Extraordinària primera part

Arribava al Palau l’equip revelació de la temporada a l’Asobal. El sorprenent Bada Huesca de José Francisco Nolasco. I el cert és que l’equip aragonès ha sortit a jugar-li de tu a tu al Barça. L’eufòria li ha durat encara no cinc minuts de joc quan després d’un 0-2 al marcador, hi pujava el 3-2 que era l’inici de l’escapada blaugrana.

Els locals refiats del seu poder defensiu han començat a recuperar pilotes en defensa i a partir d’aquí, tot i que en els primers atacs no havien estat gaire fins, han revertit la situació en un tres i no res. Un cop obert el meló, era qüestió de treure el contraatac després de recuperació defensiva o aturada de Gonzalo Pérez de Vargas per acabar de decidir un parit que sobre el paper o almenys això pensaven els entesos havia de ser més ajustat del que finalment deia l’electrònic.

Tot i que alguns d’aquests experts esperaven més dels homes de Nolasco, com si el partit que havia fet el Barça no tingués cap mèrit, el triomf s’ha basat en un extraordinari primer temps. És el que passa quan no pots o no vols reconèixer que darrere de cada victòria blaugrana hi ha molta feina i dedicació. Sort que hi ha gent, lluny d’aquestes contrades, que s’adona de la bona feina feta per un equip irrepetible. Com en altres moltes coses el criteri, el bon criteri sense sectarismes, cal buscar-lo a l’estranger. Que hi farem.

La defensa blaugrana no permet sorpreses

Com dèiem, el matx començava amb un Bada Huesca intens en defensa i encertat en atac. Les primeres rematades eren de signe contrari. Mentre ni Domen Makuc, qui sortia de central titular, ni Dika Mem eren capaços de superar a Miguel Espinha, el porter portuguès dels visitants, Alejandro Fuentes i Miguel Malo si que superaven a Gonzalo pel 0-2. Riures i elogis a la bona feina dels visitants entre els experts. Una nova rematada, ara d’Aron Palmarsson, anava fora. Expectació entre els experts.

De cop la defensa local comença a treballar bé. El que primer passa és que recuperen una pilota que acabarà sent el primer gol local obra de Ludovic Fàbregas des dels sis metres. Amb la defensa blaugrana obligant a errades de l’atac del rival, els xuts de Dika Mem i d’Aitor Ariño, aquest culminant un contraatac, acaben en el 3-2 que, com hem dit, serà l’inici de la decepció dels experts que no volen adonar-se de l’esforç blaugrana. Per si hi mancava alguna cosa apareix el porter de Toledo que atura un xut des dels sis metres.

Juere Dolenec demostra que en sap de fer llançaments des dels set metres i després de dues aturades de Gonzalo arriba el 5-2 després d’un xut de Blaz Janc des de l’extrem dret. Tornen a anotar els forasters abans que Mem i Fàbregas augmentin el marge fins el 7-3. Decepció entre la colla d’experts. No hi haurà sorpresa al Palau, que és el seu somni i alhora malson. Mentre, a la pista, els artistes continuen a la seva. Aturada de Gonzalo i gols d’Ariño i Janc pel 9-3.

Canvi a la porteria visitant

S’han jugat 12.15 minuts de partit i Nolasco ha de demanar un temps mort per aturar la sagnada. Tot i la pausa les coses continuen igual. Gonzalo aturant i al davant l’atac local treien profit del seu repertori. Tornen a anotar Ariño i Janc per l’11-3. La defensa blaugrana, el secret més ben guardat de l’handbol mundial, continua jugant de manera magnífica fent que el marge arribi als 10 gols després dels anotats per Luis Frade i Palmarsson. Ivan Montoya, el poderós pivot dels aragonesos anota. Falla un xut Makuc abans que Frade sigui exclòs i en la mateixa jugada s’assenyala un set metres que serà aturat per Kevin Möller, només els hi faltava això als experts. Decepció immensa.

Dolenec fa el 14-4 mentre que Rodrigo Benites anota el cinquè dels visitants. Dolenec torna a anotar abans que Àlex Pascual s’apunti a la festa fent el 16-5. Nolasco decideix fer alguna cosa. Ara prova de canviar al porter, Daniel Arguillas substitueix a Espinha. Per un moment i per alegria dels experts, els forasters anotaran un parcial 0-2, aprofitant un set metres fallat per Dolenec, però les coses es redrecen quan apareix Timothey N’Guesan des del carril esquerre de l’atac local. El de Massy anota el 17-7.

Raúl Entrerrios qui fa ara de central anota pel carril central abans que sigui altre cop N’Guessan qui elevi el marge fins als onze gols perquè Gonzalo ha abaixat la persiana a la seva porteria. Un nou gol local, Fàbregas, serveix per augmentar el marge, 20-7. Sent Entrerrios qui respongui a un gol de Malo. Un parell d’aturades de Gonzalo fan que el gol anotat per Fàbregas porti la renda blaugrana fins als catorze gols quan els dos equips marxen als vestidors, 22-8.

Aquest Barça, mai en te prou

La segona meitat comença sense canvis a les porteries, Gonzalo a la blaugrana,  Arguillas a la dels visitants. Els locals que tenen pràcticament la feina feta, l’acaben de rematar amb un parell de gols més de N’Guessan. Amb Entrerrtios de central, els homes de Xavi Pascula podrien haver ampliat encara més el seu marge, però les errades en el xut de N’Guessan i Makuc, aquest en dues rematades consecutives, ho impedeix. Després d’una nova aturada de Gonzalo, arriba el 25-9 fet per Makuc que per fi anota el gol que estava buscant. El parcial 4-0 aconseguit pels blaugranes segella la seva victòria, per desesperació dels experts que continuen recordant amb nostàlgia aquell inici de 0-2 a les beceroles de l’enfrontament. De records només no es pot viure.

Anota Adrià Pérz i fa el mateix altre cop Makuc. La defensa blaugrana que fins al moment està fent un partit per emmarcar, manté l’avantatge aconseguit perquè tot i que ara l’atac és un mica menys incisiu, els aragonesos no poden reduir la renda local. Després d’un gol de Dolenec, Frade i N’Guesan encadenen un parell de rematades que atura brillantment Arguilla. Entre les aturades del porter visitant i un xut de N’Guessan al pal, els homes de Nolasco són capaços de fer un parcial 0-2 pel 27-12. Renda de 15 gols que es mantindrà després que anotin Frade pels locals i Janez Gucek pels visitants. Nolasco torna a remoure la porteria fent sortir al tercer porter que havien inscrit a l’acta, Daniel Broto substitueix a Arguillas.

Partit decidit

Un gol de Joao Pinto redueix una mica el marge local abans que anoti Ariño pel 29-14. Kevin Möller torna a aturar un set metres, ara a Pinto, però amb la mala sort que el rebuig és recollit pel mateix portuguès per fet el 29-15. Dolenec en anotar el següent gol local fa abandonar als experts les poques esperances que els hi quedaven. Esperances que queden molt minvades quan Möller torna a aturar un set metres. El mateix lateral eslovè anota el 31-15 abans que un altre parcial 0-2, aprofitant un llançament al pal de Fàbregas torni a deixar la renda blaugrana en “tan sols” catorze gols, 31-17. Marge que torna a créixer gràcies als gols anotats pels extrems Âlex Pascual i Mamadou Diocou.

La renda local s’incrementarà per desesperació dels de sempre, gràcies a una aturada de Gonzalo i a la cirereta que posa Diocou amb una espectacular rematada des de l’extrem dret abans que Langaro faci el 36-18. Després del dinovè gol visitant, fet per Malo, Diocou i dos gols més d’Entrerrios segellen el darrer partit de l’any al Palau, que correspon curiosament a la tercera jornada de lliga, d’un Barça realment excepcional. Als decebuts experts només els hi queda que llepar-se les ferides i a esperar una altra ocasió.

@FCBhandbol

Estadística