El Barça topa amb el mur defensiu del Maccabi

Un Barça, amb molts problemes durant els 40 minuts de joc per superar la bona defensa plantejada pels deixebles de Ioannis Sfairopoulos, ha acabat perdent un partit que semblava gairebé a la butxaca. Qedaven poc menys de tres minuts per la fi quan dominava de quatre, 67-63, i Nikola Mirotic estava en disposició de llançar dos tirs lliures. Però vet aquí que el montenegrí fallaria els dos llançaments que acabarien sent l’inici d’un trist final de partit pels locals.

De fet no es tornaria a anotar en el que quedava de partit, mentre que l’equip groc aconseguiria fer prou per poder capgirar el marcador gràcies a una esmaixada d’Othello Hunter i a un tir addicional. La derrota, quarta de la competició, condemna als blaugranes a abandonar la primera plaça que ara és en solitari pel CSKA de Moscou. Per arribar a aquest angoixant final havien passat un munt de coses, recordem-les.

Problemes amb l’atac

El matx s’iniciava amb la baixa de Brandon Davies qui per uns problemes al bessó no podria disputar el partit. Qui ocupava la seva posició en el cinc inicial era Artem Pustovyi. El pivot ucraïnès començava endollat. Un tap seu evitava una cistella fàcil d’Hunter. De retruc qui s’avançava era l’equip local després d’una cistella de Mirotic. El marge creixeria gràcies a una cistella ara de Nick Calathes, 4-1.

Reaccionaven els macabeus anotant 6 punts seguits a més de fer una defensa molt incòmoda pels catalans que no trobaven posicions bones de tir. Replicava Mirotic des de la línia i posteriorment una nova penetració del base de Casselbery mantenia el matx ajustat, 8-9. L’atac blaugrana ja fa estona que no carbura com ho acostuma a fer, el símptoma són les poques assistències que es reparteixen, De fet acabarien els quaranta minuts amb només 11, números molt baixos pel que és habitual.

Sort del rebot defensiu

Tot i els problemes en atac dels de casa, els grocs no s’acaben d’escapar perquè els locals, de moment controlen el rebot a la seva pintura. Cory Higgins anota dos tirs lliures. En l’atac següent dels locals hi ha un tap il·legal de Dragan Bender que els àrbitres s’empassen tranquil·lament. De nou els fantasmes arbitrals sobrevolen el Palau. Com es pot comprovar, Pascal Dorizon i Reuven Virovnik, tenen abundants seguidors avui en dia, fins al punt que els col·legiats van passant i els seus errors i la seva antiquada doctrina persisteixen.

L’atac visitant torna a fallar i de nou anota l’escorta de Danville mantenint les coses igualades, 12-13. Però a partir d’aquí, els visitants mantindran l’anotació mentre els locals es queden muts en atac tot i els nombrosos canvis que fa Saras Jasikevicius. El 12-17 que hi ha final del primer capítol demostra clarament com han anat les coses.

La defensa macabea anul·la l’atac blaugrana

A l’inici del segon període, els blaugranes surten enrabiats. Anoten Rolands Smits i Kyle Kuric, aquest de triple, per l’empat a 17. Un triple de Tyler Dorsey refreda el moment blaugrana fins al punt que comencen els problemes en el rebot defensiu. El més esfereïdor és el recompte de pilotes perdudes fins al moment, 7 dels blaugranes, només 1 per part groga. És una evidència que la defensa visitant està fent molt de mal. Kuric torna a empatar el matx ara a 20 després del seu segon triple.

L’atac blaugrana al pal baix és inexistent per la pressió que fan els macabeus que no deixen espai als homes de Jasikevicius. Des de fora torna a anotar Kuric per empatar ara a 22. El ritme del partit és lent i això perjudica i molt els interessos dels locals. A 3.01 per la mitja part amb l’equip grog guanyant de quatre punts, 22-26, el tècnic lituà ha de demanar temps mort. Higgins anotarà un triple mentre que Dragan Bender fallarà un tir addicional.

Per sort no xiulaven Dorizon ni Virovnik

Els israelians tanquen el seu cèrcol a pany forrellat i els locals només són capaços d’anotar des de la línia. Mirotic ho farà quatre cops sense errada, mentre que Kuric en falla un. Empat a 30 a 34 segons per la mitja part. L’atac foraster acaba amb pilota blaugrana que disposa de 22 segons i un temps mort demanat per Saras. La jugada acaba amb un altre tap il•legal d’Hunter a un cop de palmell de l’estrella montenegrina. Els àrbitres, que sembla haver-se penedit del seu error anterior, s’ho repensen. Revisen la jugada i donen per bona la cistella de Mirotic.

Encara que sembli mentida han estat capaços de renegar dels fantasmes de Dorizon i Virovnik, fent-los fora del Palau. Però no us preocupeu perquè segur que els vells fantasmes trobaran altres seguidors que no dubtaran de seguir les seves malèfiques decisions. 32-30 al final de la primera meitat.

El Maccabi no permet errors

Un triple de Rolands Smits tot just començar la segona part eleva el marge blaugrana als 5 punts, 35-30. Però molt aviat arriba la resposta groga, triple de Scottie Wilbekin. Ara, però, la rèplica blaugrana també és un triple, en aquest cas d’Hiigins que serveix per mantenir els cinc amunt. L’atac groc troba una via de producció nova. Amb habilitat busquen l’esquena de la defensa blaugrana i per allà es colen primer Angelo Caloiaro i posteriorment Denvers per anotar tres cistelles senzilles pel 38-39.

Tot i els problemes que està generant la bona defensa visitant anoten primer Mirotic i posteriorment Higgins i altre cop Calathes qui no ho feia des del primer quart pel 44-39. Altre cop els israelians posaran aigua al vi, ara en forma de cistella i addicional de Denvers. El matx entra en una fase d’espessor dels respectius atacs sent Pustovyi que aturi la sequera amb dos tirs lliures pel 46-42. Els blaugranes fallen fins a tres triples sent de nou Pustovyi qui anoti també des de la línia.

El pivot ucraïnès anotarà un alley-hoop a passada d’Adam Hanga per mantenir els quatre amunt, 50-46. El marge aconseguit es manté després d’una cistella d’Higgins, però es retalla després d’un triple de Dorsey, 52-51. Un atac fallat pels locals permet a Elijah Bryant capgirar el marcador, abans que dos tirs lliures d’un avui molt gris Àlex Abrines tornin a posar al Barça al davant quan entrem en el darrer període, 54-53.

Massa facilitats en atac pel Maccabi

En el primer atac de l’últim quart, hi ha el que sembla clara falta de la defensa blaugrana. Els àrbitres es fan els ornis i això provoca una irada protesta de Sfairopoulos que es castiga amb la consegüent falta tècnica, Abrines transforma el tir lliure seguit d’una cistella d’Higgins pel 57-53. Ara el rebot defensiu dels locals baixa a escala paupèrrima. Una cistella i addicional anotat per Denvers, deixen el marge local pràcticament en no res, 57-56. Desperta l’atac blaugrana amb una esmaixada de Pustovyi, però el rebot defensiu dels locals continua sent un drama.

Tot i que Saras demana un temps mort, la situació no canvia gens. En atac no hi ha manera de superar a uns visitants que van fent, de mica en mica, però van fent. Encara no dos minuts després de l’anterior, el tècnic blaugrana ha de demanar altre un temps mort perdent de tres punts, 59-62. Sembla que l’aturada no serveix de gaire perquè Calathes perd la possessió. El marge dels grocs creix una mica, 59-63. I quan la situació està més complicada arriba la reacció blaugrana. Triple de Calathes i després d’una bona defensa, un altre triple ara de Kuric, 65-67.

El partit es perd a la línia de tirs lliures

Ara qui demana temps mort és Sfairopoulos. En el següent atac, els locals sorprenen tothom fent una defensa en zona que acaba amb recuperació de pilota. Calathes, tot i tenir a Hunter defensant-lo el supera pel 67-63 a 3.34. Seran els darrers punts dels locals. Els grocs no poden amb la defensa blaugrana i Kuric recupera una possessió. L’atac blaugrana acabarà, després de rebot ofensiu de Smits, en falta sobre Mirotic.

Com hem vist abans, el montenegrí fallarà els dos tirs i això li acabarà costant als locals la victòria. Kuric i Calathes fallen els triples que proven. L’atac groc acaba amb un tir lliure fallat de Dorsey, 67-64. Nova errada en el triple que prova Kuric. Smits en la lluita pel rebot fa falta sobre Wilbekin qui no falla els tirs lliures, 67-66. Nou triple fallat per part de Kuric, atenció al fet que un sol encert en tots aquests tirs fallats hagués donat la victòria als locals.

Ara qui falla fins a dos triples és Wilbekin, però amb la pilota recuperada Smits la perd i la jugada acaba amb esmaixada d’Hunter i tir lliure addicional. Abans que llenci el tir lliure, es demana temps mort per part blaugrana. A continuació i de forma immediata hi ha temps mort visitant. Hunter finalment llença i falla. Queden 13 segons dues dècimes. Nou temps mort demanat per en Saras. La jugada blaugrana acabarà amb un triple fallat per Higgins que comporta la desfeta blaugrana. En un partit que Thomas Heurtel ha vist assegut a la banqueta com ja va passar dimarts passat davant el Khimki.

@FCBbasket

Estadística