir immens en la direcció de joc. La seva connexió amb Oriola dóna un parell de cistelles fàcils sota el cèrcol per mantenir el marge aconseguit, 6-9. Amb la defensa blaugrana començant a carburar. S’entra en una fase de desesperació local que permet als blaugranes escapar-se en el marcador gràcies a l’aportació de Brandon Davies que ha entrat a pista per la segona falta personal del pivot targarí, les dues en atac. Un parell més de cistelles del de Filadèlfia, la segona amb una esmaixada d’esquenes després de recuperar la pilota a mitja pista, eleven el marge visitant als set punts, 6-13.

Messina que ha començat amb Sergio Rodríguez a la banqueta, el fa sortir a pista a posar una mica d’ordre en el seu atac que ara mateix és un guirigall. Amb el de San Cristobal de La Laguna a pista, els atacs locals tenen més sentit fins al punt d’ajustar el marcador aprofitant uns atacs mal finalitzats pels visitants, 12-13. Una cistella final de Rolands Smits permet arribar al segon quart amb tres punts de renda pels blaugranes, 12-15.

Mirotic!

Un triple a l’inici del segon capítol de Jeremy Evans vol fer la sensació que els de Messina han trobat la solució als seus problemes amb la defensa blaugrana, però serà una solució passatgera. Tot i que respon Davies al pal baix, es nota que els forasters no han començat bé aquest segon quart. Saras Jasikevicius ha de demanar un temps mort, perquè en atac no es fan les coses bé. Els locals es tornen a avançar amb resposta per part d’Adam Hanga, però la nova batzegada local els donarà quatre punts de renda, 23-19.

Quan sembla que els milanesos seran capaços d’obrir forat al lluminós apareix majestuós Nikola Mirotic per fer amb un triple els seus tres primers punts del partit. L’avantatge als de Messina els durarà una mica més fins que després d’una nova cistella d’Hanga, bon partit el seu, arriben el segon triple d’Abrines i una altra cistella de Mirotic pel 25-29. La renda visitant continuarà creixent perquè a una cistella italiana li respon Mirotic amb un nou triple pel 27-32.

El partit es fa una mica espès, amb la defensa blaugrana treballant força bé, tot i que en atac els forasters pateixen alguna llacuna. Un cop en el tram final del segon període, Víctor Claver manté els cinc punts de renda des de la línia de tir lliure. Curiosament són els únics tirs lliures que llançaran els blaugranes en el primer temps. Una nova connexió Calathes-Oriola permet al targarí fer el 29-36 abans que una nova bona defensa blaugrana sigui aprofitada per Higgins per fer el 29-38 amb el qual s’arriba al descans.

Messina no troba la solució

El tercer quart comença amb els blaugranes dominant el rebot defensiu i això els permet que tot i una cistella de Zach Leday, augmentar el botí després de dues cistelles de Mirotic, la segona amb addicional transformat pel 31-43. A la banda, Messina és incapaç d’aturar la sagnia que li està provocant la defensa blaugrana que com ens té acostumats passa, en mig d’una jugada dels rivals, a defensar en zona.

Per un moment, l’atac local desperta amb quatre punts consecutius, però no passa d’aquí. Higgins anota i després de tres tirs lliures transformats per Kevin Punter, serà Mirotic qui també anoti pel 38-47. Els milanesos continuen reduint la renda amb una nova cistella abans que aparegui l’hongarès volador. Hanga anotarà un triple per a continuació fer un contraatac que culmina amb un vol dels seus pel 40-52.

Els locals seran capaços per un cop de carregar el rebot ofensiu, aconseguint que després de dues captures sigui Evans qui anoti. Malgrat això torna a anotar Hanga per mantenir els dotze de renda, 42-54. Messina ja no sap que plantejar perquè segueix sense tenir les respostes que els seus jugadors necessiten. Després de dos punts locals, Smits falla un tir lliure pel 44-55 amb el qual s’arriba al darrer capítol.

Els italians es rendeixen a l’exhibició blaugrana

La sortida blaugrana en el període final serà definitiva. Si a Messina li quedaven esperances en el seu equip, molt aviat començarà a abandonar-les. La defensa blaugrana que de cop i volta, ja ho hem explicat, es converteix en una zona que desconcerta a uns locals que miren de reüll a la seva banqueta i no troben cap solució. Mentre, l’atac blaugrana dirigit per un sensacional Calathes, cap punt anotat però 11 assistències avui, que dóna un passi genial a Smits. El letó insisteix amb una cistella al pal baix, abans que sigui Claver qui rep una nova assistència del base de Casselberry pel 44-60.

Queden 7.50 per la fi i a la banqueta local es mastega la tragèdia. Messina, amb poca convicció demana temps mort. Els seus homes no reaccionen i un triple de Léo Westermann fa arribar el marge català als dinou punts, 44-63. Per part italiana apareix un actor secundari, Riccardo Moraschini, qui anota una cistella, mentre que Claver falla el segon tir lliure, pel 46-64.

En plena descomposició de l’atac local, maltractat per la impressionant defensa blaugrana, els visitants augmenten el seu avantatge amb cistelles d’Abrines i Claver pel 46-68. Per part local, ara mateix l’únic que troba l’anella és el secundari Moraschini qui anotarà fins a tres tirs lliures de forma consecutiva. Anota Westermann abans que altra volta sigui Moraschini qui doni la cara transformant un triple pel 52-70. Estem ja en el darrer minut de joc i la defensa blaugrana es prendrà uns segons de respir, que per cert s’ha guanyat. Anoten amb facilitat Shavon Shields i Jeff Brooks. Mentre que qui signarà el definitiu 56-72 serà Davies a 23 segons per la fi.

@FCBbasket

Estadística