Partit seriós dels blaugranes que deixen al Manresa fora de la copa

Saras Jasikevicius i els seus homes han estat els encarregats de frustrar les aspiracions coperes d’un Manresa, que sortia a la pista del Nou Congost carregat d’il·lusions, i que des de molt aviat s’han anat esvaint a mesura que el matx avançava. De fet els blaugranes han aconseguit guanyar en cadascun dels quatre quarts sense donar cap opció als manresans.

Uns manresans que esperaven amb moltes ganes derrotar a l’equip blaugrana per mantenir, fins al darrer moment, vives les seves darreres opcions de participar en la pròxima cita copera. Però no ha pogut ser. Tot i que l’equip que arribava al Nou Congost continuava perdent efectius a cada dia que passa. Avui a les absències habituals s’hi ha sumat la de Rolands Smits que tenia permís del club per la seva paternitat.

Sigui com sigui, l’equip visitant ha fet un partit molt seriós amb una utilització magistral dels efectius disponibles per acabar aconseguint una victòria que li permet continuar la ratxa de victòries a l’ACB.

Els blaugranes amb moltes baixes

Amb el joc interior malmès i amb la necessitat de convocar a un dels jugadors júniors del club, Michael Caicedo, per completar el roster, els blaugranes feien la sensació de no presentar-se en les millors condicions per enfrontar-se a un dels equips revelacions de l’any, el Manresa de Pedro Martínez, que a més a més necessitava la victòria.

Però a diferència d’altres partits, els de Jasikevicius començaven molt endollats. Amb Nick Calathes fent d’home orquestra, ell dirigia i ell finalitzava, els blaugranes s’avançaven amb un 0-4 que era tota una declaració d’intencions. Al de Casselberry el seguia Cory Higgins eficaç com sempre, amb dues cistelles més que elevaven el marge visitant als sis punts de renda, 2-8. Sis punts que vist la posada en escena dels dos equips semblava poca renda.

El Barça comença a fer forat al marcador

Amb la defensa blaugrana molt aplicada en les línies de passi, fet que obligava els locals a perdre un munt de possessions davant la desesperació del seu tècnic, la renda blaugrana continuava creixent gràcies a dos punts des del tir lliure d’Artem Pustovyi i dos tirs lliures i una cistella altre cop d’Higgins, 4-14. El marge visitant es redueix una mica després de cistella i addicional transformats per Dani Pérez, però tot i això tornarà a créixer després de cistella d’Àlex Abrines i dos tirs lliures de Pierre Oriola, 7-18.

Amb els manresans sota mínims, qui ara anota és Adam Hanga, que avui ha de sumar a la seva versatilitat la posició de pivot baix, per donar descans al quatre titular, Sergi Martínez. El mateix hongarès volador és qui fa el 9-20. Avui els evidents problemes amb el rebot defensiu són disculpables per la manca dels efectius habituals, però tot i els evidents problemes, se n’estan sortint prou bé. Higgins fa arribar el marge als tretze punts, 9-22, abans d’un parell de cistelles locals que aconsellen al tècnic lituà a demanar temps mort per aprofitar els darrers 26 segons de joc. El primer capítol arribarà a la seva fi sense que el marcador es mogui després d’un triple fallat per Kyle Kuric, 13-22.

El Manresa ajusta el partit

Arengats pel seu tècnic, els locals surten en el segon període amb molta més intensitat i determinació. Per començar cistella i addicional anotats per Martynas Sajus. Tot i la tornada a pista de Pustovyi, els blaugranes comencen a tenir evidents problemes amb el rebot defensiu i això permet als locals tenir segones opcions.

En atac els de Jasikevicius ara ho passen malament perquè els locals hi posen el coll en defensa. Un triple de Matt Janning acosta i molt el marcador, 21-22. Saras talla el partit quan només s’han jugat 1 minut i cinquanta-cinc segons del segon període, intentant trobar solucions per estroncar el que sembla una bona ratxa dels locals.

De tornada al joc, l’estratagema funciona perquè els seus homes s’apliquen en atac i milloren en defensa. Anota per dos cops Pustovyi abans que un triple local, ara de Jonathan Tabu, deixi les coses no tan ajustades, 24-26. Amb l’equip necessitant una mica d’aire, apareix Calathes amb un triple pel 24-29. Els locals creuen possible posar entre les cordes als forasters perquè tot i dos punts de tir lliure anotats per Sergi Martínez, un triple de Janning torna a deixar les coses molt ajustades, 29-31.

Kuric al rescat

Ara mateix la defensa blaugrana ho està passant malament, malgrat que l’atac manté les coses sota control. Anota de nou Pustovyi a qui segueixen primer Calathes i un contraatac signat per Sergi Martínez pel 31-37. Després de cistella local, Kuric, que no havia començat massa bé en el tir a mitja distància, transforma el seu primer triple fent arribar la renda visitant als set punts, 33-40, fet que no passava des del primer quart.

Un triple del veterà Rafa Martínez vol desfer el moment blaugrana, però ara els visitants treballaran bé en defensa evitant més mal de caps. Una falta tècnica al de Santpedor la transforma Kuric en el 36-41. Aquest punt serà l’inici de la ignició del d’Evansville. Davant el desconcert d’uns locals que no poden amb la defensa que fan els de Jasikevicius, el d’Indiana anotarà vuit punts consecutius, una cistella i dos triples, pel 38-49 al final de la primera part del matx.

Millora del rebot blaugrana

Quan comença la segona meitat, els locals semblen recuperats del clínic de tir ofert per Kuric. Posaran setge al cèrcol blaugrana, on recuperaran fins a quatre rebots, aconseguint finalment anotar. La resposta visitant arriba de la mà del sempre eficaç Higgins. Una nova cistella d’Oriola comença a desfer la poca confiança que els hi queda a l’equip local.

Malgrat tot, els de Pedro Martínez reaccionen gràcies a un triple de Janning que responen primer Higgins anotant també el tir addicional i posteriorment Kuric al culminar un contraatac, 43-58. Com que les coses no estan sortint bé pels seus homes, Pedro Martínez talla el partit. Un parell de cistelles locals més tard, serà en Saras qui faci el mateix.

Tornarà a anotar Kuric per dos cops, mentre millora el rebot defensiu culer gràcies a la feina de l’home orquestra, Calathes. El marge tot i els tres punts que anoten els locals es manté en quinze punts pels visitants per un nou triple de Kuric, 50-65. Avantatge que creixerà lleugerament gràcies primer al d’Indiana que s’ha convertit en un malson pels locals i més tard a Pustovyi, 53-69.

Un triple de Janning redueix la renda altre cop gràcies als problemes en el rebot defensiu blaugrana, que com ja hem dit, avui són disculpables. Malgrat tot, els forasters incrementaran la seva renda gràcies a dos tirs lliures de Kuric i altres dos d’Abrines pel 57-73 amb el que s’arriba al darrer capítol.

Partit decidit

Tot i que el partit sembla gairebé decidit, els homes de Jasikevicius no se’n refien. Calathes i Kuric anoten per fer arribar la renda als 18 punts, 59-77. De nou millora el rebot defensiu blaugrana, curiosament gràcies, altre cop, a Calathes, i això permet arribar als 20 punts d’avantatge després d’una cistella de Pustovyi.

Anoten els locals, tot just abans que els àrbitres assenyalin la segona falta tècnica a Rafa Martínez. Falta tècnica que al ser la segona del partit, obliga al de Santpedor ha de marxar del partit al significar la seva desqualificació. El tir lliure és transformat per l’inevitable Kuric qui dels 25 punts que ha aconseguit avui ja no tornarà a anotar en el que queda de partit. Qui si ho fa és Pustovyi després de rebot ofensiu, 61-82 a 7.36 pel final.

Ara qui pren la responsabilitat en atac és Leandro Bolmaro. El de Las Varillas, aconseguirà transformar dos tirs lliures i una cistella al pal baix pel 63-86. Entre el desànim local i la millora defensiva, als locals els hi costa deu i ajuda anotar. Això ho aprofiten primer Bolmaro, tot i fallar un tir lliure, i Oriola, amb un ganxo, per fer pujar la renda blaugrana fins als vint-i-sis punts, 63-89.

Minuts pels joves blaugranes

Queden 3.33 per la fi i en Saras decideix treure a pista als joves, Caicedo i Ibou Badji entren per Kuric i Oriola. El cinc que hi ha a pista per part blaugrana és, si més no, sorprenent. Als dos joves s’hi sumen Bolmaro, Sergi Martínez i el més veterà però acabat d’arribar Léo Westermann.

Amb aquest curiós cinc, els blaugranes només perdran de tres punts en el que queda per jugar-se. Els dos més joves cauran en el parany de concedir cistella i tir lliure addicional primer a Seth Hinrichs i més tard a Yankuba Sima, 69-89. En atac per part blaugrana anotaran primer Sergi Martínez, cistella i dos tirs lliures, i després dos triples de Bolmaro que junt amb els quatre punts anotats pels locals, deixen el definitiu 76-99 al marcador amb el qual s’acaba el partit.

. @FCBbasket

Estadística