Ho han tornat a fer!

Gairebé un mes després, els blaugranes tornaven al lloc dels fets. I com aleshores tot i que amb mètode i circumstàncies ben diferents, ha succeït el mateix. Victòria incontestable d’un Barça que comença a ser una piconadora.

Els homes de Sarunas Jasikevicius, sense fer un partit extraordinari, a diferència de la cita copera, han acabat de treure de polleguera a un equip blanc que ho ha intentat amb totes les seves forces jugant bé en defensa, sent prou durs sota els taulells, amb una molt bona selecció de llançament, 11 de 23 en triples i molestant prou en la construcció de joc dels blaugranes.

Ho han fet gairebé tot bé, malauradament, ni fent-ho bé els ha servit de gaire perquè al davant s’han trobat a un equip amb les coses molt clares, que ha canviat de defensa en la mateixa jugada passant d’individual a zona i a l’inrevés, amb un desplegament físic envejable i amb una determinació i una intensitat tals que els ha permès dominar el ritme de joc durant els quaranta minuts de joc.

És cert que no han obert forat al marcador més enllà de cinc, sis punts de renda, arribant a set en moments puntuals, però en canvi tampoc en cap moment han concedit un parcial massa generós a un Madrid molt necessitat de victòries per no perdre la plaça als play-offs.

Els blaugranes, amb les idees molt clares

 

Precisament el matx començava amb un 0-7 al lluminós. Un parell de cistelles de Nick Calathes i un triple de Pierre Oriola, gran partit el del targarí qui acabaria sent el màxim anotador del partit, posaven en avís als locals que les coses no els hi serien fàcils. Un triple de Jeffery Taylor volia ser el contrapunt dels locals, però la resposta immediata era també en forma de triple aquest cop per part del base de Casselberry. Després de tres punts locals, era de nou Oriola el que anotava un triple per mantenir els set punts de renda.

A partir d’aquí arriba la reacció blanca gràcies a la qual són capaços fins i tot de capgirar el marcador, abans que Cory Higgins anotés per tornar a avançar als visitants, 14-15. Després d’una cistella blanca serà Kyle Kuric qui anoti un triple per donar als seus dos punts de renda que els blancs desfan gràcies a una cistella amb addicional de Gabriel Deck.

Pablo Laso havia dissenyat una defensa molt pressionant amb dos marcatges molt especials, Deck sobre Mirotic mentre Taylor, el seu millor defensor sens dubte, s’encarregava d’Higgins. Però tot i aquesta disposició defensiva, els homes de Saras trobaven la manera de solucionar-ho buscant alternatives. Dos tirs lliures de Mirotic tornen a avançar als blaugranes abans que Davies aporti un tir lliure pel 19-21. Amb la defensa blaugrana traient fum a manca de 3 segons Kuric transforma el seu segon triple de la nit pel 19-24 amb el que s’acaba el primer capítol.

Oriola!

Surt fort el Madrid a l’inici del segon acte. Un triple de Fabien Causeur vol ser una declaració d’intencions, però una cistella d’Adam Hanga minimitza els danys. Alberto Abalde insisteix amb el triple per ajustar el marcador abans que un triple de Rolands Smits mantingui els quatre d’avantatge pels visitants, 25-29.

Insisteix de tres el d’A Coruña en uns moments en els quals el rebot defensiu blaugrana col·lapsa per culpa d’Edy Tavares que imposa la seva llei sota els taulers. Un triple de Nicolas Laprovittola capgira el marcador 31-29, moment en el qual el tècnic lituà demana temps mort. Els blaugranes es refan gràcies a un triple de Mirotic, l’únic que transformarà en tota la nit, amb Kuric mantenint el lleuger avantatge visitant.

Una espectacular combinació blaugrana acaba amb esmaixada i addicional d’Oriola abans que després d’una nova bona defensa el pivot targarí atrapi una pilota després d’un tap de Tavares a Kuric pel 35-41. El quart acabarà com havia començat, amb triple local, ara de Deck, pel 38-41 amb el qual s’arriba al descans.

Ningú dona res per perdut

La segona meitat comença amb una espectacular esmaixada de Mirotic que no té el premi de transformar l’addicional. Tot i que la defensa blaugrana està bé en aquesta fase del matx, al fallar un parell de triples es permet que els locals empatin a 43 abans que de nou Mirotic anoti en culminar un contraatac per tornar a avançar als visitants.

Un triple de Deck capgira el marcador abans que un cop de palmell en un rebot ofensiu d’Àlex Abrines torni a posar al davant als forasters a l’electrònic. Laso no ho veu clar i demana temps mort, però el seu equip en atac no se’n surt i qui si anota un triple és Abrines pel 46-50. Els blaugranes estan fent un partit en format gota malaia que està destrossant el sistema nerviós d’un equip blanc molt pressionat.

Un nou triple de Deck, el millor de llarg entre els locals, minimitza els danys, però la resposta és decebedora pels homes de Laso, triple de Kuric per mantenir el marge blaugrana en els quatre punts, 51-55. Tavares torna a fer mal dins la pintura i a més té el premi d’un tir addicional. Brandon Davies inèdit fins al moment pel que fa al tirs de camp anota pel 54-57 amb el que s’arriba al darrer quart.

La defensa marca el camí de la victòria

A l’inici del darrer acte, Jaycee Carroll anota un triple aprofitant que no és a pista Abrines. El partit està empatat a 57. Saras de forma immediata reacciona fent entrar al mallorquí. Davies torna a anotar abans que Laprovittola transformi el seu segon triple de la nit per avançar d’un punt al seu equip. Saras demana temps mort per ajustar la defensa. Però no pot controlar el factor Tavares que torna a fer mal aconseguint anotar i a més pot transformar el tir addicional.

El marge local arriba per primer cop al partit als quatre punts, 63-59. I això passa en el pitjor moment possible, quan queden menys de vuit minuts per la fi. Davies no falla per deixar l’avantatge blanc en tan sols dos punts.

Aleshores apareix la millor versió defensiva dels blaugranes. Per dos cops seran capaços de recuperar la possessió i en atac els blaugranes faran dues vegades de forma consecutiva la mateixa jugada. Assistència de Mirotic a un Calathes sol sota l’anella. Ho fan tan bé que quan ho proven per segon cop, els blancs no han estat capaços de trobar l’antídot. Dues jugades que expliquen perfectament com juga aquest Barça polivalent.

Un tap i una esmaixada que valen un partit!

 

Les dues cistelles serveixen per abjurar del perill blanc i tornar a avançar als catalans, 63-65. Després que els blancs anotin, ho fa Hanga de tres pel 65-68. Abalde transforma un triple per l’empat a 68. Tot i que els visitants no anoten en el seu atac, per part local Usman Garuba només és capaç de transformar un tir lliure. Això permet que Mirotic torni a avançar als culers abans que una bona defensa blaugrana permeti el tercer triple de la nit d’Oriola pel 69-73 a 3.03 per la fi.

Laso contínua sense veure-ho clar i decideix tornar a tallar el partit. Anoten els locals que en defensa poden recuperar la possessió, però Abalde fallarà el triple que prova i a més el rebot és per Mirotic qui anota els dos tirs lliures dels quals disposa per mantenir els quatre punts de renda, 71-75. Deck falla un tir lliure, però els blaugranes tot i un temps mort no ho aprofiten perquè Higgins perd la possessió. La jugada blanca acabarà amb un tap de Mirotic a Deck sota mateix l’anella.

L’atac visitant acaba amb esmaixada d’Oriola que val mig partit, 72-77, a 55 segons de la fi. Laso demana temps mort. L’atac local acaba amb dos tirs lliures transformats per Deck. A 38 segons per la fi, serà Higgins qui anoti dos tirs lliures pel 74-79. Deck torna a anotar quan queden 21 segons per jugar-se. A 11 segons altre cop Higgins ha de passar per la línia per deixar el definitiu 76-81, ja que el triple desesperat de Trey Thompkins no serveix de res. La victòria blaugrana els manté en primera posició de la classificació i de retruc el passi als play-offs de forma matemàtica.

@FCBbasket

Estadística