Recuperem la primera plaça!

Una gran actuació defensiva dels blaugranes els ha permès aconseguir la victòria en la seva visita a la històrica Pionir i a més, de retruc, tornar a escalar fins a la primera plaça, de la classificació de l’Eurolliga aprofitant la segona derrota consecutiva del CSKA a la seva pista. Era el dia de la tornada a les pistes tant de Nikola Mirotic com de Brandon Davies, als que s’ha vist, com era lògic d’esperar, una mica fora de ritme, però sense dubte ha estat una bona notícia.

L’equip dirigit per Sarunas Jasikevicius, ha estat, com hem dit abans, immens en defensa sense permetre que en cap moment els jugadors de Dejan Radonjic agafessin el ritme ofensiu per poder posar en qüestió la victòria blaugrana. Tot el contrari, els visitants amb determinació, han dominant els quaranta minuts.  Han lligat de cames i peus a uns blancs i vermells que veien com anaven passant els minuts i no eren capaços d’inquietar el més mínim, a un equip que més enllà d’errors puntuals, tenia estudiat un pla de joc que portava a terme amb total disciplina.

De fet, s’ha arribat al moment, ja a les acaballes del matx, en el qual els visitants dominaven de 21 punts i amb els locals totalment entregats. Ni tan sols en aquests darrers minuts els blaugranes han perdut el domini del partit, i tot i que els de Radonjic han estat capaços de reduir la ferida, tant uns com els altres ja tenien clar qui s’emportaria la victòria.

El rebot és blaugrana

El matx començava força bé pels forasters. Es guanyava el salt inicial i es dominava el rebot ofensiu. Abans que els locals poguessin fer res, els visitants dominaven 0-5 després de cistelles de Pierre Oriola i Cory Higgins, més un tir lliure de Mirotic. Es dominava tant el rebot defensiu com també l’ofensiu i això permetia tenir el partit sota control.

Per fi anotaven els locals, gràcies a un triple d’Ognjen Dobric, però els blaugranes s’aplicaven en defensa mentre que en atac no es complicaven la vida. Les cistelles que anoten primer Nick Calathes, més tard Higgins, seguides de Mirotic amb rebot ofensiu inclòs i una amb tir addicional transformat per Oriola fan arribar la renda fins als 11 punts, 3-14.

Radonjic ha de demanar temps mort perquè el matx no està anant per on els convé als locals. Sortint del temps mort, arriba un altre triple, ara de Corey Walden però els de Jasikevicius, ni s’immuten. Oriola només anota un tir lliure, però del rebot ofensiu els blaugranes en treuen un triple, de Rolands Smits, que fa arribar la renda als 12 punts, 6-18. Els serbis anotaran un parell de tirs lliures abans que els culers tornin a anotar, primer Smits, molt efectiu al pal baix i en el següent atac un tir lliure de Léo Westermann.

Un segon triple de Dobric, per cert l’únic local que ha arribat als dos dígits en anotació, 11 punts després dels 40 minuts de joc, retalla la renda catalana fins als 10 punts, 11-21. Resultat que un triple fallat per Westermann no modificarà abans que els dos equips marxin a la banqueta per la fi del primer capítol. Cal destacar que els locals en els deu primers minuts de joc només han estat capaços d’anotar tres triples i dos tirs lliures.

Curta producció en atac

El segon període serà força diferent. Tot i que continuen dominant el rebot defensiu, en atac els visitants perden la punteria. Això obliga el tècnic blaugrana a demanar un temps mort quan només s’han jugat un minut i dotze segons d’aquest segon quart. Malgrat que després de passar per la banqueta, arriba el segon triple visitant, Àlex Abrines, les coses no milloraran en atac. Cal dir que el triple del mallorquí serà el darrer dels dos que anotaran els blaugranes en tot el partit.

Però tot i la baixa producció blaugrana, els locals emmanillats per la defensa catalana no són capaços d’aprofitar-ho. Quan arriben més punts forasters, ara des del tir lliure gràcies a l’encert de Calathes, bon partit del de Casselberry, el marge s’eixampla fins als dotze punts, 14-26. Un triple de Walden dóna ànims a uns locals que ara si aprofiten la manca de producció visitant. De fet, en els següents atacs dels blaugranes poden anotar però des de la línia, dos tirs lliures de Calathes i un de Mirotic pel 23-29.

El partit s’ajusta

Per fi anoten una cistella els catalans, serà el base de Casselberry qui ho fa, mentre que per part local arriba després d’un rebot ofensiu un triple de Dejan Davidovac que deixa en cinc punts, la renda visitant, 26-31. Renda que tornarà a reduir-se, tot i un temps mort, després d’una cistella i addicional fallat de Jordan Loyd, 28-31. Són sens dubte els pitjors moments del Barça en el partit.

És en aquests moments quan han d’aparèixer els líders de l’equip. I ho fan. Primer Calathes anota després d’una jugada marca de la casa i posteriorment és Mirotic qui ho fa des de la línia. Els quatre punts serveixen per mantenir el tipus, 30-35. Un tir lliure de Loyd serà l’única anotació en els darrers 45 segons del primer temps. En un dia que l’encert en el triple és molt baix, un anotat per Davies arriba fora de temps. Per tant, 31-35 a la mitja part.

Construir partint de la bona defensa

El tècnic lituà decideix treure el mateix cinc inicial per començar els darrers vint minuts. L’efecte, si fa o no fa, serà el mateix que a l’inici del partit. El rebot defensiu es torna a dominar mentre que en atac Higgins i Calathes acompanyats d’Oriola anotaran fins a 12 punts. Sis del fillol de Michael Jordan, quatre del pivot targarí i una cistella del base de Florida. Amb 36-47 al marcador, Radonjic ha de tallar un partit que se li ha tornat a complicar.

Les coses continuaran igual amb un Crvena Zvezda totalment col·lapsat en atac mentre que els blaugranes demostren que avui no és el seu millor dia en el tir de tres. Això permet que un triple convertit per Branko Lazic doni vida a uns serbis que ja estaven amb la moral molt baixa, 39-47. Els àrbitres s’acarnissen amb Saras assenyalant-li una falta tècnica en una protesta que tenia tot el seu sentit,. Afortunadament, un vell conegut de l’ACB, Quino Colom, falla el corresponent tir lliure. Qui no falla és Smits per donar als seus deu punts de renda.

Un triple de Colom, reivindicant-se, redueix a set punts l’avantatge culer. Però els forasters tenen les coses sota control. Oriola anota dos tirs lliures abans que un ganxo de Davies i una cistella de l’eficaç Higgins tornin a augmentar la renda visitant, 43-55. En ple desgavell de l’atac blanc i vermell, dos tirs lliures de Davies fan pujar el marge blaugrana als catorze punts, 43-57 a 12 segons per la fi del tercer acte. Dotze segons que seran suficient perquè els locals gràcies a un ganxo anotat per Johnny O’Bryant deixi el 45-57 amb el que s’arriba als darrers deu minuts de temps reglamentari.

Tot per decidir

Tot i l’avantatge que hi ha al marcador no hi ha res decidit. Els forasters s’apliquen en defensa i això els permet, tot i una nova errada en un triple, no tan sols mantenir sinó incrementar la seva renda aprofitant el desgavell en el qual s’ha convertit l’atac local. Una falta de Colom sobre Smits és considerada antiesportiva. El letó transforma els dos tirs lliures i la jugada blaugrana acaba en falta sobre Davies que el de Filadèlfia aprofita a mitges, anotant només un tir lliure, 45-62.

Quan queden 8.20 per la fi. Kuric en la seva única cistella del matx fa arribar la renda als dinou punts, 45-64, obligant a Radonjic, qui ja fa estona que no creu en el seu equip, a demanar un nou temps mort. Els locals que ja estan en bonus li regalen dos tirs lliures a Davies qui aprofita l’avinentesa per fer pujar l’avantatge blaugrana fins als 21 punts que dèiem a l’inici, 45-66.

Un parcial que marca el camí de la victòria

El parcial 0-9 aconseguit pels visitants al començament del darrer període serà decisiu per la marxa del partit. A partir d’aquí, els blaugranes es relaxen una mica i això permet que els locals que fins al moment estaven fent uns atacs de pena reaccionin a mitges. Dos de tres tirs lliures anotats per Walden i un nou triple de Dobric donen fe de vida de l’atac serbi.

Saras que no vol massa relaxació talla el joc amb un temps mort. Però tot i la pausa ara qui fa uns atacs lamentables són els blaugranes que per sort tenen un bon avantatge al lluminós. En Saras demana un nou temps mort quan la renda és només de dotze punts, 54-66.

Per fi poden anotar al trobar a Davies qui al pal baix farà el 54-68 a 2.43 per la fi. Feia quatre minuts quaranta-nou segons des que el mateix Davies transformava els dos tirs lliures que donaven el màxim avantatge blaugrana en el partit. Una cistella d’Artem Pustovyi servirà per mantenir la renda, 56-70. Avantatge que quedarà reduït per un parell de cistelles d’Aleksa Radonov, abans que la setzena errada en el llançament triple dels blaugranes permeti a Sergi Martínez donar un cop de palmell pel definitiu 60-72 amb el que s’acaba el matx.

@FCBbasket

Estadística