La tornada de Tomic i Ribas al Palau

Tornaven al Palau dos vells amics, Ante Tomic i Pau Ribas, ara vestint els colors rivals. Pierre Oriola els fa l’entrega de 2 samarretes commemoratives del seu pas per l’equip blaugrana. Tot seguit començava un partit que ha dominat l’equip blaugrana que només ha concedit per tres cops, en el primer quart, que els rivals arribessin a empatar.

De fet el Joventut ha estat incapaç de manar al lluminós ni de manera anecdòtica. Amb aquesta victòria, l’equip blaugrana s’ha rescabalat de la desfeta produïda en el partit d’Eurolliga del passat divendres davant el Maccabi israelià.

El partit, com hem dit, ha estat un monòleg blaugrana que no ha permès en els 40 minuts de joc que els homes de Carles Duran poguessin creure que podien guanyar. Saras Jasikevicius, el tècnic local, ha plantejat un partit en el qual en la primera part era qüestió d’ofegar l’atac verd-i-negre, un dels més anotadors de la competició. A la segona, es tractava d’obrir forat en el marcador, gràcies a l’encert ofensiu per poder aconseguir la victòria.

Tot ha funcionat com estava previst. Uns primers minuts d’una defensa d’escàndol, així l’ha qualificat el tècnic lituà, i en la segona l’atac ha rematat la feina. Els ridículs 29 punts anotats pels costaners, és la millor prova que tot ha funcionat de primera pels locals. En la segona meitat s’ha arribat a dominar de 23 punts, deixant en una fita que l’equip visitant pogués rebaixar el marge blaugrana.

Bons minuts de Pustovyi

La millor prova que l’equip ha sortit endollat en defensa la tenim en els dos taps amb els quals Artem Pustovyi evitava les cistelles primer de Tomic i a continuació de Xabier López-Arostegui. Gràcies a aquestes dues accions de l’ucrainià era el Barça qui s’avançava després de cistelles de Nick Calathes i Nikola Mirotic, aquest després de rebot ofensiu.

El mateix Pustovyi era qui anotava posteriorment per dos cops per mantenir als seus al davant, 8-5. Un triple de Pau Ribas, empatava el matx a 8, un empat que es repetiria un parell de cops i que al final ha estat el millor resultat pels verds i negres en tot el matx. A continuació era Cory Higgins qui avançava als locals i després de l’empat a 10 era el de Pogdorica qui anotava el 12-10.

Al tercer i darrer empat al marcador el seguia un tir lliure transformat pel base de Casselberry abans que un tap d’Adam Hanga evités que el llançament de Nenad Dimitrijevic arribés a l’anella. Amb 13-12 s’arriba al final del primer capítol.

Una defensa d’escàndol!

Ja en el segon, les coses comencen bé en atac, no tant en defensa on es torna a perdre el control del rebot defensiu. Un triple lateral de Rolans Smits dispara el marge local fins als quatre punts, màxima renda en el que portem de partit, 16-12. Un ganxo del letó manté el marge aconseguit abans que una bona acció defensiva d’Àlex Abrines el permeti esmaixar el 20-14.

Tot i els evidents problemes en el rebot a la seva pintura, els blaugranes ho solucionen en atac, on ara anota de tir lliure Adam Hanga pel 22-16. Després de dues cistelles consecutives dels badalonins qui anota és Oriola, també des de la línia. Un triple d’Hanga dispara la renda local fins als set punts, 27-20, avantatge que arribarà als vuit punts després d’un tir lliure transformat per l’hongarès volador.

El marcador no es mourà durant una bona estona perquè les dues defenses no ho permeten. Qui primer surt de la sequera ofensiva és el Barça amb una cistella de Sergi Martínez que fa arribar el marge fins als deu punts, 30-20. Anoten els forasters abans que Kyle Kuric respongui amb un triple que serveix per continuar ampliant el marge, 33-22.

Amb l’atac verd-i-negre col·lapsat, anoten primer Calathes de tir lliure i posteriorment Leandro Bolmaro de tir lliure pel 37-24. Un triple de Conor Morgan torna a deixar l’avantatge dels locals en 10 punts, abans que un temps mort demanat per Jasikevicius prepari a jugada en la qual Pustovyi fa el 39-27. Una darrera cistella visitant deixa en 10 punts el marge blaugrana al final de la primera meitat, 39-29.

Els blaugranes posen la directa

Quan el joc es reprèn, qui primer ho aprofita per reivindicar-se és el pivot ucrainià del Barça. Pustovyi anota un alley-hoop a passi de Calathes i a continuació li posa un tap a Vladimir Brodziansky. El triple que transforma el base de Casselberry farà arribar la renda local als quinze punts, 44-29.

Un triple de López-Arostegui dóna fe de l’atac visitant, però els blaugranes ara anoten amb certa comoditat. Ho fan Mirotic i de nou Calathes abans que un triple d’Hanga, molt bon partit de l’hongarès, doni als seus un marge de tretze punts, 51-38. Després de cistella visitant, Higgins només transforma un tir lliure, abans d’una nova cistella verd-i-negra.

Una falta tècnica sobre Morgan permet a MIroti anotar el tir lliure abans que Hanga torni a transformar un triple pel 56-12. Els forasters aguanten l’embranzida blaugrana gràcies als punts que està aconseguint un brillant López-Arostegui. A 4.41 per la fi del tercer període, Jasikevicius ha de demanar temps mort perquè els visitants han rebaixat el marge culer fins als deu punts, 56-46.

La pausa reactivarà la defensa blaugrana que evita de moment més cistelles rivals mentre que Hanga anota dues de consecutives pel 60-46. Tornen a anotar els forasters, però troben com a resposta un triple de Kuric i dos tirs lliures transformats per Higgins pel 65-58 a 3.07 per la fi del quart. Els badalonins anotaran en un parell d’atacs. Però primer Oriola i més tard Hanga també ho fan pel 69-52. Un triple d’Àlex Ventura redueix una mica el marge blaugrana abans que el triple anotat per Bolmaro en el tram final del quart deixi el partit pràcticament resolt, 72-56.

Partit ja decidit

Els homes de Carles Duran no treuen més profit que dos punts d’una falta antiesportiva assenyalada a Abrines, que curiosament serà l’inici de l’escapada definitiva dels locals en el marcador. Dos punts de Kuric i quatre de Martínez, tirs lliures i cistella, coincideixen amb la millora blaugrana en el rebot defensiu.

Cal dir que en la cistella de Sergi Martínez es reprodueix el tap il·legal de París 1996 en el que Vankrovic va evitar una cistella de Montero. Tap que els inefables Dorizon i Virovnik van donar per vàlid. Fet que demostra que els àrbitres que avui estaven sobre el parquet del coliseu blaugrana han fet els deures.

Debuta Ibou Badji

Seguim. Un contraatac de Bolmaro i dos tirs lliures anotats per Smits culminen un parcial 10-3 que acaba de decidir, si no ho estava ja, el matx, 82-89 a 5.46 per la fi. A partir d’aquí, l’atac local es relaxa així com la defensa que ara s’ho pren amb una mica més de filosofia. El tècnic lituà aprofita l’avinentesa per fer debutar en partit oficial a Ibou Badji, un jove jugador del Barça B que va néixer a Dakar l’any 2002, substituint a Pustovyi.

Els forasters aprofitaran tot plegat per anotar cinc punts consecutius que tallarà Smits amb un alley-hoop, després d’un tap en defensa del jove Badji. Vint punts de diferència que es mantindran després de dos tirs lliures anotats per Bolmaro. Un triple de Dimitrijevic, seguit dels dos primers punts oficials de Badji, després de dos tirs lliures, deixen el 88-69. A partir d’aquí, els homes de Carles Duran retallaran el marge per deixar una mica maquillat resultat final que serà 88-74.

En declaracions de Saras Jasikevicius s’ha sabut que la situació de Thomas Heurtel, qui avui no estava ni a la convocatòria, està en vies de solucionar-se de la millor manera possible per les dues parts.

@FCBbasket

Estadística