Victòria ajustada

Dotzena victòria del Barça a l’EHF Champions League que aquest cop a diferència de les anteriors ha arribat en els darrers 71 segons de joc, quan Blaz Janc feia el gol que mantenia els dos d’avantatge, 30-28, que pràcticament assegurava la victòria com així ha acabat passant. Per arribar aquest inquietant final havien passat força coses. Entre elles una gran primera part dels francesos i una segona en la qual els blaugranes han fet una millor defensa amb més contacte i menys miraments que trencaven el ritme que fins al moment havien marcat els homes d’Alberto Entrerrios i que feia pressuposar un final molt ajustat en un partit en el qual els petits detalls han acabat per decidir el guanyador.

El Nantes s’avança al marcador

Anem a pams. Els locals començaven bé, gràcies a una aturada de Kevin Möller, el titular avui, i a un primer gol de Ludovic Fàbregas. L’avantatge es mantenia després del gol anotat des de la primera línia d’Haniel Langaro. La forta defensa feta pels de l’Alta Bretanya era el millor indici que els visitants no venien a passar l’estona. En realitat els de la ciutat del Loira buscaven que una victòria en el Palau els apropés als llocs que donen accés a les eliminatòries d’octaus de la Champions League. I molt aviat donarien mostres del que diem. De fet no tardarien a capgirar el marcador després de dos gols seguits anotats per Valero Rivera des de l’esquerra, el primer d’ells una obra d’art.

Tot i jugar Raúl Entrerrios de central titular, per la baixa d’Aron Palmarsson, els locals no podien anotar mentre que qui si ho feia era Alexandre Cavalcanti pel 2-4. Tornava a anotar Langaro, molt actiu en aquesta fase del matx, però els atacs blaugranes no eren gens precisos amb massa pèrdues de pilota i amb les idees poc clares. Als problemes en atac s’afegia el fet que en defensa tampoc es feien les coses bé. Els blaugranes molt tous i sense buscar massa contacte permetien que els francesos no trobessin massa entrebancs a l’hora d’atacar la porteria de Möller.

Quan els blaugranes se n’adonen de com són les coses, els visitants dominen de tres, 3-6. Per primer cop en aquesta Champions els homes de Xavi Pascual van pel darrere en el lluminós per tres gols quan encara no s’ha arribat al minut 9 de joc. Torna a anotar Fàbregas, però les coses no milloren en defensa. Amb 4-7 a l’electrònic, una aturada de Möller evita que els forasters marxin de quatre, això ho aprofita Aleix Gómez per fer un gol des de l’extrem. Els locals aprofiten l’exclusió de Dragan Pechmalbec per tornar a reduir l’avantatge francès, 6-7. El marge visitant es mantindrà una estona amb Aitor Ariño i Langaro anotant pel 8-9.

La defensa blaugrana no se’n surt

Un altre gol visitant, Aymeric Minne, precedeix a un xut de Langaro blocat per la defensa francesa i que precedeix a un temps mort demanat per Xavi Pascual qui ho comença a veure molt negre. Tot i les instruccions, Cedric Sorhaindo no pot amb Emil Nielsen, el jove porter rival, però a l’àrea local ara qui atura és Möller. El duel de porteries acaba amb un altre gol d’Ariño que deixa, de moment, el marge francès en un gol, 9-10. El partit s’empatarà en un altre duel de porters en el que surt guanyador Möller quan atura dos xuts des dels 9 metres. En canvi qui si anota és Jure Dolenec per l’empat a 10, moment en el qual Alberto Entrerrios demana temps mort.

Els locals tot i intentar-ho no són capaços de posar-se al davant al lluminós. De res serveix un altre gol de Luka Cindric, perquè un set metres de Rivera i un gol de Thibaud Briet tornen a enfilar la renda dels visitants fins als dos gols. Després d’una aturada de Nielsen a xut de Luis Frade, anota un vell conegut, Kiril Lazarov, per l’11-14. La defensa plantejada pels homes de Xavi Pascual té massa forats i això és un problema greu.

Torna a anotar Cindric, però els visitants castiguen altre cop la fluixa defensa local. Superen per dos cops consecutius a Möller, primer Lazarov i a continuació Théo Monar, pel 12-16. Ara qui anota pels locals és Dolenec abans que Rivera des dels 7 metres superi Gonzalo Pérez de Vargas pel 13-17. Les coses es compliquen molt al ser exclòs Domen Makuc. Tot i les dificultats, la defensa local recupera una pilota que permet a Fàbregas fer el 14-17 amb el que s’arriba al descans perquè els de l’Alta Bretanya no anoten tot i jugar amb un home més.

L’equip blaugrana comença a defensar

Tot i començar la segona part amb el control de pilota al fer la sacada d’inici, les coses comencen fatal pels interessos blaugranes. Pèrdua de pilota i gol sense porter d’Olivier Nyokas. Per fi anota el Barça gràcies a un gol, marca de la casa, de Dika Mem. Responen els francesos mentre que Raúl Entrerrios anota el 16-19. Hem de fer notar que del que portem de partit, els blaugranes només han fet un contraatac, fet que explica per si sol el perquè de la victòria momentània de l’equip francès. Torna a anotar Mem abans que Rivera transformi el seu tercer set metres, acabarà el partit anotant-ne cinc sense errada, pel 17-20.

El Barça que necessita imperiosament defensar com ho fa habitualment, recupera la pilota després d’una bona defensa i l’atac acaba amb gol d’Aleix Gómez. La seqüència serà premonitòria perquè a partir d’ara la defensa local millorarà ostensiblement. Recuperació de possessió i el segon contraatac, Ariño, pel 19-20. Aquest és el camí. Un nou set metres transformat per Rivera precedeix a un gol de Dika Mem, exuberant com sempre, 20-21. La defensa blaugrana continuarà treballant força bé sent capaç de recuperar dues pilotes més. Immensa la feia feta per Thiagus Petrus, que permet dos nous contraatacs que culminen com dues dagues Aleix Gómez i Ariño per posar per primer cop al davant al Barça des del 2-1.

Amb 22-21 al marcador Alberto Entrerrios ha de demanar temps mort perquè el seu equip ho està passant força malament. Quan el matx es reprèn, tornarem a viure un duel sota els pals. Möller és capaç d’aturar 4 xuts de cinc, mentre que Nielsen fa el mateix, en el seu cas 3 de quatre. Els únics que anoten són Cavalcanti pels visitants i Langaro pels blaugranes, 23-22. En una de les aturades de Nielsen, els blaugranes fan una gran defensa i això permet que el gol anotat per Aleix Gómez de contraatac elevi a dos gols l’avantatge blaugrana quan queden poc menys de 13 minuts per la fi, 24-22.

Final agònic

El matx que està com es pot comprovar molt ajustat ara depèn de l’encert individual. Anota altre cop Rivera abans que ho faci Dika Mem. Quan hi ha una aturada de Nielsen, qui respon és Möller aturant l’intent visitant, però una pèrdua local permet a Adrià Figueras empatar el matx a 25. Aleix Gómez transforma l’únic set metres assenyalat a l’equip francès en tot el partit, pel 26-25. Una nova aturada de Möller que en aquesta segona meitat està sent molt important pels locals, permetrà que tornin els dos gols de marge després de l’anotat per Luka Cindric.

Però tot no estar escrit. Anota Bertrand Damatrin i en l’atac local Cindric envia el seu remat al pal. Un nou set metres transformat per l’infal·lible Rivera torna a empatar el matx ara a 27. Xavi Pascual demana temps mort. Les coses sortiran relativament bé, perquè dues rematades de Dika Mem tornen a mans blaugranes, al tercer intent qui anota és Ariño per fer el 28-27 a menys de quatre minuts per la fi.

Ara cada jugada val per mitja victòria. Una recuperació sublim de Petrus permet a Janc inoperant fins al moment a fer el 29-27 a 3 minuts per la fi. Anota Monar i altre cop Janc des de l’extrem fa el 30-28 a manca de 1.11 per la fi. Un xut de Dragan Pechmalbec va al travesser quan queden 52 segons. L’atac blaugrana perd la pilota abans que el mateix Pechmalbec faci el 30-29 a quatre segons per la fi. Els blaugranes sense massa problemes aguanten la pilota fins que la victòria pels pèls es fa oficial al sonar la botzina.

@FCBhandbol