A la final!!

El Barça jugarà la final de la Supercopa després de desfer-se, a la pròrroga, del CE Noia. El partit ha estat controlat pels blaugranes des de la segona sacada inicial, però els cavistes s’ha avançat molt aviat i això ha fet que els homes d’Edu Castro haguessin de remar contra corrent bona part del partit.

Si en la primera meitat el domini dels blaugranes ha estat absolut, en la segona es pot dir que aquest ha estat abassegador fins al punt de minimitzar l’atac dels cavistes fins a fer-lo inexistent. Només la grandiosa actuació de Martí Zapater evitava que el matx es decidís en els 50 minuts reglamentaris.

Ja a la pròrroga tot ha continuat igual i com no podia ser d’altra manera, els gols dels avui visitants han acabat per arribar proclamant als d’Edu Castro finalistes de la competició.

Un rellotge que vol ser protagonista

El matx s’iniciava amb anècdota. Corresponia fer la sacada inicial als homes de Castro. Toca la pilota Pau Bargalló, i davant la sorpresa de tothom el rellotge en lloc d’anar cap enrere, va cap endavant. Els àrbitres, lògicament han aturat el joc perquè se solucionés el disbarat. L’encarregat de fer-lo funcionar no sabia com solucionar el problema. Total que han hagut de trucar al president del CP Lloret, Joshua Pérez perquè deixés la tranquil·la migdiada de la qual estava gaudint per anar a correcuita al pavelló a solucionar el problema logístic. El president del Lloret no ha tardat gaire a arribar i sense immutar-se ho ha arreglat tocant un parell de botons.

Poc després el matx s’iniciava per segon cop el partit amb sacada del mateix Bargalló i amb el rellotge funcionant correctament cap enrere. Com hem dit, el matx ha estat de domini blaugrana, i en aquest tram inicial del joc també dominaven els homes de Castro. Un parell de rematades d’Helder Nunes posaven a prova a un Zapater que com la resta del partit estava perfecte.

En la primera arribada del Noia, de les poques que hi ha hagut en el partit, una empenta espatlla contra espatlla, gens espectacular, de Joao Rodrigues sobre Xavi Costa era castigada amb penal. Els àrbitres estaven posant el llistó molt baix pel que fa a les faltes. El mateix Costa és l’encarregat d’executar la pena màxima. El llançament l’atura Sergi Fernández.

Una errada en defensa dóna el gol al Noia

Poc després arriba una altra rematada dels avui locals que el porter de Calvià soluciona sense problemes. A partir d’aquí el domini blaugrana ha estat absolut. Però entre la bona defensa cavista i les aturades de Zapater no podien traduir el domini en gols. Cal destacar les arribades que finalitzaven amb rematades sobretot de Bargalló que es desesperava per no poder superar a un Zapater molt atent.

En ple domini visitant, arriba el gol dels cavistes. Una jugada aparentment sense perill acaba amb un passi des del centre de l’atac dels grocs de Jordi Ferrer cap a un Costa totalment desmarcat al costat mateix del pal dret de la porteria blaugrana. Amb un toc de primeres per damunt Sergi Fernández pot fer l’1-0. Ha estat l’única errada de la defensa barcelonista comesa en els 60 minuts de joc, que els homes de Ferran López han pogut aprofitar. Era el minut 7.09 quan el marcador s’inaugurava.

Ara el partit estava en aquell punt que sense dubte desitjava el tècnic dels cavistes, ja que López estava escamat perquè en els dos enfrontaments precedents amb els blaugranes en el que havia plantejat en els dos casos un partit de tu a tu, hi havia rebut un 3-7 a la final de la Lliga Catalana i un 8-1 en el partit de Lliga jugat al Palau. Ara la seva idea era fer tot el contrari que aleshores. Forta defensa i esperar una contra per poder tenir el partit controlat. Això de moment ja ho tenia. Ara era qüestió de defensar bé.

Els porters protagonistes

Amb el Barça fent les seves típiques rotacions, arriba la primera oportunitat per igualar el resultat. Una clara falta de Costa sobre Bargalló és castigada amb targeta blava. Pablo Álvarez és l’encarregat d’executar el llançament directe, però no pot enganyar a un Zapater molt encertat i el seu xut surt fora de la porteria. Tot i l’ensurt, el domini continuava sent blaugrana amb arribades constants que resolt Zapater.

El Noia té també un parell de rematades que atura Sergi Fernández. En un dels atacs dels cavistes se li assenyala una targeta blava a Matías Pascual. L’encarregat d’executar-la és Jordi Ferrer qui com en el cas del llançament de Pablo Álvarez no pot amb el porter, en aquest cas, blaugrana i el seu xut també surt lluny del pal esquerre.

A 5.19 per la fi, els homes d’Edu Castro disposen de la segona oportunitat per empatar a pilota aturada. En aquest cas és la desena falta del Noia que és castigada amb la preceptiva falta directa. Helder Nunes l’executa, però es troba amb una aturada de Zapater. Els àrbitres fan repetir el llançament perquè el porter dels cavistes s’ha avançat lleugerament al xut del de Barcelos. Ara el portuguès es trobarà amb la mà esquerra de Zapater que treu la rematada perfectament.

El domini continua sent visitant però sense poder treure profit. Ja en el tram final de la primera meitat, Bargallló per part blaugrana i Roc Pujadas tenen dues clares ocasions per anotar, però tant Zapater com Sergi Fernández ho impedeixen.

 

Domini blaugrana

Si la primera part ha estat de domini blaugrana, a la segona aquest domini serà gairebé total. Els blaugranes des de la sacada surten amb la idea d’empatar com més aviat millor. També és cert que no els hi queda cap més alternativa. L’únic problema que els planteja l’equip de l’Alt Penedès és que han d’estar molt atents als seus contraatacs perquè remuntar un segon gol seria una feina pràcticament impossible.

Els homes de Castro plantegen un joc perfecte en defensa i molt punyent en atac amb rematades d’Ignacio Alabart, Matías Pascual, Helder Nunes i Nil Roca que posant a prova a un magnífic Zapater. El més important, però, és el fet que no concedeixen ni una sola arribada als rivals.

Fruit de la pressió sostinguda que rep l’equip groc arriba la seva quinzena falta que òbviament comporta un llançament directe. Aquest cop, l’encarregat de l’execució és Bargalló. El de Sant Sadurní ho fa magistralment. Després d’amagar un xut que obliga a Zapater a anar a terra, li eleva suaument la pilota per sobre les guardes aconseguint en el minut 33.41 l’empat a 1. Un empat totalment merescut pel joc ofert per l’equip dirigit per Edu Castro.

L’atac blaugrana s’estavella contra Zapater

Poc després del gol blaugrana, Ferran López demana un temps mort, però les coses no variaran gaire. En el minut 35.15 veuen la targeta blava Joao Rodrigues pel Barça i l’inevitable Xavi Costa pel Noia. El domini del joc continua sent blaugrana que remata un munt de cops trobant-se sempre la resposta d’un Zapater excels.

En el minut 39.29 El Noia rep la seva dinovena falta, mentre els blaugranes reben la novena sis segons més tard, en el minut 39.35. Amb els dos equips amenaçats de llançament directe, els blaugranes continuen monopolitzant el joc d’atac pressionant de manera intensa a un Zapater que respon perfectament al setge barcelonista.

Les contínues rematades dels homes de Castro, són rebutjades per un Zapater insuperable. Ni Joao Rodigues, un consumat golejador, pot superar al porter cavista tot i tenir una claríssima ocasió. El temps reglamentari arriba la seva fi sense que es torni a moure el marcador, per tant el matx s’ha de decidir en una pròrroga de dues parts de cinc minuts.

 

A la prórroga

Els primers cinc minuts de temps afegit comencen amb tot igual com estava abans de la botzina. Ampli domini blaugrana i defensa aferrissada dels cavistes. Curiosament qui disposa de la primera oportunitat de marcar a pilota aturada és el Noia perquè Rodrigues coment una falta totalment innecessària en una zona en la qual a més no hi havia cap perill.

Recordem que els dos equips tenien damunt seu l’espasa de Dàmocles en forma de falta directa amb 19 faltes pel Noia i 9 pel Barça. Per tant la falta del d’Oeiras es converteix en un xut directe que executarà en el minut 52.04 Pol Manrubia. El xut del de Bigues i Riells és aturat per Sergi Fernández que demostra un cop més la seva qualitat.

Poc després el porter blaugrana ha de tornar a intervenir en una jugada que serà clau, ja que després de la seva aturada la bola arriba a dominis de Bargalló que convertirà l’atac groc un contraatac rapidíssim conduït per ell mateix per la banda dreta de l’atac blaugrana. Quan el de Sant Sadurní arriba al costat de l’àrea rival fa una finta abans de xutar, la bola és interceptada per l’estic d’Aleix Esteller que anava darrere seu, la bola s’eleva caient en el bell mig de l’àrea, allà la recull el més llest de la classe, Helder Nunes, qui després de fer el control xuta ras. La bola arriba abans que les guardes de Zapater superant tot seguit la línia de gol. És l’1-2 que puja al marcador en el minut 52.21 de partit.

El Barça sentència el partit

El gol blaugrana canvia completament el panorama. Ara qui té molta pressa és el Noia. De forma immediata poden rematar sobre un inspirat Sergi Fernández. El joc dels cavistes és un pèl esbojarrat i com a fruit d’això una clara falta de Manrubia sobre Helder Nunes acaba amb targeta blava contra Xavi Costa que no ha parat de protestar en tot el partit. L’execució del llançament directe el fa de manera perfecta Bargalló anotant per damunt Zapater l’1-3 a manca d’un minut per la fi de la primera part de la pròrroga.

La segona part del temps afegit comença amb un Noia que intenta arribar als voltants de Sergi Fernández per intentar superar-lo. Els blaugranes que ara ho tenen tot a favor controlen el temps de joc de manera total. En plena desesperació, Roc Pujadas comet la falta número vint sobre Sergi Llorca. L’execució de Pablo Álvarez supera a Zapater però no al pal dret de la seva porteria.

Els cavistes només arribaran a rematar un cop que el de Calvià desvia. A partir d’aquí, el domini del matx tornarà a ser blaugrana amb rematades de Pablo Álvarez i Nil Roca. El d’Arenys de Munt disposarà d’una clara oportunitat que Zapater atura. Sense més ensurts en cap de les dues porteries el matx acaba amb la merescuda victòria del Barça d’Edu Castro que en la final es trobarà al Reus Deportiu que s’ha desfet del Deportivo Liceo.

@FCBbasket