Victòria amb final emocionant

La visita del tercer classificat de la competició era una nova prova de cotó per l’equip blaugrana. I durant 30 minuts de partit la prova l’ha superat amb nota. Però arribats al darrer quart, la insistència visitant i la desaparició per complet de l’atac local han conformat un final de partit no exempt d’emoció, fins al punt de necessitar l’aparició salvadora de la millor versió de Brandon Davies, per acabar aconseguint una certa tranquil·litat final.

Això si, quan ja semblava que s’havien aconseguit tots els objectius, victòria i bàsquet-average, un darrer truc d’un vell conegut, Kevin Pangos. Amb un triple sobre la botzina deixava empatat el bàsquet-average, ja que els blaugranes havien perdut també de quatre, 74-70, en la seva visita a l’antiga Leningrad, deixant pel bàsquet-average general els possibles desempats.

Ja es veu que el partit no serà fàcil

Com hem dit hi havia molta expectació per veure com respondria l’equip blaugrana davant el Zenit de l’estimat Xavi Pascual, convertit en la revelació de la competició i lluitant amb força èxit en el pom de dalt de la classificació europea. I el partit no ha decebut. De fet ja des de l’inici es podia comprovar que el matx seria un duel apassionant.

D’entrada les defenses no concedien res, amb un parell de taps, un per banda, que impedien cistelles relativament senzilles. Començaven dominant els visitants després d’una cistella precisament de Pangos. La resposta local arribava en forma de triple, Àlex Abrines, però els homes de Pascual aconseguien aturar el següent atac blaugrana per ampliar lleugerament el seu avantatge.

L’empat arribaria després d’un triple de Nikola Mirotic que seria la guspira que provocaria la ignició, tant de la defensa com de l’atac local. Aconseguint un parcial 9-0 que deixava a l’equip rus un pèl descol·locat. Dos tirs lliures de l’estrella montenegrina, una esmaixada en contraatac de Cory Higgins i una cistella de Pierre Oriola, obligaven al tècnic de Gavà a demanar temps mort per tallar la ratxa local.

La resposta russa arribava de la mà de Billy Baron i Mateusz Ponitka que anotaven un triple cadascú per tornar a empatar el matx ara a 12. El tècnic blaugrana és qui ara demana temps mort per recompondre les coses. Els atacs locals milloren i primer Higgins des dels 4.50 i posteriorment Rolands Smits amb una esmaixada donen l’avantatge als locals amb el que s’arriba a la fi del primer capítol, 16-14.

Kuric on fire

Ja en el segon període, comencen els problemes en el rebot defensiu pels culers. Això permet, que malgrat una cistella de Davies, els visitants s’avancin en el marcador després de cistella i addicional per part d’Arturas Gudaitis i cistella de Mateusz Ponitka. Immediatament reaccionen els locals. Primer serà Davies qui anoti un sol tir lliure i després d’una bona defensa, un triple de Kyle Kuric. La cistella de Kuric, altre cop tocat per la mà dels déus del bàsquet, dona tres punts de renda als seus. Avantatge que mantindrà d’esmaixada Davies abans que, altre cop el d’Evansville, converteixi un triple per tornar als sis amunt, 27-21.

Els russos no poden fer gaire cosa davant el desplegament defensiu d’un Barça pletòric i de moment es dediquen a passar com sigui la demostració d’un Barça desfermat. Kuric torna a anotar i poc després Nick Calathes fa una passada magistral a Oriola perquè el targarí faci arribar la renda local als nou punts, 31-22. Moment en el qual Xavi Pascual ha de demanar temps mort.

Higgins i Calathes s’apunten a la festa

L’avantatge de nou punts es manté després d’una nova cistella de Kuric. Un triple de Pangos la redueix, però un nou triple del d’Indiana deixa les coses on eren. Els de Xavi Pascual es queden sense arguments en atac i això permet que la renda local continuí creixent, 38-27, després d’un ganxo de Mirotic.

En ple desconcert visitant, dos tirs lliures d’Higgins augmenten el marge fins als dotze punts 40-28.  Torna a aparèixer Baron per transformar un triple que redueix fins als nou punts la renda local. Però els blaugranes no perdonen. Primer Higgins i després Calathes, culminant un contraatac, faran arribar la renda blaugrana als tretze punts, abans que una cistella a un segon per la mitja part de Baron, deixi el 44-33 amb el que s’arriba al descans.

Una defensa blaugrana de matrícula

La segona meitat no comença gaire bé pels de casa. Tot i un rebot ofensiu d’Oriola, els blaugranes erren un parell de llançaments i a més es carreguen molt aviat de faltes personals. Per sort, de tot plegat, els russos només anotaran un tir lliure i això permet que les cistelles de Calathes i Higgins, després de contraatac, augmentin la renda local fins als catorze punts, 48-34.

Són uns moments en els quals la defensa blaugrana, que és gairebé perfecta, olora sang tancant totes les vies de producció dels visitants. I en atac les coses van sobre rodes.

Mirotic converteix tres tirs lliures seguits i Davies, el rei del pal baix, anota el 53-34 amb el Zenit a punt d’enfonsar-se. Quan pitjor ho estan passant els russos, arriba la seva recuperació des de més enllà de la línia de tres. Primer KC Rivers i després Pangos converteixen un triple cadascú que els fan reviure, tot i una cistella entremig de Calathes, 55-41. Jasikevicius que no se’n refia, demana temps mort.

La defensa blaugrana treballa millor en el control del tir exterior i això permet que les cistelles de Davies, Calathes i Kuric facin arribar la renda local altra volta als divuit punts, 61-43. Renda que es manté després d’un intercanvi de punts amb Davies i Adam Hanga, aquest des dels 4,50, anotant pels de casa, 65-47.

Amb el partit gairebé decidit, apareix un jugador rus que fins al moment no havia fet res de bo, Andrey Zubkov. El seu primer triple dóna aire als seus en ple desconcert de l’equip visitant. Una falta tècnica a la banqueta russa permet a Kuric transformar el tir lliure. Amb l’atac rus no aconseguint anotar, un triple a un segon per la fi del quart de Léo Westermann deixa el 69-50 amb el que s’arriba al darrer període d’un partit que sembla totalment decidit.

Apagada blaugrana

Però de semblar decidit a estar decidit hi ha una gran diferència. I aquest partit és el millor exemple. Quan comença el darrer quart, tot sembla anar de cara per l’equip local, però tot canvia en un tres i no res. Els russos augmenten lleugerament la seva intensitat defensiva mentre els homes de Jasikevicius imperceptiblement comencen a jugar amb el rellotge en lloc de continuar fent el que estaven fent.

Els atacs locals són més llargs i més confusos mentre que els homes de Pascual van per feina. Primer Baron falla un de tres tirs lliures i més tard Vitaly Fridzon inèdit fins al moment anota un triple. Un tap estratosfèric de Gudaitis evita una cistella de Sergi Martínez qui acabarà a la banqueta per un cop a l’esquena.

El triple es resisteix

Els blaugranes combinen males defenses amb pitjors atacs, obligant el tècnic local a demanar temps mort. De la renda de dinou punts que tenien els blaugranes només en queden dotze, 69-57. A dos tirs lliures convertits per Ponitka els segueixen una nova pèrdua blaugrana.

Amb el marcador 69-59, apareix com un miracle Davies, anotant abans que ho faci Higgins pel 73-59 a 5.19 per la fi. Tot sembla tornar a rutllar, però només és una sensació. Després d’un temps mort demanat per Xavi Pascual, de nou Zubkov transformarà un triple que encén els llums d’alarma, 73-62. Els blaugranes continuen encadenant errades en el tir de tres, Mirotic, Higgins i Calathes, en canvi qui no falla és Zubkov. El seu tercer triple deixa en només vuit punts la renda local.

Davis al rescat

Després d’un nou atac malmès per part blaugrana, Ponitka, per sort només anota un tir lliure i el mateix fa Calathes. En canvi Gudaitis anota els dos que prova deixant el marge local en tan sols sis punts, 74-68. Amb tots els llums d’alarma encesos i fent pampallugues, Higgins falla un tir de dos, però Davies miraculosament anota amb un cop de palmell i transforma el tir lliure de la falta que li ha fet Gudaitis. El 77-68 sembla que ha servit per arribar a l’oasi.

Queden 2.07 per la fi i l’equip local respira. Més ho farà encara quan el pivot de Filadèlfia, amb un tap, eviti la cistella segura del mateix Gudaitis i transformi el següent atac, fent arribar la renda als onze punts. Han estat sense dubte quinze segons increïbles per Davies que donen confiança als companys. Una nova bona defensa i la renda s’amplia quan queden només 1.22 per jugar-se, 81-68.

Amb Pangos a pista mai et pots relaxar

De nou tot està sota control o això sembla. De nou es reprodueixen els atacs sense sentit i torna a aparèixer l’ínclit Zubkov, qui sense immutar-se, transforma dos triples sense resposta blaugrana pel 81-74. Jasikevicius es veu obligat a demanar temps mort quan queden 49 segons per la fi. Ara l’atac local és un desgavell, però per sort Gudaitis falla dos tirs lliures, amb la mala sort que Calathes fa el mateix.

De nou Gudaitis llança dos tirs lliures que ara no falla, 81-76. Higgins transforma els seus a tretze segons. El duel des de la línia es torna a igualar amb Mirotic per part catalana i Pangos per part russa transformant els que llancen pel 85-78 a set segons. I com hem dit al començament, Pangos es traurà de la màniga el seu darrer truc per convertir sobre la botzina el triple que deixa empatat el bàsquet-average. Sigui com sigui, la victòria blaugrana permet al Barça continuar de líder de la competició.

@FCBbasket

Estadística