Recuperem la primera plaça

En un partit en el qual hi ha hagut un duel lituà a les banquetes, Saras Jaskikevicius pels blaugranes,Rimas Kurtinaitis pels avui de groc, l’equip local molt més coral i solidari que l’equip rus, s’ha acabat emportant la victòria que el retorna a la primera plaça de la classificació de la temporada regular a l’Euroliga.

L’equip blaugrana que des de ben aviat ha dominat el matx, ha tingut alts i baixos en el seu rendiment. Però tot i això ha comandat el marcador durant els 40 minuts de joc, excepte l’estoneta en el que al lluminós hi havia un empat a 5 després d’un triple de Darius Bertans.

De fet, l’equip rus que és el darrer classificat de la competició amb només dues victòries, ha mostrat les seves mancances pel que fa al joc de conjunt. Té bons jugadors, però una estranya concepció del que és el joc col·lectiu.

L’equip surt mol concentrat

Ja des del salt inicial s’ha vist que l’equip blaugrana sortia amb les piles carregades. Després de guanyar el salt inicial molt aviat es produïa la primera cistella del matx, un triple de Cory Higgins. El seguia, després d’una cistella rival, una de Nikola Mirotic, molt actiu en el primer quart. Aleshores arribava el primer triple del partit per part russa que era l’empat al qual abans ens hem referit. A partir d’aquí, els locals s’escapaven en el marcador després d’un nou triple, ara d’Àlex Abrines i dos tirs lliures d’Higgins pel 10-5.

La defensa local recuperava la possessió i això comportava que dues accions similars, amb passades llargues de Nick Calathes, moment dolç de joc pel de Casselberry, permetessin fer a Mirotic dues safates senzilles per culminar dos contraatacs. Kurtinaitis demana temps mort. Quan el joc es reprenia qui anotava de tres era Vyascheslav Zaytsev, però el seu triple era contrarestat per un altre convertit per Mirotic.

Duel de pistolers

En aquest primer capítol, com es pot comprovar pel que diem, les defenses no eren massa intenses i fruit del predomini dels atacs, el matx era un duel de pistolers. Anotava Pierre Oriola i la resposta era un triple de Bertans pel 19-15.

Tot i que Mirotic anotava de nou de tres i el seguia un ganxo d’Oriola, els locals no s’escapaven en el marcador perquè els rivals tampoc trobaven massa resistència a la pintura local. Una cistella amb addicional convertit per Higgins fan arribar el marge blaugrana als 10 punts, 27-17 quan s’entra en els darrers tres minuts de primer quart. Per redreçar la situació pels russos, apareix Alexey Shved, un temible triplista i alhora poc solidari, que anota el seu primer tir des de més enllà de la línia del 6,75 pel 27-20.

Els locals tenen un problema greu en el rebot defensiu. Fins al punt que en una mateixa jugada els de Kurtinaitis capturen fins a quatre rebots consecutius fins que la jugada acaba de l’única manera possible, triple de Sergey Karasev pel 27-23. Els locals, però, no perden la concentració en atac i entre dos tirs lliures de Rolands Smits i un triple d’Adam Hanga ara manen de 9, 32-23. Tot i que agafar un rebot a la seva pintura cal qualificar-ho de miracle.

El fantasma del tap il·legal de París

Després de cistella russa, arriba una entrada a cistella sobre la botzina de l’hongarès volador que llança, Jordan Mickey fa un tap completament il·legal que els àrbitres comandats per l’inefable Luigi Lamonica obvien sense molestar-se en anar a revisar-ho a l’instant replay. Per un moment ens ha vingut a la memòria una situació similar quan una parella arbitral formada per Pascal Dorizon i Reuven Virovnik van prendre una decisió similar, donar per vàlid un tap il·legal que va ser absurdament acceptat per la qüestionable parella i que li va costar al Barça una copa d’Europa.

Han passat més de vint-i-quatre anys d’aquella final, el bàsquet ha canviat molt, però el que no ha canviat gens és el fet que els que han de repartir justícia es continuïn equivocant sense que els caigui la cara de vergonya. Per sort, a diferència de París 1996, aquest la jugada no tindria ni les mateixes conseqüències, ni la mateixa transcendència. 32-25 al final dels primers 10 minuts de joc.

Millora en el rebot i els tirs lliures!

L’inici del segon període no canvia gens respecte al que s’havia vist fins al moment. Les defenses no són ni de bon tros aferrissades i tot depèn de l’encert atacant de cadascú. Mickey anota una cistella i addicional amb resposta d’un Brandon Davies menys encertat que en partits anteriors. Els russos són capaços de retallar la renda local fins a deixar-la en només dos punts. Ara qui anota és Smits, mentre que Oriola només anota un tir lliure. Amb 37-34 al marcador, Jasikevicius demana temps mort.

Una cistella després de contraatac de Davies augmenta el marge català, 37-32, però el matx es torna a ajustar després de quatre punts consecutius dels russos. Higgins, intens com sempre, pot anotar cistella i addicional pel 42-36, abans que torni a aparèixer Shved anotant un triple. La cistella que anotarà Mirotic calma la situació pels locals, però després d’un temps mort de Kurtinaitis, els blaugranes ho passen malament, fins al punt que el resultat es torna a ajustar, 44-41. Una cistella de Mirotic i un tir lliure de Calathes mantenen als locals, però el marge de moment no creix perquè Davies fallarà dos tirs lliures.

La bona notícia és que el rebot defensiu ha millorat, la raó cal buscar-la en una manca d’interès dels russos més que en una millora blaugrana. Aprofitant que l’atac rus perd 3 possessions de manera consecutiva, els locals seran capaços d’augmentar la seva renda gràcies als tirs lliures. Fet que no deixa de ser paradoxal vist com ha anat l’encert des dels 4,50 en aquest període. Sigui com sigui l’encert d’Higgins i Abrines, que transformen els dos que llancen, fa que el marge al final de la primera part sigui de 10 punts amunt pels de casa, 51-41.

Els blaugrana amplien l’avantatge al marcador

Tot i que Abrines transforma un triple només començar la segona part, les coses no van bé a l’inici del tercer capítol pels blaugranes. Calathes perd fins a tres pilotes consecutives i els russos se n’aprofiten per retallar el marge que tenien els locals. Amb un triple de Sergey Karasev, els locals només guanyes de sis punts.

Apareix Mirotic anotant un parell de tirs lliures pel 56-48. Cal recordar que fins al moment, els locals no han aconseguit atrapar ni un sol rebot ofensiu i això és un problema. Justament serà després que Smits falli els dos tirs lliures que prova quan els locals poden capturar un rebot a la pintura russa.

Els blaugranes aprofitaran una davallada de l’atac rus, en els darrers 2 minuts 23 segons del tercer període els homes de Kurtinaitis només anotaran dos tirs lliures de quatre llançaments, per augmentar l’avantatge significativament. Un triple d’Abrines seguit dels tirs lliures transformats primer per Davies i més tard per Oriola, qui anotarà quatre de consecutius, fan pujar la renda fins als 14 punts, 67-53 a 38 segons per la fi del període. Una cistella a sis segons de la botzina anotada per Mirotic deixarà un clar 69-53 al marcador.

Els blau

grana es confien

u

Tot sembla decidit, i no només per l’ampli marge que hi ha al lluminós, sinó per les sensacions que dóna un equip rus que sembla pensar més en el llarg viatge que l’espera que en el partit. I la sensació creix quan en la primera jugada del darrer quart Kuric anota de tres, 72-55.

De cop i volta tot canvia. Un triple de Shved desperta als seus. L’atac blaugrana es torna tou i amb molt poca grapa i arriba un nou triple rus. Ara és Stefan Jovic qui el transforma, 72-61. Abans que les coses empitjorin, Jasikevicius demana temps mort. Fa tornar a pista a Calathes i Mirotic.

Tots i els canvis, l’atac continuarà sec una bona estona. Sorprenentment Shved falla dos de tres llançaments lliures, però el Barça encara no ha tocat fons perquè després d’una pilota perduda per Higgins arriba una cistella russa que redueix, encara més, l’avantatge català, 72-64.

Nou temps mort del tècnic blaugrana que ja té la mosca darrere l’orella. L’única notícia positiva que arriba des del bàndol català és que s’ha millorat i força pel que fa al rebot defensiu. Finalment, després de quatre minuts sense anotar res, la darrera cistella havia estat aquell triple de Kuric, arriben dos tirs lliures transformats per Mirotic que són com aigua de maig, 74-64.

Toca treballar fins al final

Ara qui cau en un pou, pel que fa a l’anotació, és l’equip rus. Fallaran fins a quatre atacs seguits i com no tenen ja el bàlsam del rebot ofensiu, no poden impedir la que sembla l’escapada definitiva dels blaugranes. Higgins anotarà set punts seguits que semblen definitius. Un contraatac, dos tirs lliures i un triple miraculós fan arribar l’avantatge local als 17 punts, 81-64 a manca de 3.27 per la fi.

Jasikevicius dóna el matx per decidit, fa entrar a Sergi Martínez per Mirotic, però com es veurà ho ha fet una mica d’hora perquè tot i l’ample avantatge local, els russos no han dit la seva última paraula. Després de cistella visitant, Oriola falla un tir lliure abans que Artem Pustovyi el substitueixi, ja que Davies té alguna molèstia física. Shved que s’havia passat una bona estona mut en atac, apareix amb un triple gairebé des de casa seva.

Abrines en falla un de triple abans que de nou el de Belgorod clavi un altre triple que posa un ai al cor blaugrana, 82-72. Per fer-ho més dramàtic, després de temps mort, amb sacada de fons blaugrana, els locals perden la possessió que per sort els russos no aprofitaran gràcies a un tap majestuós de Pustovyi sobre Devin Booker. A 1.21 per la fi, Abrines transforma dos tirs lliures pel 84-72. Ara si, tot està decidit. Anoten els visitants abans que Kuric transformi el darrer triple de la nit a 4 segons per la fi pel definitiu 87-74.

@FCBbasket

Estadística