Victòria en un partit molt igualat

El Barça ha sobreviscut en la seva visita al Pireu gràcies a la seva perseverança i a, perquè no dir-ho, amb un pèl de sort en la darrera jugada del matx, quan els locals han disposat, davant la mirada dels jugadors blaugranes, de fins a tres oportunitats d’anotar per portar el partit a la pròrroga o guanyar-lo si el primer tir, el de Vassilis Spanoulis hagués entrat. Però el tir final de Georgios Printezis, que empatava el matx, arribava fora del temps reglamentari i la victòria era pels visitants. Per arribar a aquest final inversemblant han succeït un munt de coses en un matx que ha tingut diverses fases. Revisem-les.

Bon inici blaugrana

Els blaugranes començaven força bé. Tot i alguns problemes en el rebot defensiu, problemes que comencen a ser endèmics, els visitants aprofitaven el seu bon joc en atac, on un inspirat Pierre Oriola era capaç de superar als pivots rivals oferint-se per les passades dels companys, especialment Nick Calathes. Els punts del targarí obliguen a la defensa dels portuaris a arreplegar-se i això dóna espai pel tir de tres que aprofiten primer el base de Casselberry i posteriorment Cory Higgins pel 2-10.

Una nova cistella del pivot de Tàrrega seguida d’un punt de tir lliure anotat per Nikola Mirotic fam arribar la renda forastera als onze punts, 2-13. Georgios Bartzokas, el tècnic dels grecs i ex del Barça, ja havia demanat un temps mort per intentar corregir el rumb del partit. Però els de Jasikevicius continuaran desenvolupant el seu pla joc.

Els locals anotaran quatre punts seguits, que dues cistelles més d’Oriola i un sol tir lliure anterior de Calathes deixen en mera anècdota, 6-18. A 3.20 per la fi del primer capítol entra a pista Spanoulis. Saras, com si tingués un resort, ordena un canvi de forma immediata, Leandro Bolmaro per Léo Westermann. El de Las Varillas s’encarrega, efectivament de defensar l’estrella grega. Tornen a anotar els locals quatre punts seguits abans que Mirotic anoti un triple pel 10-21. Una cistella de Livio Jean-Charles serà la darrera anotació d’un quart que finalitza amb els forasters dominant de nou punts, 12-21.

Els grecs negats amb el triple

Tot i que Rolands Smits anota d’esmaixada la primera cistella del segon període, el tècnic blaugrana decideix demanar temps mort perquè és evident que el rebot defensiu és un drama per uns blaugranes que concedeixen massa segones oportunitats. Tot i aquest problema, es continua dominant el marcador tot i que, després d’una cistella d’Higgins, Brandon Davies falli els dos tirs lliures dels quals disposa.

El de Filadèlfia, picat en el seu orgull, anota la següent cistella blaugrana, 18-27, però és una flor que no fa estiu, ja que tot i que els companys el busquen per intentar fer punts a la pintura, té força problemes per superar la marca que rep. Els locals, que fins al moment no han transformat cap dels triples que han intentat, converteixen l’únic de la primera meitat en un tir de Shaquielle Mckissic que segella el 22-27.

Els visitants es refan gràcies a Davies qui ara si anota dos tirs lliures i a un contraatac un pèl afortunat de Rolands Smits pel 22-31. A una cistella de Kostas Sloukas li responen un parell de triples anotats per Smits i Adam Hanga pel 26-37. Un tir lliure d’Oriola i dos de Calathes fan arribar la renda als dotze punts abans que una cistella de Jean-Charles deixi el 30-40 amb el qual els dos equips marxen als vestidors.

Problemes amb el rebot i la defensa grega

Els blaugranes que com hem vist havien dominat amb certa comoditat el matx comencen a patir per superar la forta defensa que fan els locals. Entre això i l’agudització del problema en el rebot defensiu les coses es comencen a enfosquir pels forasters. De fet els pocs punts que anoten els blaugranes arriben en comptagotes. Ho fa Higgins i després Mirotic de contraatac, un nou triple de Mckissic redueix la renda visitant als 9 punts abans que torni a anotar el geni de Pogdorica, 35-46. Però les coses no van bé.

Els grecs anoten un nou triple, Printezis, per deixar la renda visitant en tan sols cinc punts, 41-46. Moment en el qual Saras demana un temps mort. Les vies d’aigua comencen a ser evidents i el marge de seguretat cada cop és més curt. Amb la defensa grega treballant a dojo l’atac blaugrana comença a patir seriosos problemes per anotar, de fet es quedaran gairebé cinc minuts perquè la selecció de tir no és la més acurada i el rebot ofensiu ara mateix una quimera.

Els grecs empaten el matx

Mentre els locals van fent fins que un tir lliure anotat per Printezis empata el matx a 46. Els visitants que no han trobat solucions per superar la bona defensa hel·lènica veuen impotents com es produeix el canvi de tendència gràcies a un tir lliure anotat per Hassan Martin, 47-46. Reaccionen els visitants en anotar Mirotic, autor dels darrers sis punts visitants, una cistella que serveix per tornar a avançar als de Jasikevicius.

El marge blaugrana s’incrementarà gràcies a una bona acció defensiva d’Higgins que el permet fer un contraatac pel 47-50. Després d’una cistella local, una falta tècnica assenyalada a Calathes serveix als locals per empatar el partit a 50 quan el tir lliure és transformat per Spanoulis. La jugada local acabarà amb un triple de Mckissic pel 53-50 amb el que s’arriba al darrer període reglamentari.

Victòria amb suspens

L’inici del darrer quart és molt dolent pel Barça, ja que la jugada inicial acaba amb pilota perduda de Davies i amb falta personal d’ell mateix. Per fer més evident la ferida, Mckissic torna a transformar un triple que sembla ser el principi de la fi per un Barça que fa la sensació d’estar força tocat. Però l’equip reacciona a temps. Serà el pivot de Filadèlfia qui mostra el camí. De les seves mans surten un parell de cistelles tot i que falla un tir addicional.

Amb els portuaris dominant de cinc punts, 59-54, una falta tècnica assenyalada a Bartzokas, el d’Atenes no canviarà mai, permet a Kuric rebaixar el marge local. Davies torna a anotar deixant el marge local en només dos punts, 59-57. Una nova recuperació defensiva dels visitants comporta que l’esmaixada de Kuric empati el matx a 59, abans que un triple de Spanoulis avanci altre cop als locals.

A una cistella de Calathes respon un actor secundari, Giannoulis Larentzakis amb la seva única anotació en el partit, un triple pel 65-61. Un parell de cistelles de Calathes, la segona amb tir addicional fallat, serveixen per reduir el marge local fins als dos punts. Cada possessió val mig partit. Una bona defensa blaugrana permet a Mirotic empatar el matx a 67 des de la línia. Un triple de Sloukas el respon Higgins també de tres.

Una falta en atac d’Octavius Ellis no l’aprofiten els blaugranes mentre que si ho fa Spanoulis anotant de dos. La resposta torna a ser de Mirotic qui empata a 72 altre cop des de la línia. Com es pot comprovar, el matx ara és un duel dels primers espases. Anota Spanoulis i després de temps mort serà Mirotic qui ho faci per l’empat a 74.

44 segons que duren una eternitat i donen el liderat

Queden 44 segons per la fi. La jugada local acaba amb Sloukas perdent la possessió. En l’atac blaugrana Jean-Charles li fa falta a Higgins quan queden 6 segons per jugar-se. La falta personal assenyalada al seu jugador provoca una protesta irada de l’inefable Bartzokas que acaba amb una segona tècnica que l’envia als vestidors desqualificat. Georgios Pappas, el seu etern segon, és ara el responsable de la banqueta. Mirotic fallarà el tir lliure per la tècnica a Bartzokas, mentre que Higgins no falla cap dels dos tirs lliures per la personal soferta, 74-76.

Pappas demana temps mort. Jasikevicius ordena que Hanga s’encarregui de l’estrella local i que Higgins tingui cura de Mckissic . La jugada escollida per Pappas tirant de guió clàssic és per Spanoulis. El de Larissa no supera a l’hongarès volador i fa un tir de tres totalment impossible que cau a les mans de Charles Jenkins, el seu tir gairebé sota el cèrcol no arriba ni a tocar l’anella, davant la passivitat blaugrana, el segon rebot el captura Sloukas qui fa un tir sense massa convicció que si troba el cèrcol, però que escup la pilota, cap blaugrana lluita pel tercer rebot que captura Printezis.

Quan el de Siros deixa anar la pilota ja fa unes dècimes que s’ha encès la llum vermella de final de partit. La pilota acaba entrant i els jugadors de cada equip reclamen el que els interessa. Uns que ha estat dins de temps i els altres tot el contrari. Els àrbitres s’apropen a la taula per veure les imatges. No tarden gens a confirmar que el tir del jugador local s’ha fet fora de temps, per tant, els blaugranes sortiran del Pireu amb el seu lideratge a l’Eurolliga reforçat.

@FCBbasket

Estadística