Recital blaugrana

Després d’un partit on no van estar massa encertats, recordem el 2 de 18 en triples en el matx disputat a la Pionir de Belgrad, els blaugranes han decidit escollir el partit a San Sebastian per reivindicar-se com a bons tiradors, amb un atac, quasi perfecte.

El Gipuzkoa, que estava en una molt bona dinàmica, tot i ser l’últim classificat, a l’haver guanyat els dos darrers partits, un d’ells davant un dels gallets de la competició, el Tenerife, volia a aprofitar l’eventual desgast dels blaugranes per continuar la seva particular remuntada a la classificació.

Però d’aquest somni, que estava basat en el compte de la lletera, s’ha despertat angoixat i desesperat perquè tota la seva bona voluntat de lluitar per la victòria s’ha vist corresposta per un partit brutal del Barça en atac. Perquè davant un equip que té un encert d’aquesta magnitud, 24 de 26 en tirs de dos, 13 de 16 en triples i 7 de 9 en tirs lliures en els tres primers períodes, poca cosa pots arribar a fer.

El tècnic argentí dels locals, Marcelo Nicola, amb passat blaugrana, ho ha intentat, però tot i que volia era incapaç de treure més rendiment dels seus homes. Cada cistella visitant era com si els clavessin una daga al cor. Ja amb el partit sentenciat, els visitants han tramitat el darrer període amb uns percentatges que els han convertit en humans, després del desplegament increïble que s’havia vist en els quarts precedents.

Kyle Kuric on fire

Els homes de Jasikevicius que com hem dit venien de la victòria davant el Crvena Zvezda i de tornar a ser líders a l’Eurolliga, han donat pistes al començament del matx de com anirien les coses avui. Un triple de Nikola Mirotic i una cistella amb addicional de Cory Higgins era la targeta de presentació dels visitants.

Els locals per la seva part de moment no s’espanten i planten cara fent el mateix que els rivals. Cistella i addicional de Viny Okouo i triple de Pere Tomàs per empatar el matx a 6. Però l’entrada en escena de Kyle Kuric ho canvia tot. El d’Evansville anota un triple i tot i que fallarà el següent que intenta. El matx es comença a escardar perquè l’atac local té problemes per superar la bona defensa blaugrana. En atac l’encert blaugrana continua.

Els bascos es comencen a espantar

Primer Mirotic al pal baix i més tard Leandro Bolmaro, amb un triple un pèl afortunat, amplien el marge fins als 8 punts, que seran nou quan després de cistella local, el mateix Kuric anoti el seu segon triple pel 8-17. La posada en escena blaugrana comença a intimidar a uns locals que fan la sensació que encara creuen en les seves possibilitats, tot i que una mica menys que al començament. De nou és Kuric qui anota un triple fent pujar la renda visitant als 12 punts, 8-20.

Els bascos reaccionen anotant quatre punts de forma consecutiva. Però altre volta el d’Indiana anota un triple, que vol desfer la confiança dels locals, però els homes de Nicola encara hi creuen. De fet, un triple local, Jan Span, culmina un parcial 7-0 que els hi dóna molta moral. Però la resposta blaugrana demostra que avui els visitants ho tenen clar. Entre Bolmaro i un triple de Rolands Smits fan arribar la renda blaugrana als set punts, 21-28. Resultat amb el qual s’acaba el primer capítol.

L’atac blaugrana desfermat!

Amb els locals encara creient en les seves possibilitats, el segon quart comença amb Brandon Davies ocupant-se de les operacions a la pintura local. Els seus sis punts consecutius, cistella, esmaixada i dos tirs lliures tornen a obrir l’escletxa al marcador. Això torna a fer mal a uns locals als quals els hi queda poca confiança, 23-34.

Un triple de Johnny Dee serveix per mantenir la moral dels seus, però la següent embranzida visitant serà a la pràctica decisiva. De nou anota Davies tot just abans que Adam Hanga reclami la seva quota de protagonisme. L’hongarès volador anotarà vuit punts de forma consecutiva, cistella amb addicional, triple i cistella, que porten la renda blaugrana fins als 18 punts, 26-44.

Tímida reacció local

Ja amb la seva moral força malmesa, els bascos intenten reaccionar, però de nou els arriben males notícies en forma de triple. Ara de Léo Westermann i a continuació és Sergi Martínez, qui anota el seu primer triple de la tarda per mantenir el 18 amunt dels visitants, 32-50. Una cistella al pal baix de Pierre Oriola seguida d’una anotada per Artem Pustovyi augmenten el marge culer per sobre dels 20 punts, 32-54.

A Nicola se li acaben les idees i no se li acudeix res més que forçar una falta tècnica com si els vint-i-dos punts de renda blaugrana fossin cosa del triplet arbitral. Bolmaro erra en el tir lliure, qui no falla és Pustovyi mantenint la renda aconseguida. Després d’una cistella local arribaran dos triples més dels blaugranes, Sergi Martínez i Bolmaro pel 36-62.

El partit arriba al descans després que en aquest segon període, els blaugranes hagin convertit 13 dels 15 tirs de camp que han provat i amb una única errada en el tir lliure, aquella de Bolmaro en el tir per la patètica tècnica assenyalada a Nicola, dels quatre que han llançat. Senzillament espectacular.

Tothom suma

L’equip local ha sortit a la pista per reprendre el joc amb la moral per terra. I més els ha caigut quan un mal passi de Smits es convertia en una assistència quan Davies, després de tocar la pilota amb la punta dels dits, anotava el 36-64. Amb la confiança local totalment destrossada, Calathes anota, culminant un contraatac, i el mateix feia Mirotic pel 36-68.

Entremig de dues cistelles de Davies, un triple de Span dóna fe de vida de l’atac local, però el matx estava molt a prop de quedar decidit. Sergi Martínez anotava de contraatac mentre Davies ho feia al pal baix. Un nou contraatac blaugrana acaba amb triple d’Higgins que respon de nou Span també des de més enllà del 6,75, 46-79. Mirotic anotarà cistella i tres tirs lliures minimitzant la cistella i addicional transformats per Dino Radoncic.

De fet els homes de Jasikevicius aconseguiran un parcial 0-9 en sumar-se a la festa primer Pustovyi, després Smits qui fallarà un tir addicional i més tard el reaparegut Kuric qui no anotava des del primer període. A un triple de Tomàs, respon a la pintura Pustovyi qui farà arribar la renda blaugrana als quaranta-dos punts, 52-94, amb els que s’acaba el tercer capítol.

Partit decidit

Amb el partit totalment decidit, els blaugranes afluixaran el seu rendiment. Perquè després que anoti Davies, fent pujar la renda visitant als quaranta-quatre punts d’avantatge. Els visitants no tornaran a fer res de bo fins gairebé cinc minuts més tard. Triples fallats, pilotes perdudes i fluixa defensa dels blaugranes permeten que els locals refacin, lleugerament, la seva moral.

Els triples de Johnny Dee, Mikel Motos i William Magarity alleugereixen la ferida gràcies a un parcial 10-0 que redueix la diferència al lluminós, 62-96. Per fi anoten els visitants, primer d’Oriola i més tard Sergi Martínez pel 62-100. Tot i que ara el rebot defensiu blaugrana és un problema, els locals no ho aprofiten i això permet que altre cop Oriola i després un triple de Westermann portin el marge blaugrana altre cop als quaranta-tres punts, 62-105.

Els darrers 2 minuts de joc són més una cercavila que un partit de bàsquet. Triple de Magarity al qual el segueixen una cistella i un triple d’Oriola que fan pujar l’avantatge blaugrana al seu màxim nivell en el partit, quaranta-cinc punts, 65-110. Una cistella i addicional que transforma Lucas Faggiano tanquen l’anotació del partit amb el definitiu 68-110, perquè Julen Olaizola falla els dos darrers tirs lliures del matx. En definitiva victòria blaugrana en un partit gairebé perfecte.

@FCBbasket

Estadística