La supercopa és blaugrana

El Barça ha aconseguit brillantment la seva onzena Supecopa al desfer-se del Reus Deportiu en un partit plantejat magistralment per Edu Castro. Conscient de la capacitat golejadora de l’equip reusenc, el tècnic blaugrana ha plantejat un matx en el qual el que més li preocupava era la defensa. Calia emmanillar l’atac roig i negre si volia aconseguir la victòria.

El tècnic de Vigo era conscient, i el partit de lliga jugat al Palau contra el mateix rival va ser el millor exemple, que en un partit obert ho podien passar molt malament. Per això ha canviat la defensa fent-la més oberta i amb menys ajudes de l’habitual per tal de no trobar-se amb desequilibris que els poguessin produir arribades complicades d’aturar.

Així ha estat durant els 50 minuts i com a recompensa de la bona feina feta, el títol. Un títol que és el 75e per Aitor Egurrola, grandiós un altre cop i el 58e de Sergi Panadero.

Brillant defensa blaugrana

El matx començava com era d’esperar. Un Reus abocat en atac que buscava les pessigolles d’un Egurrola que havia substituit al que havia de ser titular, Sergi Fernández, lesionat a l’escalfament. El pop aguanta ferm sota els pals i les rematades que li arriben les soluciona sense problemes. De mica en mica, el sistema defensiu dels avui locals funciona i el Reus veu frustrades les seves arribades, ja que la majoria no acaben en tir perquè no poden superar el brillant i perfectament executat entramat defensiu blaugrana.

Molt aviat, el Reus disposarà d’una ocasió de gol a pilota aturada per la targeta blava que rep Pau Bargalló per una falta comesa sobre Joan Salvat. L’encarregat del llançament és l’especialista reusenc i exblaugrana Marc Julià. El pop, fent cas al seu sobrenom, li atura magistralment el xut. Durant els dos minuts de superioritat reusenca, els homes de Castro aguanten dempeus les embranzides rivals amb el pop fent de les seves com en una ocasió molt clara de Raül Marín que Egurrola desvia magistralment.

A partir de l’entrada de Nil Roca per l’exclòs Bargalló, el matx s’iguala. La defensa blaugrana domina l’atac rival i de mica en mica els blaugranes aconsegueixen controlar el partit. Ara sovintegen les arribades dels blaugranes a l’àrea defensada per Càndid Ballart, amb rematades d’Ignacio Alabart i Helder Nunes. Una rematada de Joao Rodrigues va al travesser amb Ballart batut.

Nunes inaugura el marcador

La rematada del d’Oeiras és el precedent del primer gol del partit, perquè quaranta-dos segons més tard, una llarga combinació blaugrana acaba amb una paret de Nunes amb Matías Pascual qui li tornarà la pilota en un passi delicadíssim que el de Barcelos aprofitarà per superar Ballart amb un tir creuat. És el minut 15 de partit quan l’1-0 puja al lluminós.

Immediatament, Jordi Garcia demana temps mort. Quan el matx es reprèn els reusencs disposaran d’un parell de rematades sense massa perill. Després d’això són els de Castro els que tornen a dominar el joc. Tant Nunes com Rodrigues disposaran de clares oportunitats, sobretot una del d’Oeiras que Ballart treu amb certs problemes.

Les llargues combinacions blaugranes són el millor antídot a les pretensions d’un Reus que no troba el ritme de joc adequat. En canvi són Bargallo i Alabart els que disposen d’un parell d’ocasions, però ni ells ni les dues que tenen els homes de Garcia superaran als respectius porters, arribant-se la final dels primers 25 minuts amb l’1-0.

Continua el domini blaugrana

La segona part comença amb 6 faltes comeses pels blaugranes i 8 pels rivals. Molt aviat, en el minut 26.56 hi ha un gol anotat per Pablo Álvarez que no puja al marcador perquè els àrbitres, encertadament, l’anul·len perquè el de San Juan ha empès la bola amb el patí dret. El joc continua igual que com havia acabat la primera meitat, domini blaugrana gràcies a la seva defensa que minimitza els atacs dels reusencs fins al punt de fer passar desapercebut a Marín, un home-gol per excel·lència. En canvi que arriba amb molt de perill són els de Castro que posen a prova a Ballart. I quan el de Manlleu és superat, els pals el salven de rebre més gols.

Tot i que a la mitja part les faltes eren favorables a l’equip blaugrana, qui arriba primer a la desena és l’equip barcelonista. En el minut 32.34 de partit, una falta feta per Nil Roca dóna la possibilitat que Marín executi el llançament directe. Tot i el canvi de llançador, Egurrola dóna proves del seu mestratge i el seu ben merescut sobrenom. L’aturada del barceloní deixa amb un pam de nas al reusenc.

Poc després hi ha una rematada de Matías Pascual aturada per Ballart que és el precedent del segon gol blaugrana. El de San Juan de la Frontera puja des de la defensa sol, quan arriba al bell mig del camp rival fa un passi cap a la dreta del seu atac per on circula Nunes. El de Barcelos recull el passi, fa un retall i després d’avançar uns pocs metres en línia recta arriba al vèrtex superior de l’àrea reusenca des d’on fa una forta rematada creuada que supera a Ballart. És el minut 33.33 quan el 2-0 puja al lluminós.

El Reus intenta reaccionar

El Reus que ha quedat molt tocat pel gol que acaba de rebre, fidel al seu gen competitiu troba la manera de tornar a ficar-se en la lluita per la victòria a l’aprofitar l’únic error defensiu dels blaugranes. Julià puja sense que li ningú li barri el pas pel carril central del seu atac. Quan arriba al llindar de l’àrea fa un passi cap enrere per on puja sol com un mussol Marín. El de Reus etziba un xut a mitjana alçada que Egurrola no pot aturar. És el 2-1 anotat en el minut 34.22.

El partit es torni a obrir. El Reus seguint les instruccions del seu entrenador defensa en rombe amb Marín a la punta superior per tal de ser el punt de referència de l’atac. La modificació defensiva els durarà poc perquè immediatament arriba el tercer gol blaugrana. De nou serà Matías Pascual qui després d’una llarga combinació fa un passi de nou a la seva dreta on està situat altre cop Helder Nunes. El de Barcelos, ara canvia la trajectòria, tot i que la jugada sembla un déjà-vu, ara va cap al centre en trajectòria perpendicular a la porteria de Ballart. Quan arriba al bell mig de la pista fa un xut de cullera que supera al de Manlleu per la seva esquerra. És el minut 34.45 quan el 3-1 puja al marcador.

La victòria serà blaugrana

No cal dir que aquest tercer gol cau com una galleda d’aigua freda sobre els reusencs. I no estem en el millor moment perquè això passi. Tot i i que queden encara 15 minuts de joc, els homes de Garcia fan la impressió de no tenir eines per superar el plantejament defensiu de Castro que frega la perfecció. Curiosament, qui fa més rematades són els blaugranes que justament són els que van guanyant. El problema pels reusencs és que Marín continua desactivat i tot el joc dels roig i negres es converteix tan sols en un foc d’encenalls.

Ara mateix el control del joc és totalment blaugrana amb rematades de Nil Roca, Matías Pascual i dues de Bargalló. Els xuts que arriben dels jugadors del Reus són pocs i la majoria des de lluny i sense perill. El temps es va esmicolant per un equip roig i negre que continua sense solucions. A 5.08 per la fi Jordi Garcia demana un temps mort per demanar als seus un darrer esforç, però el matx continuarà sent blaugrana amb rematades que Ballart treu com pot.

Amb el matx entrant en els darrers 2 minuts de partit, el tècnic reusenc opta per fer jugar a Salvat per Ballart, és a dir sense porter. La jugada atacant del Reus acabarà amb falta justament de Salvat sobre Bargalló. Com és la desena del seu equip, el petit dels Bargalló disposarà d’un llançament directe. El blaugrana no falla i amb mestressa supera al de Manlleu. És el definitiu 4-1 que puja al marcador quan queden 41 segons per la fi. Aquest pocs segons els reusencs els jugaran amb Balart a pista. El matx arriba a la fi amb el Barça coronat com a campió de la Supercopa. L’onzena de la seva història.