14 victòries de 14 partits!

El Barça de Xavi Pascual ha completat una immaculada fase de grups després de la treballada victòria davant l’equip ucraïnès del HC Motor Zaporozhye. Aquest fet és un rècord per l’equip blaugrana, ja que fins al moment no havia passat mai que un equip acabés la fase de grups guanyant els catorze partits en disputa.

Els visitants, que tenien opcions de quedar tercers a la classificació del Grup B de l’EHF Champions League, han fet un partit jugat de cara a cara davant el que ja havia aconseguit el primer lloc del grup, evidenciant una gran ambició i moltes ganes de presentar batalla. Ha estat tan lluitador que ha forçat als blaugranes a un gran desgast físic per tal d’aconseguir el seu objectiu de completar el 14 victòries en 14 partits. Finalment, s’ha imposat la lògica, però no podem sinó reconèixer la bona feina d’uns ucraïnesos que han estat uns grans rivals.

Un Barça molt fluix de sortida

Com hem dit els visitants sortien per totes des del començament i no els ha distret del seu pla de joc ni el primer gol del matx anotat per Dika Mem. Amb una colla de seguidors disfressats de directius o d’espònsors del club foraster, empatava Vladysav Dontsov. Gràcies a una bona defensa dels homes de Roland Eradz eren capaços tornar a empatar després del segon gol local anotat per Aleix Gómez. S’avancen al marcador després d’un parcial 0-4 aprofitant dos factors que cal tenir en compte. La defensa local era inexistent, sense pressionar la pilota i en segon lloc l’atac local era molt dispers i sense grapa. Fallen tot el que proven a més de perdre possessions. És cert que la defensa visitant era força agressiva, però també és cert que els atacs locals eren poc elaborats i sense escollir la millor opció.

A la grada cada gol visitant és rebut amb crits d’ànim així com les aturades d’Ivan Maroz o les bones jugades defensives. En l’equip ucraïnès cal destacar la feina de Viachaslau Bokhan. Un jove pivot que també fa una feina increïble al centre de la de moment efectiva defensa forastera. Per fi desperta l’atac blaugrana gràcies a Dika Mem, l’obrellaunes habitual de la primera línia local. El francès torna a anotar abans que Xavi Pascual ordeni fer una defensa 5-1.  Aitor Ariño d’avançat serà l’encarregat de fer una forta defensa sobre el central Aidenas Malasinskas que, valgui la redundància, és el veritable motor del HC Motor. Tot i el canvi defensiu, Malasinskas anota el 4-7 obligant al tècnic de Gavà a demanar un temps mort molt poc habitual.

Comença la reacció blaugrana

El toc d’atenció del tècnic solucionarà els dèficits tant en atac com al darrere. Ara la defensa local treballa molt millor ajudant a Gonzalo Pérez de Vargas. Fins al moment el porter de Toledo no ha tocat pilota. Entre Aron Palmarsson i Dika Mem mantenen les coses, 6-8. Una nova aturada de Maroz a xut de Dolenec serà la prèvia a un parell d’aturades del porter local. Luca Cindric i Dika Mem empataran el matx a 8, culminant dos contraatacs. A la grada els crits inicials dels seguidors disfressats, ja són tan sols una remor.

El Motor també defensa en 5-1, però als blaugranes ja els és igual. Anoten Aleix Gómez i Dika Mem completant un parcial 5-0 que ha capgirat el signe del matx, 10-8. Anota Barys Pukhouski, però el responen la parella d’extrems blaugranes, primer Aitor Ariño i més tard Aleix Gómez pel 12-9. El mateix passa després d’un gol de Zakhar Denysov, amb gols ara de Cindric i altre cop Ariño, 14-10. Eradze no espera més i demana un temps mort. Els locals ara posen a Blaz Janc d’avançat. Els visitants tenen esma per reduir lleugerament la renda aconseguida pels de casa gràcies a l’efectivitat de Bokhan, imparable des dels sis metres, 15-13.

Es tornen a sentir alguns crits d’ànim, però sense arribar a la cridòria inicial. Es tornaran a apagar tot seguit, quan els locals anoten un parcial 3-0. Gols de Luis Frade, Dolenec i Àlex Pascual, 18-13. Els blaugranes tornen a la seva defensa habitual, 6-0. Timothey N’Guessan mantindrà els cinc amunt, 19-14.

El ritme del partit està sent endimoniat. Després d’un gol de Dontsov torna a anotar N’Guessan. Kevin Möller li atura un set metres a Malasinskas, però els locals perden la possessió. Raúl Entrerrios anota pel 21-16. Dika Mem i Frade incrementen la renda local, 23-17 amb el públic disfressat cada cop més moix. Els locals tornen a defensar en 5-1, Janc d’avançat, però no poden evitar un gol de Dmytro Horiha que deixa el 23-18 amb el que s’arriba al descans. Dika Mem fallarà el darrer llançament de la primera meitat.

El Barça marca distància

La segona meitat comença bé pels de casa. La defensa blaugrana que és 5-1 en el primer atac del rival, passarà immediatament a l’habitual 6-0. Els locals augmenten la seva renda gràcies a un gol d’Ariño i a un set metres transformat per Dolenec, 25-18. Palmarsson és l’encarregat de mantenir la renda aconseguida abans que Dolenec, de nou des dels set metres, i Ariño l’ampliïn fins als vuit gols, 28-20.

El ritme del matx ja és més normal perquè era materialment impossible mantenir el de la primera meitat. Dolenec manté els vuit amunt després d’un set metres. Una aturada de Maroz, a un altre set metres llançat per l’eslovè, permet als rivals reduir la renda local, 29-23. Augmenta el soroll a la part de la grada on són els “directius” i “espònsors” ucraïnesos. Serà cosa d’uns minuts perquè de nou els blaugranes ajustaran la defensa. Mentre que un gol anotat per Janc augmenta el marge dels catalans, altre cop, fins als set de renda, 30-23.

Després d’un gol de Palmarsson, el prolífic Bokhan n’anotarà un parell que torna a donar esperances a la mini grada ucraïnesa, 31-26. Xavi Pascual no vol sorpreses tot demanant el seu segon temps mort. La defensa catalana torna a ser 5-1 amb Ariño d’avançat. L’equip visitant rebrà un parell d’exclusions consecutives, però els locals no ho aprofitaran. Tot i jugar contra una defensa amb només quatre efectius a pista, els de casa no anotaran ni de set metres perquè Aleix Gómez no anota com tampoc ho fa Palmarsson en un tir des dels nou metres.

La 14a victòria ja és aquí!

Curiosament un cop els rivals recuperen els homes exclosos, seran els ucraïnesos els que no marquen tot i jugar amb un home més per exclusió de Dika Mem. Part de culpa la té Kevi Möller qui atura el seu segon set metres. Els que si anoten són els blaugranes Palmarsson i Aleix Gómez culminant un contraatac, 33-26. N’Guessan respon a un gol de Bokhan.

Els homes d’Eradze tornen a recuperar la velocitat perduda i d’això s’aprofiten altre cop per anotar tres gols en uns moments de desconcert de l’atac local. La renda dels blaugranes ara és tan sols de quatre gols, 34-30. Revifa la mini grada que encara creu que la victòria és possible tot i quedar menys de deu minuts de joc.

Un parell d’aturades de Gonzalo i els gols que anoten Aleix Gómez, Dika Mem i Frade acaben per enfonsar a la mini grada que s’ha adonat de cop i volta que avui no tenen res a fer. Ni els gols que a continuació anoten Pukhouski i Horiha els revifen. Entre Janc i N’Guessan mantenen els set de renda pels locals, 39-32 a 3.30 per la fi.

Eradze torna a aturar el matx, tot i que és conscient que el matx està decidit. Torna a anotar Pukhouski, abans que Raúl Entrerrios anoti per dos cops fins al 41-33. Marge de vuit gols que mantindran Janc pels de casa i Ihor Turchenko pels forasters pel definitiu, 42-34 amb el que finalitza la fase de grups. El proper rival dels blaugranes serà en l’eliminatòria de vuitens de final l’equip noruec de l’Elverum Handball.

@FCBbasket