L’equip segueix brillant

En la tornada de l’Eurolliga després de la pausa copera, el Barça s’ha retrobat amb la victòria al desfer-se còmodament del Zalgiris lituà. El matx que havia començat força igualat, amb un equip lituà que volia plantar-li cara als homes del seu exentrenador, Sarunas Jasikevicius, amb gairebé les mateixes armes, bona selecció de tir, carregant el rebot ofensiu, molta mobilitat i una defensa que pretenia ser intensa, s’ha anat diluint a mesura que els blaugranes s’anaven trobant molt còmodes alhora tant d’atacar com sobretot millorar una defensa que començava a ofegar als rivals. L’avantatge aconseguit a la mitja part, s’ha incrementat força en un brillant tercer període fins al punt de fer impossible una remuntada visitant en els darrers minuts de joc, com així ha acabat passant.

Duel de tiradors dels dos equips

Com hem dit al començament el partit era molt igualat. Un triple de Nigel Hayes volia ser una declaració d’intencions, però els locals no s’immutaven. L’encarregat de donar sentit a l’atac blaugrana era un cop més Cory Higgins que demostrava que el seu estat de forma contínua sent excel·lent com es va fer evident a la passada copa ACB.

Anotava Nikola Mirotic al pal baix responent a una segona cistella rival i després d’una recuperació defensiva era de nou Higgins qui anotava ara un triple per posar als blaugranes al davant al lluminós, 7-5. Un triple de Thomas Walkup restableix l’avantatge dels visitants, però la resposta de Mirotic és també des de més enllà de la línia del 6,75, fent capgirar altra volta el lluminós. En el següent atac, els homes de Schiller empaten el matx abans que Pierre Oriola falla un addicional per tornar a avançar als de casa.

Els lituans no cedeixen

El tercer triple de la nit dels lituans, Arturas Milaknis, continuaria l’alternativa al marcador un cop més, ara a favor dels visitants. Veient que no n’hi ha prou amb el que estan fent en defensa, els locals comencen a endurir-la. Gràcies a això i als dos tirs lliures transformats per Oriola més un parell de cistelles d’Higgins permeten que els blaugranes obrin un forat al llumiós de cinc punts, 18-13. Avantatge que es reduirà malgrat dos tirs lliures anotats per Leandro Bolmaro pel quart triple foraster i segon de Milaknis en aquest primer capítol.

Quan els homes de Martin Schiller, l’entrenador austríac dels lituans, empatin el matx a 20, serà quan el tècnic blaugrana demani temps mort. Anota Higgins abans que els visitants es posin al davant després de dos tirs lliures anotats per Marius Grigonis i una cistella d’Augustine Rubit. Sobre la botzina anota Brandon Davies per l’empat a 24 amb el que s’arriba al final d’un intens primer capítol.

Construint a partir de la defensa

El segon període comença amb un Barça que vol demostrar perquè és la millor defensa de la competició fins al moment. A partir d’aquí una cistella anotada per Bolmaro i un triple de Kyle Kuric fan arribar altre cop la renda local als cinc punts, 29-24. El que de moment no fan bé els locals és tancar el rebot defensiu i això permet alguna alegria als visitants.

Amb el Barça defensant amb una sorprenent zona 2-3, una cistella de Davies i un cop de palmell Rolands Smits després d’un triple fallat per Adam Hanga són el preludi a la primera escapada seriosa dels locals en el lluminós. Anota Mirotic després de rebot ofensiu i fa el mateix Higgins. Quan s’afegeix a la festa Nick Calathes, 39-30, Schiller es veu obligat a tallar el partit amb un temps mort.

A la represa anota Oriola, però els lituans ho faran per dos cops i ara ha de ser Jasikevicius qui talli el joc. Un triple d’Abrines i una cistella de l’inevitable Higgins, un veritable malson pels rivals, eleven la renda fins als dotze punts, 46-34. Una cistella i addicional pel veterà Paulius Jankunas maquilla una mica el resultat abans que Higgins, immens el de Danville, deixi el 48-37 amb el que s’arriba al descans.

L’espectacle de la defensa blaugrana

Un triple de Mirotic i una cistella d’Oriola obliguen a Schiller tornar a tallar el partit quan només s’han jugat 1.58 del tercer capítol. Tot i la pausa, els seus homes no poden amb la defensa de manual que estan fent els locals. Pels lituans és una veritable quimera superar a uns blaugranes que fan de la defensa un espectacle. Qui si anota és Calathes abans que Grigonis anoti els dos primers punts dels forasters des de la línia.

Smits anota tot just abans que una cistella de Davies faci arribar el marge blaugrana als vint punts amb un Zalgiris que no troba la manera de contrarestar la defensa local. De moment anoten dos tirs lliures, Hayes, perquè no hi ha manera d’anotar en joc.

El pivot de Filadèlfia continua fent mal, cistella i dos tirs lliures, abans que Hanga culmini un contraatac per fer arribar la renda dels locals als 24 punts, 65-41 a 2.39 per la fi del tercer capítol. Amb l’equip lituà desfet, per fi anoten una cistella, Martinas Geben. Bolmaro des de la línia manté la renda abans que entre Davies i Higgins la facin arribar als 25 punts, 71-46. Un tir lliure transformat per Rokas Jokubaitis deixa el 71-47 amb el que s’arriba al darrer període.

Partit decidit

Amb el matx totalment decidit perquè és impensable que els lituans puguin ni tan sols pensar en la possibilitat de lluitar per la victòria, comença un darrer període que és una mica difícil de gestionar. Avantatge clar, grada buida per la pandèmia i amb els dos equips pensant en els pròxims compromisos fa difícil trobar la concentració en el joc.

Tot i tres cistelles d’Oriola, durant una bona estona els locals acumularan més pilotes perdudes que cistelles. Per sort, el mateix els hi passa als homes de Schiller. Els visitants demostrant el que diem ja no lluiten pel rebot ofensiu. Això si, seran capaços després d’una cistella de Bolmaro de transformar el seu cinquè i últim triple del partit, els altres quatre els havien anotat en el primer capítol, per part de Steve Vasturia pel 72-56.

Al triple lituà respon Oriola amb una cistella que no és de tres per ben poc, més tard Artem Pustovyi serà qui anoti el 83-60 a 1.31 per la fi. Aleshores i de manera poc entenedora el tècnic dels lituans decideix demanar un incomprensible temps mort que a més a més no el fa servir per esbroncar als seus sinó que l’aprofita per donar instruccions mirant-se el marcador com si hagués alguna possibilitat de remuntada. El que diem inexplicable. El matx s’acabarà amb cistella lituana, Jokubaitis, i un triple final del pivot targarí pel definitiu 86-62 amb el que s’arriba al fi del matx.

@FCBbasket

Estadística