El Saragossa es troba un equip molt sòlid

El Saragossa de Sergio Hernández arribava al Palau amb ganes de gresca. Reforçat pels seus darrers resultats, 6 victòries en vuit partits, el seu pla de joc es basava en atacs molt curts intentant trobar la defensa local mal col·locada i alhora jugar amb el factor d’un possible desgast físic dels blaugranes provocat pels partits de l’Eurolliga. Recordem que els locals venien de jugar dijous un partit molt dur a Madrid, buscant en definitiva desestabilitzar als blaugranes.

A l’hora de la veritat s’han trobat que aquest equip dirigit per Sarunas Jasikevicius, als que alguns ja els hi comença a fer por, té més d’un vessant i que pot oferir, fins i tot dins del mateix partit, diverses opcions de joc. Avui han optat per jugar al mateix que els aragonesos. Joc ràpid, poca elaboració i molt atac directe tant a les contres com en les jugades de cinc contra cinc. Nick Calathes no havia entrat a la convocatòria del partit. A partir d’aquí calia esperar que la qualitat individual fes la resta i que el ritme del joc fos al final el que decidís convençuts ara com ara de la seva superioritat. Doncs dit i fet.

Inici trepidant

El matx començava a un ritme trepidant. Amb els visitants intentant superar la defensa blaugrana per velocitat, com hem dit a l’entradeta, els locals acceptaven el repte sense recances. Entre un triple de Cory Higgins i una cistella d’Adam Hanga capgiraven les cistelles inicials dels forasters. Un triple de Robin Benzing el responia Artem Pustovyi titular avui, mentre que era de nou l’hongarès volador qui transformant un addicional posava als locals al davant, 10-9.

El ritme era endimoniat amb els visitants traient profit del seu bon percentatge en el tir. Tot i una cistella de Nikola MIrotic, els aragonesos marxen de sis punts, 12-16, després d’un triple de Rodrigo San Miguel. Entre Higgins i Mirotic poden mantenir les coses amb un mínim avantatge foraster, gràcies al fet que el de Danville ha transformat l’addicional, 17-18.

Tot i que els locals dominen el seu rebot defensiu, ho faran pràcticament tot el partit, tan sols concediran 3 rebots a la seva pintura als homes d’Hernández en els quaranta minuts de joc, l’encert en el tir dels visitants continua fent estralls. Un triple de Nico Burssino fa tornar els quatre punts de renda pels rivals, 17-21. El tècnic lituà decideix tallar el partit per ajustar la defensa local.

Entre Leandro Bolmaro i Brandon Davies empaten el matx a 21, abans que els locals plantegin per primer cop una defensa zonal 2-3 per aturar l’atac dels rivals. La proposta surt bé fins al punt que quan Mirotic anota posa al Barça altre cop al davant, 23-21. Després de cistella visitant un segon triple d’Hanga dóna als locals tres punts de renda abans que un nou triple de Brussino empati a 26, resultat amb el qual s’arriba a la fi del primer capítol.

La defensa fa acte de presència

El brutal ritme de partit continuarà en el segon quart. Els cops se succeeixen sense solució de continuïtat. Triple d’Àlex Abrines, triple de Dylan Ennis. El matx continua empatat. De cop i volta, les coses es comencen a fer fosques pels visitants. La defensa blaugrana puja el seu nivell d’intensitat i això provoca un primer curtcircuit a les files aragoneses. Una cistella després de rebot ofensiu de Davies seguida d’una esmaixada de Rolands Smits i quatre punts més del pivot de Filadèlfia, cistella al pal baix i dos tirs lliures, fan arribar el marge local per primer cop als set punts, 37-30.

Ara qui no aguanta el ritme són els visitants que es troben amb una pedra a la sabata per culpa de l’encert de Kyle Kuric, triple i cistella, qui fa augmentar una renda que arribarà als tretze punts quan s’afegeix a la festa Bolmaro amb un triple, 45-32. Un dels pocs rebots ofensius dels forasters els permet anotar un triple, de nou Benzing. Però els locals no s’aturen i continuen matxucant l’anella que defensen els aragonesos. Anoten Bolmaro i Sergi Martínez abans que un contraatac finalitzat per Higgins faci arribar la renda local als catorze punts, 51-37. Els visitants reaccionaran tot aprofitant una certa davallada local en el tir. De fet, fins a la mitja part només anotarà Higgins, dos tirs lliures i una cistella mentre els rivals aconseguiran set punts que els fa arribar a la segona meitat encara vius, 55-44.

El Saragossa retalla el marge

El desconcert a l’atac local continuarà en els primers minuts de la segona meitat. Tot i que les coses comencen bé, esmaixada després de contraatac de Davies i un posterior tir lliure del de Filadèlfia, 58-46, els visitants seran capaços de retallar la renda local aprofitant que la defensa blaugrana ara defèn amb menys intensitat.

Sembla que l’atac local reacciona, entre Higgins i un triple de Mirotic tornen els onze punts d’avantatge pels de Jaskevicius, 63-52, però serà una recuperació momentània perquè dues pilotes perdudes, Bolmaro i Mirotic, permeten un parcial 0-8 que obligarà el tècnic lituà a demanar temps mort a manca de 5.34 per la fi, 63-60. Un triple d’Hanga alleugereix la pressió que ara senten els locals. Tot i un triple de San Miguel, els locals tornen a defensar bé i això els permet recuperar part del terreny perdut. Quatre tirs lliures de Davies i un triple d’Abrines calmen la situació, 73-63.

Quan l’aler mallorquí torna a transformar un triple serà el tret de sortida d’una allau de triples, un altre d’Abrines i dos d’Hanga, que donaran als blaugranes fins a quinze punts de renda, 82-67, tot i que entremig Jonathan Barreiro ha transformat també un triple. Els aragonesos que no es volen donar per derrotats encara, aprofitaran el darrer minut i 3 segons per anotar cinc punts, cistella de Rasheed Sulaimon i triple d’Ennis per deixar tan sols deu punts de renda pels de casa a manca dels darrers deu minuts de partit, 82-72.

Festival ofensiu blaugrana

Els locals tornen a no estar encertats en atac en els primers minuts del darrer període, però tot i això la defensa evita que els rivals anotin. Qui per fi anota és Mirotic i a partir d’aquí l’atac local tornarà a millorar les seves prestacions. Cistella de Kuric i una espectacular esmaixada de Bolmaro culminant un contraatac coast to coast, 88-72.

Però tot i aquesta fase de joc ofensiu espectacular blaugrana, les coses es tornen a ajustar després d’un parcial 0-7 en el que hi ha hagut entre altres coses una falta tècnica assenyalada al tècnic lituà, 88-79. Serà a partir d’aquí quan l’equip visitant comenci a patir tot l’esforç fet fins al moment. El seu atac no pot amb la defensa local i les coses es comencen a aclarir. Davies falla el seu segon tir lliure, seves són les úniques errades de l’equip en aquest departament avui, però no falla en la següent ocasió en la qual passa per la línia. Tampoc falla Mirotic, com tampoc ho fa Kuric en els tres tirs dels quals disposa, 98-79 a 2.36 per la fi.

Anoten els rivals mentre l’escorta d’Evansville transforma dos tirs lliures més pel 100-81. Tot i que ara el Saragossa juga una mica desordenat, troba la manera d’anotar gràcies a San Miguel abans que un triple de Sergi Martínez faci arribar la renda blaugrana als vint punts, 103-83. Renda que creixerà més després d’una cistella de Pustovyi. Anota Ennis abans d’un rebot ofensiu del pivot ucraïnès que li permet passar per la línia al rebre falta personal, 107-85. Ja a les acaballes del matx, serà l’exblaugrana Aleix Font qui transformi cistella i addicional pel definitiu 107-88.