El tercer quart segella la victòria blaugrana

En un partit en el qual de nou hi havia moltes baixes, el Barça de Jasikevicius ha jugat de manera força seriosa que li ha permès aconseguir la victòria gràcies a un magnífic tercer quart en el qual, després de la igualtat al marcador que hi ha hagut durant tota la primera meitat, ha pogut distanciar-se prou al lluminós per a poder negociar els darrers 10 minuts de joc amb certa tranquil·litat. En aquest últim període, els locals han intentat eixugar la renda blaugrana, però al final no ho han aconseguit.

Cal destacar que els darrers minuts del matx, el cinc que el tècnic lituà ha posat a pista estava format pels jugadors del filial amb l’única presència sènior de Rolands Smits. En definitiva el matx ha acabat sent un bàlsam per un equip molt exigit i que les absències havien posat en una posició força precària. Efectivament, a les absències ja conegudes de Víctor Claver, Brandon Davies, Nikola Mirotic i Thomas Heurtel, aquesta setmana s’hi ha sumat la de Kyle Kuric. Gairebé un cinc titular fora de combat.

Els blaugrana amb sis baixes

En aquestes circumstàncies, el partit del Fernando Martín es presentava com el clàssic partit trampa. Rival teòricament assequible, però susceptible de convertir-se en un perill evident si les coses se’ls posaven de cara. S’havien de fer molt bé les coses per no acabar amb problemes. I el cert és que l’equip s’ha posat el vestit de feina des del salt inicial. Calia defensar força bé per tal d’impedir que els locals, que tenen en el rebot ofensiu una de les seves millors armes, justament on els blaugranes acostumen a passar-ho malament, ho aprofitessin.

Els primers minuts veuen a un equip visitant intens al darrere i amb un mínim d’encert al davant. Gràcies a dos tirs lliures de Cory Higgins i a les cistelles de Nick Calathes i Àlex Abrines, el matx queda igualat a 6. Després d’una nova cistella de l’aler mallorquí, un parell de bones accions defensives permeten agafar una renda de quatre punts, amb Artem Pustovyi i Pierre Oriola anotant, l’ucrainià ho fa després de rebot ofensiu.

Curiosament el rebot defensiu es tanca bé en aquest inici de matx. El base de Casselberry torna a anotar per mantenir els quatre de renda, 10-14. Serà justament després d’aconseguir el màxim avantatge fins al moment, 10-16, amb una cistella de Brancou Badio, quan el base de Florida perd un parell de possessions que els locals aprofiten per deixar la renda blaugrana en la mínima expressió, 15-16. Resultat amb el qual s’arriba a la fi del primer capítol.

Els tirs lliures donen aire a l’equip

A l’inici del segon quart, les coses es continuen complicant pels visitants. Es falla un triple i el més preocupant es perd el control del rebot defensiu. Això ajuda als homes de Javi Juárez a capgirar el marcador, 19-18. Tot i dos punts de Pustovyi des de la línia. Una cistella d’Higgins torna a avançar al Barça, però el matx s’iguala amb un tir lliure anotat per Melo Trimble per una falta tècnica assenyalada a Adam Hanga.

Els visitants continuen defensant bé i això els permet tornar a dominar en el lluminós després de les cistelles aconseguides per Smits i Calathes pel 20-24. Un triple de Trimble, sens dubte el tirador més perillós dels locals, desfà l’avantatge foraster abans que Oriola faci màgia a la pintura rival anotant el 23-26.

Els locals continuen pressionant i després de dues cistelles sense resposta blaugrana manen a l’electrònic 27-26. Dos tirs lliures anotats per Higgins, avui els blaugranes només han fallat un tir lliure dels 24 llançats, serveixen per tornar a avançar-se. Sent el mateix Higgins qui anoti els dos tirs lliures per una falta antiesportiva assenyalada al jove Ziga Samar pel 27-30 que serà el resultat que hi ha al marcador quan els dos equips marxin als vestidors perquè els blaugranes no aprofitaran la darrera possessió de la primera part.

Defensa molt endollada

La segona meitat comença amb un Barça molt endollat en defensa i això permet que els punts aconseguits per Smits des de la línia, Higgins de contraatac i Calathes després d’un triple obrin forat al marcador, 29-37. Els locals estan sorpresos pel canvi de velocitat i d’intensitat dels blaugranes.

Després d’una cistella de Christian Eyenga, un tir lliure anotat per Àlex Abrines per un floppy d’Obi Emegano permet continuar obrint forat perquè a continuació l’aler mallorquí transforma un triple pels deu puntd d’avantatge, 31-41. Els locals responen, però l’únic que poden aconseguir és un intercanvi de cistelles, amb les blaugranes anotades per Calathes, Higgins i altre cop Abrines, un altre cop des de més enllà de la línia del 6,75 pel 37-48.

La defensa blaugrana aguanta l’intent de reacció del Fuenlabrada

Una cistella amb addicional per Eyenga sembla que vol tallar la ratxa blaugrana, però la defensa catalana aguanta abans que Calathes a 4.51 per la fi del quart anoti per tornar els deu punts de renda, 40-50. Juárez demana temps mort, però el rebot defensiu visitant no permet alegries als seus homes. Una falta tècnica al tècnic local propiciarà l’única errada en el tir lliure pels visitants en un llançament d’Higgins.

Malgrat aquesta errada un alley-hoop d’Hanga a passi de Calathes i una cistella d’Oriola culminant un contraatac tornen a obrir forat, 40-54. Avantatge que continua creixent gràcies a un tir lliure fallat pels locals que un triple d’Higgins i una nova cistella d’Oriola, magnifiquen, 41-59. El marge blaugrana arribarà als 20 punts gràcies a un tap d’Hanga sobre Eyenga i a una cistella de Sergi Martínez que avui ha gaudit de força minuts, 41-61.

Després de tres punts dels locals, una nova cistella d’Oriola manté les coses gairebé igual quan arriba un triple de Leo Meindl que deixarà el 47-63 amb el que s’arriba a l’episodi final.

Nervis i antiesportives a Fuenlabrada

Els visitants semblen començar el darrer període un pèl emboirats. Com si donessin el partit per guanyat permeten als locals reduir en quatre punts el marge blaugrana. En atac no s’està bé i en defensa tornen els problemes en el rebot. Un ganxo de Pustovyi és una assegurança de vida, 53-67. A més l’ucrainià és el pal de paller d’un rebot defensiu que torna a millorar. Leandro Bolmaro respon a una cistella local pel 55-69, avantatge que creix gràcies a una bona defensa i a una cistella d’Higgins pel 55-71, obligant Juárez a demanar temps mort.

Després de dos tirs lliures anotats per Sergi Martínez arribarà l’incident protagonitzat per Eyenga. Una falta antiesportiva assenyalada al de Kinshasa despertarà la indignació del jugador i de tota la banqueta local. Protestes que mostren l’evident desesperació que els hi produeix el resultat que hi ha al marcador. Entre la banqueta i Eyenga es van retroalimentant i les discussions pugen de to.

En aquestes circumstàncies, l’experiència així t’ho diu, la cosa no acabarà bé. Efectivament és el que passa. Cau la primera tècnica, que el jugador creu injusta i això li provoca un augment de la ira. Com no podia ser d’altra manera, li cau una segona tècnica, davant la desesperació del jugador i de la resta de companys i cos tècnic. Com era previsible les coses han acabat amb el jugador fora del partit per desqualificació i amb el tècnic local emprenyat.

Minuts pels joves blaugranes

Pel que fa al resultat les coses acaben amb dos tirs lliures anotats per Higgins, les dues tècniques, dos tirs lliures anotats per Sergi Martínez, les que corresponen a la falta antiesportiva i una cistella blaugrana anotada per Oriola per un clar 57-79 al marcador quan manquen 4.02 per jugar-se. Els locals tot i el desavantatge continuen lluitant però sense massa esma. Saras aprofita per posar un equip de joves a pista.

El clar marge aconseguit li ho permet. Els locals aprofitaran l’avinentesa per retallar lleugerament la diferència tot i que el tirs lliures anotats per Badio i Smits mantenen les coses sota control tot i que la renda ha disminuït una mica, 66-73. Un tir lliure anotat per Trimble serà el que segelli el definitiu, 67-83 amb el que acaba un partit força atípic.

. @FCBbasket

Estadística