A la final!

Tot i fer un mal darrer quart, el Barça s’ha classificat per la final de Copa en desfer-se del Baskonia. En un matx que ha dominat gairebé des del seu començament. Només una desconnexió en el darrer període, precisament a partir del triple de Kyle Kuric que feia pujar la renda aconseguida fins al seu punt màxim, 20 punts, permetia als baskonistes reduir l’avantatge que els blaugranes portaven acumulant des del primer quart fins a deixar-lo en tant sol quatre punts, 69-65. Aleshores una esmaixada poderosa de Brandon Davies i un rebot defensiu atrapat per Nikola Mirotic han estat les claus perquè els homes de Jasikevicius aconseguissin el bitllet per la final en la qual s’enfrontaran al R Madrid.

A partir d’una bona defensa es capgira el marcador

El matx començava amb els de Vitòria aconseguint un 0-4, amb Pierria Henry d’anotador, que els blaugranes tallaven molt aviat, gràcies a les dues cistelles que anotava Mirotic des de dins la pintura rival. Els de Jasikevicius no volien que els rivals d’avui marxessin en el marcador, com els hi va passar davant Unicaja. Un cop tancat el rebot defensiu, les cistelles d’Artem Pustovyi i Nick Calathes donen el primer avantatge pels catalans, 8-6.

Després d’un parell de triples fallats pels culers, eren els bascos els que ara dominaven el marcador gràcies a un parcial, 0-6. Una cistella de Cory Higgins i un triple de Kuric tornava a capgirar el marcador. La defensa blaugrana treballava força bé i això permetia que l’avantatge continués creixent després d’una altra cistella del de Danville, 15-12. Resultat amb el qual s’arriba a la fi del primer capítol.

Es comença a obrir forat

En el segon període les coses continuen igual. La defensa blaugrana treballa força bé amb algun estirabot baskonista com per exemple un triple de Henry que respon a una cistella després de rebot ofensiu de Rolands Smits. El que serà una constant en el matx és el domini a les dues pintures del rebot per part blaugrana.

A una esmaixada de Davies li seguirà una jugada magistral de Leandro Bolmaro qui tot sol condueix la pilota de pintura a pintura per acabar anotant el 21-15. Responen els bascos abans que Àlex Abrines transformi un triple per aconseguir fins a set punts de renda, 24-17. Tornen a anotar els avui visitants fins a quatre punts seguits abans que arribin dos tirs lliures transformats per Higgins i un triple de Mirotic pel 32-23.

La producció blaugrana és suficient per anar mantenint la renda i fins i tot augmentar-la perquè en les darreres accions les cistelles blaugranes són triples mentre que els jugadors bascos anoten només de dos en dos. Un nou triple, ara d’Higgins fa arribar la renda blaugrana als 10 punts, 35-25. En el tram final es torna a repetir el que dèiem. Anota Achille Polonara dos tirs lliures, però sobre la botzina Hanga transforma un triple per arribar a la fi de la primera part amb el Barça dominant d’onze punts, 38-27.

El rebot només és blaugrana

L’inici de la segona meitat serà espectacular pels blaugranes. Amb la defensa treballant a dojo, una cistella d’Higgins, una esmaixada de Pustovyi i un contraatac de Mirotic fan arribar la renda blaugrana als disset punts, 44-27. Sense massa arguments col·lectius, ha de ser altre cop Henry qui aparegui al rescat. Amb un triple que té un efecte catàrtic perquè després d’un atac malbaratat pels barcelonistes, un triple amb addicional inclòs anotat per Rokas Giedraitis reduirà la renda blaugrana fins als deu punts, 44-34.

L’efecte dels set punts consecutius encaixats desperta als de Jasikevicius que ara ataquen millor i defensen altre cop amb intensitat. Anota Higgins i també ho fa Mirotic des dels 4,50. El domini blaugrana del rebot tant ofensiu com defensiu els permet fer una cistella a Davies seguida per un contraatac d’Higgins pel 52-35. Han tornat els disset amunt que es mantindran després d’una cistella de Kuric.

L’avantatge no es reduirà tot i una cistella amb addicional de Tonye Jekiri gràcies a un nou triple de Kuric. Luca Vildoza respon també amb un triple, però els disset punts amunt tornaran. Després de dos punts per cada equip, els del Barça anotats per Léo Westermann des de la línia, arriba un triple d’Abrines pel 62-45 a 33 segons per la fi del tercer capítol. Dos tirs lliures transformats per Jeriki els respondrà Higgins sobre la botzina pel 64-47 amb el que arriba al darrer acte.

El partit es torna a ajustar

El marge blaugrana sembla suficient per aconseguir la victòria. I més ho sembla quan un triple d’Abrines la fa arribar als vint punts, 67-47. Serà el màxim avantatge del Barça en el partit i ja estem en el darrer període. Tot sembla de color de rosa. Però en tot cas serà d’una rosa enverinada perquè la defensa, un pèl massa relaxada, permet un triple de Polonara i una jugada de cistella i addicional de Zoran Dragic, 67-53.

De cop i volta tornen els atacs sense solta ni volta, les pèrdues de pilota i el que és pitjor la defensa tova i sense grapa d’un Barça que sembla haver perdut el nord. Anota Davies, però només és una espurna en mig de la foscor. Triples de Polonara i Vildoza continuen reduint la renda blaugrana que ara és de tant sols sis punts, 69-63.

A 4.52 per la fi, amb els llums d’alarma encesos el tècnic lituà demana temps mort. La situació és totalment dramàtica. Higgins perd una pilota i després de recuperar la pilota en defensa, Davies comet falta en atac. Una cistella de Jekiri deixa la renda blaugrana en només quatre punts, 69-65. I encara podria ser pitjor perquè després d’un triple fallat per Calathes, els bascos disposen de possessió per reduir encara més el marge català.

Reacció culer i victòria

Un rebot defensiu del de Casselberry serà clau perquè permet un atac que culmina Davies amb una espectacular esmaixada que fa retornar les bones sensacions. En els darreres minuts, els blaugranes estaven passant per un calvari. La defensa blaugrana recupera la possessió, però Mirotic falla un triple. A l’atac baskonista els bascos atrapen el primer rebot, però el segon és per MIrotic i la jugada acaba amb dos tirs lliures anotats pel montenegrí.

Per primer cop des de fa molta estona els homes de Jasikevicius augmenten la renda que ara és de vuit punts, 73-65 quan queden 1.36 per la fi. Henry falla un tir lliure i això permet que els dos que si anota Calathes facin arribar la renda blaugrana als nou punts, 75-66 a 1.26 per la fi. Jekiri falla els dos tirs lliures que prova mentre que Westermann a 49 segons per la fi confirma la victòria blaugrana al transformar una cistella que fa arribar el marge als onze punts, 77-66. Els dos tirs lliures que anota Dragic seran els darrers punts dels bascos perquè els darrers atacs amb tot decidit acaben amb errades en el tir per part d’Higgins i de Peters, per tant el 77-68 que hi ha al marcador serà el resultat definitiu.

@FCBbasket

Estadística