La 20a victòria de la fesa regular

Un altre bon partit en defensa permet al Barça ser el primer equip en aquesta temporada en arribar a les 20 victòries en la fase regular. L’equip de Saras Jasikevicius, tal com ja va succeir dimarts passat a l’OAKA, ha tornat a fer un partit regular pel que fa a l’atac, amb molts problemes sobretot en les combinacions, necessitant resoldre el matx gràcies a les individualitats. Avui el joc col·lectiu ha estat força deficient amb moltes pèrdues de pilota, però cal remarcar que s’ha fet una gran feina al darrere que corregia amb molta solvència el pobre joc ofensiu.

Parcial demolidor

El matx començava amb el Barça dominant. Les cistelles de Nikola Mirotic i Artem Pustovyi, avançaven als blaugranes, ja que les arribades baskonistes només trobaven el ferro en lloc de la xarxa. Una cistella de Rokas Giedratis, des de dins de la pintura perquè el tir exterior visitant era lamentable, feia la impressió que els de Vitòria volien presentar batalla, però tot quedava en no res perquè continuaven fallant tot el que tiraven.

Per la seva part, els locals mantenien els quatre punts de marge després d’una cistella de Nick Calathes, mal partit avui pel de Casselberry. Amb l’anotació sota mínims, Saras decideix fer un canvi massiu per redreçar la situació. Amb l’entrada d’Adam Hanga, Leandro Bolmaro i Brandon Davies sembla que les coses milloren. Un triple del base argentí augmenta el marge fins als set punts. El marge continuarà creixent gràcies a una cistella i addicional de Cory Higgins.

Baskonia no troba la cistella

Mentre, els forasters no fan altra cosa que fallar tot el que proven i això el Barça ho aprofitarà. Dos triples consecutius, Higgins i Mirotic eleven la renda fins als setze punts, perquè els visitants segueixen el seu reguitzell d’errades en el tir. Ni de tir lliure poden anotar perquè Pierria Henry falla els dos que llança. Per fi, a 47 segons per la fi, troben una via de producció, Youssoupha Fall, sota el cèrcol on Davies no el pot aturar, i el senegalès ho aprofita per fer la segona i última cistella del primer quart d’un desconegut Baskònia.

Els locals, sense jugar bé, segueixen acumulant punts, amb Davies transformant un tir addicional pel 23-4. La darrera jugada del quart és la demostració palpable del que ha estat el primer capítol. Henry bota amb indolència la pilota tot esperant que el temps es vagi esgotant amb la idea que els blaugranes no tinguin temps d’anotar abans que soni la botzina. Quan per fi decideix iniciar l’atac ho fa tan malament com sap. Un passi llarg cap a la dreta va a parar directament a les mans d’Hanga qui acaba la seva cursa amb una safata senzilla pel 25-4 amb el que finalitza el període.

Es gira la truita

El que hem dit del primer quart ho podríem repetir pel segon període però amb els protagonistes canviats, perquè en aquest segon capítol els que no trobaran, gairebé, manera d’anotar seran els locals. Anota Fall i més tard ho fa Hanga. A part d’això els problemes en el rebot defensiu dels locals s’aguditzen.

Primer Fall i més tard Tonye Jekiri faran molt de mal dins la pintura blaugrana i això permet que la renda local es vagi desfent a poc a poc. El tècnic lituà torna a canviar de base fent entrar a Calathes per un Bolmaro que ja no tornarà a pista en el que queda de partit. Però el de Casselberry avui tampoc no té un bon dia.

Un triple de Kyle Kuric fa la impressió de redreçar la situació de l’atac local, però només serà foc d’encenalls. Fall anotarà el seu desè punt mentre tots els esforços de Jasikevicus per trobar solucions fracassen. Els canvis no serveixen de res i l’atac local va de mal en pitjor sense que ningú trobi la manera de capgirar una situació que comença a ser ja angoixant. Quan tot sembla un desastre arriba un triple de Mirotic que atura la sagnia a 33 segons per la mitja part, 33-26. En el poc que queda els dos equips rivalitzen en errades arribant-se al descans sense que es mogui altre cop el marcador.

Calathes no té el dia

Quan el partit es reprèn les coses continuen igual pels de casa, combinant tirs fallats amb pèrdues de pilota. Fins que Àlex Abrines transforma el seu únic triple de la nit pel 36-28. Qui respon també amb un triple és Henry, el primer que avui anoten els bascos.

A partir d’aquí hi haurà un canvi en el partit, perquè per fi l’atac local desperta de la mà d’Higgins. Un parell de cistelles del californià augmenten la renda local fins als nou punts, 40-31. Quan fa la impressió que les coses es redrecen tornen les errades. El mateix Higgins perd un parell de pilotes mentre els visitants van anotant fins que Giedraitis transforma un triple per l’empat a 40. El millor resultat del Baskònia en el partit des del 0-0.

Mirotic tira de manual per treure tres tirs lliures que transformarà per tornar a posar als seus al davant al lluminós. Els blaugranes fan en un parell d’atacs visitants una defensa zonal que els permet, gràcies a una cistella de Mirotic després de rebot ofensiu i una esmaixada de Davies, augmentar el marge fins als set punts obligant els bascos a demanar un temps mort. Quan el joc es reprèn els forasters aprofiten un mal atac blaugrana per retallar el marge local a només dos punts, després d’un triple de Zoran Dragic, 47-45. Sobre la botzina, un triple de Calathes, el seu únic encert de quatre llançaments avui des de més enllà del 6,75, deixa el 50-45 amb el qual s’arriba al darrer període.

La qualitat individual dels blaugrana segella la victòria

 

En el darrer quart les coses continuaran anant bé pels blaugranes, sobretot en defensa perquè en atac seguirà sense haver-hi massa encert. A una cistella de Davies la segueix una esmaixada d’Hanga després de rebot ofensiu pel 54-47. Els problemes en el rebot defensiu dels locals es reprodueixen, però un triple de l’hongarès volador dóna més oxigen al seu equip, 57-49.

Queden 5.59 i res no està decidit. Després d’una cistella d’Alec Peters serà Kuric qui es fabriqui un tir que convertirà pel 59-51. Són els moments claus del matx. L’aler de Washington, Illinois, torna a anotar amb addicional inclòs rebent la resposta amb forma de triple d’Higgins que serveix per mantenir els vuit punts de renda pels locals amb menys de quatre minuts per jugar-se.

Tot i que els problemes en el rebot defensiu es mantenen, un triple de Mirotic augmentarà fins als onze punts l’avantatge blaugrana, 65-54. Després d’un parell d’atacs dels bascos ben aturats per la defensa barcelonista un ganxo de Davies sentència el matx a 1.51 per la fi, 67-54. Ja sense gaire esmà, Peters anotarà un triple quan ja estem en el darrer minut de partit. Higgins transformarà dos tirs lliures abans que després d’una nova recuperació defensiva sigui Calathes qui segelli el matx amb la darrera cistella del partit pel definitiu 71-57.

@FCBbasket

Estadística