Complicat inici de la Copa

Després d’un primer quart esperpèntic, els blaugranes han arribat a perdre de 20 punts, els homes de Saras Jasikevicius han estat capaços de sobreposar-se al seu mal començament i a base de defensa i encert en atac entrar en els darrers segons del temps reglamentari portant la iniciativa al marcador. Aleshores han estat els andalusos els que han forçat la pròrroga amb una cistella inversemblant de Tim Abromaitis. Un cop en el temps extra, els blaugranes han estat els que cometien menys errors i això els ha permès, finalment, una victòria molt treballada.

Mal inici del partit

Com hem dit, el començament del matx ha estat especialment dolent per uns blaugranes que havien sortit a pista amb els bioritmes per terra. El cert, era que els blaugranes no defensaven ni amb la mirada i això ho aprofitaven els avui visitants amb contundència. Una cistella de Nikola Mirotic, un triple de Kyle Kuric i una altra cistella de Nick Calathes feien la falsa impressió d’un Barça mot encertat. Però aquest equip sap o hauria de saber que sense defensar bé les coses no funcionen.

Dos triples seguits de l’Unicaja, Adam Waczynski i Dario Brizuela destapen el problema blaugrana. El tècnic lituà ha de demanar temps mort per intentar solucionar el que no funciona al darrere. Però hi ha un altre problema a la vista i és la defensa que estan fent els andalusos. Una zona 2-3 que de mica en mica se’ls fa inescrutable per uns barcelonistes que no troben a ningú capaç de treure’ls de la inoperància ofensiva que pateixen.

Problemes amb la defensa blaugrana

La seqüència es repeteix inexorablement. Mala defensa, cistella còmoda del rival, atac sense grapa i tir fallat, i tornem a començar. Del rebot ofensiu ni en parlem, i del defensiu quan hi ha algun és pels rivals. En resum, estem davant d’un desastre. Mentre els blaugranes busquen i no troben solucions, el marge andalús va creixent de manera inexorable.

De tant en tant també anoten de tres, com per exemple Alberto Díaz. Gairebé sis minuts després de la darrera cistella blaugrana, aquella de Calathes, arriben, oh miracle, dos tirs lliures convertits per Mirotic que donen fe de vida de l’atac blaugrana. Però la gosadia del montenegrí la castiga altre cop Waczynski amb un triple pels vint punts de renda als que ens referíem abans, 9-29.

L’Unicaja està tan còmode que Fotis Katsikaris, el seu entrenador, ordena deixar la defensa zonal per passar a defensa individual. Per fi es torna a anotar en jugada. Seran dos triples consecutius, Àlex Abrines i Léo Westermann que serveixen per deixar en catorze punts la renda andalusa al final del primer capítol. Vist com han anat les coses, els homes de Jasikevicius encara poden donar gràcies que el desavantatge no sigui molt més ample.

Apareix Higgins al rescat

 

Per sort les coses seran diferents en el segon període, tot i que no comencen bé. El marge d’Unicaja torna a créixer, 15-32, però la defensa blaugrana millora. Anoten Hanga i Pierre Oriola, pel 19-32. A còpia de treballar al darrere els blaugranes es troben més còmodes. Cory Higgins que fins al moment no havia aparegut en atac pren protagonisme, De fet serà un dels jugadors claus del matx.

Amb Unicaja tornant a defensar en zona, ara amb una 2-1-2, Oriola amb tir addicional i el de Danville anoten per reduir la renda rival fins als 8 punts, 26-34. Ara els homes de Katsikaris no troben les portes obertes de la defensa blaugrana on arribaven i anotaven sense impediments, sinó que han de treballar i això els fa fallar.

Dos tirs lliures d’Higgins redueixen més la renda del rival, que ara és de sis punts, 30-36. Renda que es manté després d’una cistella de Rolands Smits. Calathes anota per mantenir els sis per sota mentre que altre cop dues cistelles consecutius d’Abrines, la primera un triple, la deixaran en només tres punts, 39-42 abans que una cistella de Yannick Nzosa torni a augmentar fins als cinc punts, 39-44, l’avantatge que gaudeixen els andalusos quan s’arriba al descans.

Un malson anomenat Brizuela

 

Els homes de Jasikevicius que vist com havien anat les coses es poden donar per contents, tornen a cometre a l’inici de la segona part el mateix error del començament del partit. Defensen malament el tir exterior i això permet que els andalusos mantinguin el tipus. Anota un triple Díaz i el mateix farà poc després l’inevitable Brizuela, entremig han anotat un triple Mirotic i una cistella Higgins pel 44-52.

Unicaja defèn en individual i quan els blaugranes s’apropen, dues cistelles de Calathes i un nou triple d’Abrines, responen amb contundència, triple de Brizuela pel 51-59. Els homes de Katsikaris estan aguantant força bé l’embranzida blaugrana perquè mentre els barcelonistes anoten de dos, bàsicament Calathes, ells responen amb triples. Ara és Carlos Suárez qui n’anota, 53-62. Torna a anotar Calathes, que és l’encarregat de mantenir la producció.

Els andalusos han canviat la defensa i ara fan una zona 1-3-1 mal atacada pels catalans que pateixen un altre triple de Brizuela que fa augmentar la seva renda fins als deu punts, 55-65. La resposta torna a ser de Calathes qui anotarà un tir lliure i una cistella, el de Casselberry porta ja onze punts en aquest tercer període, abans que sigui Brandon Davies, el de Filadèlfia havia fallat el que havia provat fins al moment, faci el 60-65 que no es mourà abans de la fi del tercer capítol.

Un quart no apte per a cardíacs

 

Quan s’entra en el darrer període, els blaugranes són conscients que no s’hi val a badar. D’entrada Hanga anota dos tirs lliures, però els andalusos troben una línia de producció nova. Axel Bouteille, assegut a la banqueta fins al moment, apareix per transformar un triple inversemblant. El desavantatge blaugrana torna a ser de sis punts, 62-68.

Una tècnica a Díaz per fer un evident flopping, és transformada per Kuric abans que Davies anoti dos tirs lliures. Aquests punts del pivot blaugrana són l’inici d’un parcial 11-0 que sorprèn un Unicaja que ara no pot amb la defensa blaugrana. A més els de Jasikevicius que ara estan més agressius darrere tenen més encert en atac.

Smits anota després de rebot, Davies torna a anotar i això és notícia, mentre que Hanga continua encertant des dels 4,50 abans que primer Westermann i més tard Davies facin arribar la renda blaugrana als cinc punts de renda, 73-68. Renda que semblava impossible d’aconseguir pocs minuts abans. Tot i una cistella andalusa els homes de Jasikevicius continuen ampliant la ferida del rival. Torna a anotar Davis i Kuric ho fa finalitzant un contraatac.

L’Unicaja no baixa els braços

Un nou flopping ara de Waczynski és aprofitat per Kuric i posteriorment serà Mirotic qui anoti un tir lliure pel 79-70. Queden 4.57 per la fi i tot el peix sembla venut. Però de cop i volta l’atac andalús que porta només dos punts en gairebé cinc minuts de joc, es refà. Serà altre cop Brizuela, candidat indiscutible a malson del partit pels blaugranes, qui desperta als seus amb un triple pel 79-73. Oriola col•labora en la revifada andalusa al fallar dos tirs lliures.

Un triple de Díaz confirma la tornada d’Unicaja abans que Mirotic anoti, ara si, dos tirs lliures pel 81-80. Unicaja s’avançarà després d’una cistella de Brizuela, com no podia ser d’altra manera. Higgins es posa el vestit de superheroi per anotar un triple que pot ser decisiu, 84-82 a 1.14 per la fi. Empata de tir lliure Abromaitis tot just abans que un nou triple ara de Mirotic doni tres punts de renda pels blaugranes a manca de 43 segons, 87-84.

Una cistella de Jaime Fernández ajusta les coses 87-86 abans que Saras demani un temps mort. La jugada acaba amb tirs lliure per Mirotic. El montenegrí escull mal moment per fallar-ne un, 88-86. Els blaugranes defensen bé el tir exterior, però això permet a Abromaitis que empati el matx a 88. Resultat amb el qual s’arriba a la fi del temps reglamentari.

Una pròrroga que val el bitllet per a les semifinals

El partit que fins al moment ha estat d’anades i tornades, sobretot en el tram final, arriba al seu moment decisiu. La pròrroga comença amb ningú fallant tirs lliures. Els anota Brizuela i el mateix fa Davies. Unicaja falla el seu atac i Calathes continua sense fallar des de la línia, 92-90. Abromaitis captura un rebot ofensiu que li permet empatar a 92. Higgins és qui avança als blaugranes, abans que Fernández falli un tir lliure, 94-93.

Amb les defenses treballant per no permetre tirs fàcils, nous tirs lliures per Mirotic qui ara no falla, 96-93 a manca d’1.25. En l’atac andalús, Brizuela falla, i això és notícia, sent Calathes qui capturi el rebot defensiu. Una cistella magistral d’Higgins fa arribar la renda blaugrana als cinc punts a manca de 44 segons per la fi.

Katsikaris demana temps mort. La jugada andalusa acaba en falta en atac de Brizuela sobre Higgins que no és ben digerida ni per Katsikaris ni pel mateix Brizuela. Les irades protestes acaben amb una tècnica al jugador i dues al tècnic que òbviament és desqualificat. Higgins impertèrrit anota els tres tirs lliures pel 101-93.

L’atac blaugrana acaba amb cistella del mateix Higgins pel definitiu 103-93. L’atac dels descentrats andalusos acaba amb la pilota fora a manca de dos segons que es consumiran sense que passi res més. El rival a semifinals serà el Baskónia.

@FCBbasket

Estadística