Cory Higgins marca el camí

El Barça de Saras Jasikevicius ha superat amb nota la prova del nou en la seva visita al Megasport Arena de Moscou. S’enfrontava a l’actual líder de la competició, l’equip de l’exèrcit roig, el CSKA de Dimitris Itoudis, sense dubte un dels rivals més temibles a Europa. Doncs bé, la prova del nou ha servit per aconseguir una meritòria i merescuda victòria dels blaugranes davant la desesperació del tècnic grec i l’alegria dels Ossos Russos, la penya blaugrana de Rússia, que no han deixat d’animar als seus ídols en els quaranta minuts de partit.

La victòria s’ha fonamentat en una gran actuació coral capitanejada per un espectacular Cory Higgins, qui ha jugat com si estigués a casa seva, sense que ens oblidem del tècnic lituà que un altre cop ha fet una grandíssima utilització dels recursos dels quals disposava. Recordem les importants baixes que patia l’equip blaugrana, que no han estat un obstacle per acabar dominant en tres dels quatre períodes, aconseguint una victòria que el manté en segona posició a la taula classificatòria a només una victòria dels russos.

Primer quart igualat

Els primers minuts de joc han estat molt igualats. Els forasters tot i els seus evidents problemes amb el rebot defensiu, es mantenien frec a frec, al marcador gràcies a Higgins, molt encertat en el tir de dos. De les seves mans sortien sis dels primers vuit punts dels forasters. L’altra cistella l’anotava Nick Calathes, avui més anotador del que és habitual, 8-8.

Els locals es poden escapar en el lluminós després d’un triple fallat precisament pel de Danville, però qui si està encertat en el triple és Àlex Abrines que redueix dràsticament a ferida, amb una cistella des de més enllà de la línia del 6,75, 12-11. Una nova escapada russa, 18-11, obliga el tècnic lituà a demanar temps mort. Poc abans ja havia fet un canvi que mostra el caràcter del lituà. Ibou Dadji, el jove senegalès del filial substituïa al titular Artem Pustovyi.

La resposta blaugrana després del temps mort són un parell de triples convertits per un molt encertat Abrines, que mantenen les coses sota control, 20-17. De fet, l’encert en el tir apaivaga els nombrosos problemes que genera un rebot defensiu que de moment no es controla ni de bon tros. Els homes d’Itoudis tornen a eixamplar l’avantatge gràcies a un triple d’un vell conegut, Tornike Shengelia, i a una cistella de Nikola Milutinov pel 25-17. Vuit punts amunt pels locals que és el seu màxim avantatge fins al moment en el partit. Un triple de Calathes, permet tancar el primer acte amb un relativament bon resultat, vist com han anat les coses, 25-20.

La defensa comença a rutllar

Quan comença el segon període les coses continuen igual pel que fa al rebot defensiu, on la situació cada cop és més dramàtica. Una cistella de Kyle Kuric és l’única notícia positiva d’uns primers minuts del segon quart molt preocupants. La renda local arriba a ser de nou punts, 31-22, quan una cistella d’Higgins, el més encertat dels visitants, la redueix tot just abans que comencin a arribar millors notícies del rebot defensiu blaugrana.

Tot i això, els locals s’han escapat en el marcador d’onze punts, 35-24, obligant altre cop al tècnic blaugrana a demanar un temps mort. Serà una pausa transcendental pel desenvolupament del partit. Dos tirs lliures anotats per Rolands Smits redueixen el marge local que torna a créixer gràcies a un triple de Mike James que marcarà un abans i un després en el matx.

Reacció blaugrana

Assolit pels russos el seu màxim avantatge, 38-26, el signe del partit començarà a capgirar-se. Una cistella d’Abrines i un alley-hoop d’esquenes de Smits a passi de Calathes seran el punt d’enlairament d’un Barça que deixarà a Itoudis capficat. La defensa blaugrana millora tant al que fa en la defensa exterior com en la pintura on es comença a guanyar la lluita pel rebot.

La millora al darrere comportarà un atac més dinàmic i efectiu. Anota Higgins i a continuació arriba un triple d’Abrines, el quart de la nit, que redueixen el marge local deixant-lo en els mateixos cinc punts que hi havia al final del primer capítol, 40-35. Tres tirs lliures i una esmaixada culminant un contraatac d’Higgins empata el partit davant la sorpresa dels 3125 espectadors que hi ha al coliseu moscovita, 40-40.

I en ple desconcert de l’atac local que no pot amb la defensa blaugrana, una cistella de Pustovyi agafant el seu propi rebot avança per primer cop en el partit als de Jasikevicius, 40-42. Shengelia falla un dels dos tirs lliures dels quals disposa, arribant-se al final de la primera meitat amb els blaugranes dominant d’un punt, 41-42.

Millora en el rebot defensiu

Els visitants tornen a no començar gaire bé en atac a l’inici de la segona part. Es fallen un parell de triples, però tot i les errades, la defensa dels visitants no permet alegries a uns locals que comencen a patir per trobar vies de producció. Dos tirs lliures convertits per Abrines seran el definitiu punt d’inflexió, 43-44. Amb el rebot defensiu convertit en un baluard, qui ho anava dir vist com havien començat les coses, els de Jasikevicius s’afanyen en atac.

Cistelles de Calathes i de l’inevitable Higgins qui ha tornat a recuperar una pilota en defensa convertint-la en una esmaixada que fa pujar la renda blaugrana als cinc punts, 43-48. A hores d’ara a Itoudis no li arriba la camisa al cos perquè no troba solucions. En canvi els visitants aprofiten els moments de feblesa local perfectament.

S’eixample la diferència al marcador

Dos tirs lliures d’Hanga i a continuació un triple de l’hongarès volador augmenten el marge visitant fins als nou punts, 44-53. El tècnic grec, paisà del nostre estimat Efthimios Rentzias, ja que com ell va néixer a Trikala, demana desesperadament un temps mort per intentar solucionar alguna cosa. Quan el joc es reprèn, li arriba una bona notícia, triple de Joel Bolomboy. El que no s’esperava és que Sergi Martínez faci el mateix pels visitants poc després. I encara rebrà més notícies desagradables en forma de triple anotat ara per Kuric i per una cistella amb addicional d’Higgins, 51-62.

Un nou triple local, anotat per Johannes Voigtmann dóna esperances al de Trikala, però el que no sap és que aquest triple serà l’últim dels quatre que els seus homes signaran a la targeta del partit. Una magistral cistella d’Hanga anotada a un segon per la fi del tercer quart, no acaba de ser rodona perquè l’hongarès falla el tir lliure addicional. Tot i això, s’arriba als darrers deu minuts del partit amb un molt bon botí de vuit punts pels forasters, 56-64.

Forts en defensa

El darrer quart comença amb un triple fallat per Hanga i una cistella local anotada per Darrun Hilliard. Saras que no vol deixar les coses sense control, immediatament demana un temps mort quan només s’han jugat 75 segons del darrer període. Els seus deixebles s’afanyen en defensa i això els permet tornar a augmentar a renda. Cistelles d’Higgins i Sergi Martínez amb addicional pel de Rubí fan arribar la renda visitant un altre cop als nou punts, 58-69. El temps es va esmicolant i a Itoudis, agre de per si, se li està aguditzant la cara de pomes agres.

Dues cistelles seguides dels seus el fan reviure una mica, però dos triples seguits de Calathes que, ell que el coneix bé al de Casselberry de la seva època de segon entrenador de Zeljko Obradovic al Panathinaikos, segurament no s’ho esperava, el deixen garratibat, 62-75 a només 5.34 per la fi. El problema dels locals no és l’encert de l’atac culer sinó que recau en els problemes que li està generant una defensa que no defalleix i que els deixa sense massa opcions de trobar bones posicions de tir.

Les cistelles locals arriben en comptagotes i quan arriben tenen resposta visitant. Oriola amb cistella i dos tirs lliures neutralitza la cistella i els tirs lliures que anota Milutinov pel 66-79 a 3.53. Itoudis cada cop més nerviós es queixa de tot, però el temps es, va esmicolant inexorablement mentre els blaugranes es troben més i més còmodes.

Els russos es rendeixen a un gran Higgins

A quatre punts locals, cistella de Shengeila i dos tirs lliures de Milutinov qui respon és Higgins amb una cistella i addicional que obliguen a Itoudis a demanar un altre temps mort. L’atac local els hi dóna vida gràcies a cistella i addicional transformats per James. Quan Àbrines transforma el seu cinquè triple de la nit, 75-85 a 1.30 per la fi, tot el Megasport amb Itoudis al capdavant són conscients que el matx l’han perdut. Abrines falla un triple, però James, fa el mateix, de fet els locals no tornaran a anotar en el poc que queda de partit.

A 31 segons per la fi, Saras decideix donar descans a Higgins qui després del partidàs que ha fet sense dubte s’ho mereix, substituint-lo per Leandro Bolmaro. El gest d’en Saras també és perquè el públic aplaudeixi al de Danville, però els únics que aplaudeixen són els Ossos Russos que des de la tercera graderia a un pam de les banderes, estan gaudint de la meravellosa victòria blaugrana. Nikita Kurbanov falla el seu intent de triple mentre que qui no falla és Bolmaro qui deixa gràcies a un triple el definitiu 75-88 al marcador.

@FCBbasket

Estadística